Fényforrások

Megtekintés Rács Lista

1-9/254 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/254 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FÉNYFORRÁSOK AZ OTTHONUNKBAN

Az otthonunkban különböző lámpákat és fényforrásokat használunk annak érdekében, hogy ideális látási körülményeket és hangulatos megvilágítást biztosítsunk saját magunk és családunk számára.

A halogénizzók tulajdonképpen a hagyományos wolframszálas izzók feljavított változatai. Működési elvük nagyban hasonlít a hagyományos izzókéhoz, azonban a belsejüket halogén gázzal töltötték fel, ami magasabb hőmérsékletet és hosszabb élettartamot szavatol számukra. A működtetésük is gazdaságosabb a hagyományos izzókhoz képest, az energiatakarékos fényforrásoktól azonban így is messze elmarad. Képesek azonnali maximális fényerőt biztosítani. Összességében ma már ezek az izzók is elavultnak tekinthetők, így a halogén normál és gyertyaizzók gyártása megszűnt, kereskedelmi forgalomban viszont még megtalálhatók.

Több szót érdemelnek azonban a tényleges energiatakarékos megoldások; a fénycsövek, az energiatakarékos kompakt fénycsövek és a LED-fényforrások. Ezeket mutatjuk be a továbbiakban.

fénycső tulajdonképpen egy higanygőzzel és különböző nemesgázokkal töltött, gázkisülésű lámpa; feszültség alatt a fénycsőben az izzószálak ultraibolya sugárzást hoznak létre, ez a sugárzás gerjeszti a cső belsejében található fényport, ami látható fényt hoz létre. A működési elv kifejezetten összetettnek tűnik, azonban már 1926-ban működőképes fénycső létezett.

A háztartásokban használt fénycsövek átlagos fényhatásfoka 22-24% körüli, emellett a fényhasznosításuk 50-75 lumen/Watt. Vagyis bátran ki lehet jelenteni, hogy a korábban népszerűnek számító wolframszálas izzóknál lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes tudni azonban, hogy a fénycsövek kifejezetten érzékenyek a hőmérsékletre; szobahőmérsékleten képesek legjobb teljesítményt nyújtani. A felhasznált fénypornak köszönhetően a fénycsövek különböző színhőmérséklettel rendelkezhetnek, így könnyedén megválaszthatjuk a számunkra optimális csövet; a munkafelületek megvilágítását érdemes kékes fényű lámpával végezni, a pihenéshez és a nyugodt időtöltéshez azonban a sárgás fényű fénycsövek jelentenek szerencsésebb választást. A fénycsövek a hagyományos izzókhoz és a halogénizzókhoz viszonyítva hosszabb várható élettartammal rendelkeznek.

Természetesen meg kell említeni a fénycsövek hátrányos tulajdonságait is. A fénycsövek nem viselik jól a folytonos ki-bekapcsolgatást, ezért szerencsésebb választást jelentenek olyan helyiségek esetén, ahol állandó megvilágításra van szükség; a fénycső kiváló választás lehet egy váróterem esetén, de pocsék döntés lenne mozgásérzékelőre kötni egy lépcsőházban…

A fénycsövek korszerűbb változatát jelentik az úgynevezett kompakt fénycsövek, amelyeket gyakran csak energiatakarékos fényforrásként emlegetünk. Ahogyan a közbeszédben meghonosodott elnevezése is mutatja, kifejezetten energiatakarékos megoldásról beszélhetünk. A régi wolframszálas izzókhoz viszonyítva akár 75-80 százalékos megtakarítást is eredményezhetnek. Habár nem a legolcsóbb választást jelentik, az áruk hamar megtérül.

A kompakt fénycsövek várható élettartama kifejezetten hosszú. A minőségi termékektől hozzávetőlegesen 8-12 ezer munkaórát várhatunk el. Ez messze megelőzi a hagyományos izzók élettartamát, de a halogénizzókénál is lényegesen magasabb. Működési elvükből adódóan a kompakt fénycsövek sem szívlelik a gyakori ki- és bekapcsolást; ilyen jellegű használat esetén az élettartamuk csökkenhet. Ezért elsősorban olyan helyiségekben jelenthetnek tökéletes választást, ahol huzamosabban tartózkodunk. Fontos megjegyezni velük kapcsolatban, hogy rendkívül kellemes, meleg színhőmérséklettel is rendelkezhetnek, így a terek megvilágítására is tökéletesen alkalmasak.

Végül pedig szót kell ejteni a LED-fényforrásokról, amelyek az „energiatakarékos fényforrásként” emlegetett kompakt fénycsöveknél is energiatakarékosabbak. Rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, miközben jelentős negatívumot tulajdonképpen nem is tudunk említeni velük kapcsolatban.

Nem véletlen, hogy a LED-fényforrások jelentősége hatalmasat nőtt a háztartások világítástechnikai megoldásai között is; egyre többen választjuk ezeket a fényforrásokat. A legfőbb érv mellettük a rendkívüli energiahatékonyság. A LED-fényforrások energiahasznosítása akár 140 lumen/watt is lehet, ami rendkívül pénztárcabarát megoldássá teszi őket. Míg a hagyományos és a halogénizzók a felvett elektromos energia legnagyobb részét hőenergiává alakítják, addig a LED-fényforrások nagyrészt világításra fordítják az energiát. Az ilyen fényforrások tehát jelentős mértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez, hiszen az energiafogyasztásuk rendkívül kedvező, emellett fontos megemlíteni azt is, hogy nélkülöznek mindennemű nehézfémet és higanyt.

Beszélni kell a LED-fényforrások várható élettartamáról is; akár 50 ezer munkaórát is képesek teljesíteni, ami rendkívülinek tekinthető! Ez az érték ötvenszerese annak, amit régen egy hagyományos wolframszálas izzótól elvártunk, de még a kompakt fénycsövek várható élettartamánál is jelentősen magasabb. Ugyanakkor el kell mondani, hogy hozzávetőlegesen 20-25 ezer munkaórát követően a LED-fényforrások veszítenek a fényerejükből, ezért a még működőképes fényforrások is cserére szorulhatnak.

A LED-fényforrások között hideg- és melegfényű fényforrásokat is találhatunk. Válasszuk azt a típust, ami a leginkább megfelel az igényeinknek! Ne felejtsük el, hogy az éles kékes fények hozzájárulnak az éberségünk fenntartásához, a sárgás árnyalatú fények pedig megnyugtatnak bennünket és felkészítenek a pihenésre.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában különböző halogénizzókat, kompakt fénycsöveket és LED-fényforrásokat is találhatunk. Válasszuk a számunkra megfelelőket!