LED fényforrás

Megtekintés Rács Lista

1-9/240 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/240 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LED-FÉNYFORRÁSOK – ELŐNYÖK, ÉS AMIT TUDNI ÉRDEMES RÓLUK…

A LED-fényforrások sikeressége és elterjedése a kiváló tulajdonságaiknak köszönhető. Egyre többen választják ezeket a megoldásokat, nem véletlenül… Gyakorlatilag csak előnyös tulajdonságokat tudunk említeni velük kapcsolatban.

A LED-fényforrások sikeréhez, természetesen, arra volt szükség, hogy a lakossági világítást tökéletesen kiszolgáló eszközök elkészüljenek. Korábban a LED-technológiára elsősorban a jelzőfények és fényreklámok elemeiként tekintettünk, azonban a kiváló tulajdonságaik egyértelművé tették: a LED-fényforrásoknak a háztartási világítástechnikában is helyük van. A LED-technológia számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően a jövő fényforrásaként tekinthetünk rá.

A LED-fényforrások legismertebb és legfontosabb tulajdonsága a rendkívüli energiahatékonyság. A korábban használt technológiáknál akár tízszer energiahatékonyabb LED-fényforrások használata a világításra fordított költségeken is tetten érhető. A rendkívüli energiahatékonyság részben azzal magyarázható, hogy a LED-fényforrások esetében az elektromos áram jellemzően fényenergiaként hasznosul, nem alakul hőenergiává, mint az a wolframszálas izzók esetében jellemző volt. Ez természetesen azt jelenti, hogy a LED-fényforrások jelentős megtakarítást eredményezhetnek számunkra, nem mellesleg környezettudatos választást jelentenek. Habár a kereskedelmi forgalomban kapható, minőségi LED-fényforrások ára magasabb a letűnt izzók egykori díjszabásánál, a kivételes energiahatékonyságnak köszönhetően gyors megtérülést biztosítanak.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a LED-fényforrások rendkívül hosszú élettartammal rendelkeznek, akár 50 ezer munkaórát is elvárhatunk tőlük. Ez is azt bizonyítja, hogy a LED-fényforrások vásárlása megtérülő befektetés, hiszen egyszeri vásárlással akár egy évtizedre is biztosíthatjuk a szükséges fényforrást. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a LED-fényforrások fényereje 20-25 ezer munkaóra után csökkenni kezd, így már az élettartam vége előtt cserére lehet szükség. Ennek ellenére még így is sokkal hosszabb várható élettartammal rendelkeznek, mint a kompakt fénycsövek, a régi izzókról nem is beszélve… Ráadásul a hosszú élettartam rendkívül hasznosnak bizonyul azokban az esetekben, amikor a fényforrások cseréje komoly nehézséget okoz; míg egy asztali lámpa esetén a fényforrás cseréje nem okozhat gondot, addig egy burkolatba vagy medencealjzatba épített fényforrással meggyűlhet a bajunk. Minél ritkábban kell ezeket cserélni, annál jobb…

A LED-fényforrások rendkívül alacsony működési feszültséggel rendelkeznek, ami kifejezetten biztonságossá teszi őket. Nem tartalmaznak gázokat és veszélyes összetevőket, így nem kell egészségkárosító hatástól tartani sem használat közben, sem a fényforrás eltörése esetén. Ráadásul ellenállók a legkülönfélébb fizikai behatásokkal szemben; míg a wolframszálas izzók esetében a rázkódás az izzószál szakadását okozta, addig a LED-fényforrások teljesen ellenállók az ilyen jellegű sérülésekkel szemben. Ez teszi őket alkalmassá többek között a gépkocsigyártásban történő felhasználásra is.

Mindenképpen érdemes beszélni a LED-fényforrások méretbeli jellemzőiről, illetve tulajdonságairól, ami komoly szerepet töltött be abban, hogy széles körben elterjedhettek. Aprócska méretüknek köszönhetően nemcsak a nagy lámpabúrák esetén használhatók, hanem a kisebb méretű rendelkezésre álló felületek esetén is. A LED-chipek méreteit milliméterben mérik, egy DIP LED-dióda rendszerint 0,8 és 10 milliméter közötti átmérővel rendelkezik. Persze egyetlen chip nem elég a megfelelő fényerősség biztosításához, azonban ezek a méretek lehetővé teszik a különböző kisméretű fényforrások használatát.

A LED-fényforrások kapcsán különböző műszaki és fizikai jellemzőkről is beszélni kell, hiszen elsősorban ezek teszik sikeressé ezeket a megoldásokat, illetve ezeknek köszönhető, hogy a háztartási világítástechnika elsőszámú szereplőjeként tekintsünk rájuk. Fontos tudni, hogy a LED-fényforrások csakis a látható fény spektrumában sugároznak, vagyis nem bocsátanak ki ultraibolya és infravörös sugarakat. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a LED-technológia kiválóan alkalmas olyan felületek és tárgyak megvilágítására is, amelyek kifejezetten érzékenyek lehetnek a spektrum szélsőértékeire.

A LED-fények nagyszerűen és könnyedén irányíthatók, nem gömbkarakterisztikával rendelkeznek. Ennek ellenére a gyártók rendszerint törekednek arra, hogy a LED-fényforrások minél nagyobb területet világítsanak be, vagyis a szobák általános és elsődleges térmegvilágító eszközeiként is megállják a helyüket. Ha célzott fényforrást keresünk, amit például egy munkafelület megvilágítására szeretnénk alkalmazni, az esetben fordítsunk figyelmet ennek a tulajdonságnak is!

Természetesen beszélni kell a színhőmérsékletről is. E tekintetben a LED-fényforrások rendkívül széles tartományt ölelnek fel; az igényeinknek megfelelően meleg- és hidegfényű fényforrásokat is választhatunk. Fontos tudni ezekről, hogy jelentős mértékben befolyásolják a hangulatunkat és a közérzetünket. A kékes fények éberségre ösztönöznek és nagyszerű látási viszonyokat teremtenek, ennek megfelelően kiváló megoldást kínálnak munkafelületek megvilágítása esetén. A meleg hatást keltő, sárgás fények azonban inkább megnyugtatnak bennünket, kellemes környezetet teremtenek, és felkészítik a szervezetünket a pihenésre.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a LED-fényforrásokat, amelyek a leginkább megfelelnek az igényeinknek. Használjuk őket, és világítsunk energiatakarékosan!