Fénycsövek

Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FÉNYCSŐ, ÉS AMIT TUDNI KELL RÓLA

A fénycső évtizedek óta népszerű megoldás a nagyobb terek megvilágítása esetén. Olyan világítástechnikai eszközről beszélhetünk, amely ma is megfelel az általános felhasználói elvárásoknak, így nem véletlen, hogy olykor a lakberendezésben is fontos szerepet szánunk neki.

Mindenekelőtt tekintsük át, tulajdonképpen mi is a fénycső, és hogyan működik. A fénycső egy higanygőzzel és különböző nemesgázokkal töltött, gázkisülésű lámpa, ami számos izzószálat tartalmaz annak érdekében, hogy képes legyen fény előállítására. Ezek az izzószálak gázkisülést hoznak létre, ami a csőben található fénypor gerjesztéséhez vezet, így pedig látható fény keletkezik. A működési elve tehát lényegesen bonyolultabbnak tűnik, mint amit a hagyományos wolframszálas vagy akár a halogénizzók esetén megszokhattunk, ennek ellenére a technika már a XX. század húszas éveiben létezett és működött. Összességében elmondható, hogy olyan technikai megoldásról van szó, ami csaknem száz éve létezik, és még ma is számos előnyös tulajdonság említhető mellette. Noha a technikai fejlődés szerencsére a fénycsöveket sem kerülhette el, az alapvető működési elvük gyakorlatilag nem változott.

Mindenképpen érdemes megemlíteni azokat az előnyös tulajdonságokat, amelyek miatt a fénycső igazán sikeressé válhatott abban az időben is, amikor a wolframszálas izzók még kifejezetten korszerűnek számítottak, illetve abban az időben is, amikor már léteznek kompakt fénycsövek és LED-fényforrások is.

A hagyományos fénycső egyik legnagyobb előnye az úgynevezett fény-hatásfokban mutatkozik meg. A mai fénycsövek nagyjából 20-25 százalékos értékkel rendelkeznek, ehhez nagyjából 55-75 lumen/Watt fényhasznosítás társul. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a fenti értékek abban az esetben érvényesek, ha a fénycső közel optimális környezetben helyezkedik el, illetve működik. A csőben található gázok kifejezetten érzékenyek a külső hőmérsékletre; 15-30 Celsius-fokos környezetben képesek legjobb hatásfok elérésére, ennél lényegesen alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékleten már gyengébb fény-hatásfokot és fényhasznosítást várhatunk tőlük. A hatásfok csökkenés nem drasztikus mértékű, amit érdemes megemlíteni a fénycsövek előnyeinek és hátrányainak tárgyilagos bemutatása során.

A fénycsöveket évtizedeken keresztül a hagyományos wolframszálas izzókkal hasonlítottuk össze, amelyekhez képest „természetesen” lényegesen hosszabb várható élettartammal rendelkeztek, ráadásul az energiahasznosításuk is jobb volt. Ma már a kistestvérrel, az úgynevezett kompakt fénycsövekkel, illetve a LED-fényforrásokkal állnak versenyben, amelyek alaposan feladják a leckét a hagyományos fénycsöveknek, de ahogy sok-sok évtizeden keresztül, most is állják a sarat.

Természetesen szólni kell a hátrányokról is. Az egyik legfőbb hátrányuk abban mutatkozik meg, hogy a fénycsövek relatív rosszul tűrik a gyakori ki- és bekapcsolást, emiatt mozgásérzékelőre kötött megoldásokkal gyakorlatilag nem találkozhatunk. A fénycső tehát elsősorban olyan helyiségek és termek megvilágítására nyújt ideális választást, ahol a bekapcsolást követően hosszú időn keresztül üzemelnek a fényforrások. Mivel a folytonos ki-bekapcsolgatás jelentős mértékben igénybe veszi a fénycsövek izzószálait, ezért az ilyen jellegű használat jelentősen csökkenti a fényforrások várható élettartamát. Ha valamely izzószál kiég, abban az esetben a fénycső segédszerkezete igyekszik beüzemelni a meghibásodott szálat, ez vezet ahhoz a villózáshoz, amit jól ismerhetünk.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a fénycsövek nehézfémeket tartalmaznak, ami környezeti terhelést jelent. Egy-egy cső esetében ez minimális mennyiséget jelent, azonban ha eszünkbe jut, hány fénycső működik a világban… Szerencsére van megoldás! Ma már LED-fénycsövekkel is találkozunk, amelyek a LED-technológia előnyös tulajdonságait egyesítik a fénycsövek szerkezeti adottságaival. Az ilyen fénycsövek esetében nem kell villózástól tartanunk, nem kerülhetnek nehézfémek a környezetbe, ráadásul még jobb energiahasznosítást és még hosszabb várható élettartamot várhatunk tőlük. Természetesen a LED-fénycsövek esetén is figyelmet kell fordítanunk a megfelelő fényerősség és a színhőmérséklet kérdésére annak érdekében, hogy a számunkra ideális fényforrást vásárolhassuk meg. Ismerjük meg a BAUHAUS szakáruházak és webshop fénycsőkínálatát, és válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő termékeket!