Energiatakarékos fényforrás

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ENERGIATAKARÉKOS FÉNYFORRÁS, AVAGY KOMPAKT FÉNYCSŐ

Az energiatakarékos izzó kifejezés némi magyarázatot követel, hiszen a köznyelvben rendre a kompakt fénycsöveket, más nevükön a CFL-izzókat értjük alatta. Számos előnyös tulajdonságuknak köszönhetően remek választást jelentenek a háztartások számára, ezért mindenképpen érdemes alaposabban megismerni őket.

A régi, wolframszálas izzókhoz hasonlítva a kompakt fénycsövek több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek közül némelyik mindenképpen említést érdemel. Az első, illetve az egyik legfontosabb tulajdonságuk a rendkívül hosszú várható élettartam. Míg a wolframszálas izzóktól átlagosan ezer munkaórát várhattunk el, addig az energiatakarékos kompakt fénycsövek átlagosan 8-12 ezer munkaórára képesek. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen fénycsővel akár éveken keresztül világíthatunk. Ez önmagában biztosítja a megtérülést. A másik roppant fontos tulajdonság, amiről mindenképpen említést kell tenni, a kiváló energiahatékonyság. A régi, wolframszálas izzókhoz képest hozzávetőlegesen 80 százalékos megtakarítást eredményeznek, aminek köszönhetően garantált megtérülést jelentenek a még megvásárolható halogénizzókhoz képest is. A megtakarítás elsősorban azzal magyarázható, hogy a kompakt fénycsövek a villamos energia kisebb hányadát, mintegy 30 százalékát alakítják hőenergiává. Ez az érték a wolframszálas izzók esetében 90 százalék feletti volt… Ez a két legfontosabb tulajdonság, amiket mindenképpen szem előtt kell tartani, ha fényforrásokat szeretnénk választani a helyiségeink megvilágítására.

Érdemes tudni, hogy a watt mértékegységgel kifejezett teljesítmény nem azonos a fényerőséggel; míg a teljesítmény elsősorban arra utal, mennyi villamos energiára van szükség a fényforrás optimális működéséhet, addig a lumen a fényerősséget fejezi ki. Ez persze nem jelenti azt, hogy a csomagoláson és a termékadatlapon feltüntetett watt értéke ne lenne fontos, csupán arra kell figyelnünk, hogy helyesen értelmezzük; a teljesítmény tehát az áramfogyasztás mértékére utal, a lumen pedig a fényerősségre. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a korábban használt wolframszálas izzók teljesítménye és a korszerű, modern fénycsövek fényerőssége között közelítő összefüggést lehet meghatározni; egy régi 40 wattos hagyományos izzó fényerejét nagyjából egy 400 lumenes kompakt fénycső tudja biztosítani, az 100 wattos izzó kiváltásához pedig nagyjából 1200 lumenes fénycső szükséges.

Minden típusú fényforrás, beleértve a már nem forgalmazott wolframszálas izzókat, illetve a kivezetés alatt álló halogén izzókat is; rendelkezik jellemző tulajdonságokkal, amelyeket nem szabad szem előtt tévesztenünk, amikor az otthonunk világítástechnikai megoldásait tervezzük. Egy-egy fényforrás választásánál nem kockáztatunk túl sokat, hiszen egy nem túl szerencsés választást bármikor lecserélhetünk, más a helyzet azonban, ha a családi otthonunk összes fényforrását kell megválasztanunk. Ilyen esetben sokféle tulajdonságot kell szem előtt tartanunk annak érdekében, hogy minden helyiségben optimális világítást tudjunk biztosítani saját magunk és a családunk számára. Egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy ugyanaz a választás a legszerencsésebb a különböző helyiségekben.

Mindenképpen szem előtt kell tartanunk az úgynevezett színhőmérséklet kérdését. Színhőmérséklet alatt a kelvinben kifejezett színérzetet értjük, ami elsősorban azért fontos, mert jelentős mértékben képesek befolyásolni a hangulatunkat és a közérzetünket. Ugyanakkor a színhőmérséklet az egyik legkönnyebben félreérthető tulajdonsága az izzóknak és a fényforrásoknak, ami a fizikai törvényszerűségek félreértéséből adódik. Az alacsony hőmérsékletű izzók nagyjából 2000-4000 K hőmérséklettel működnek, ez a színhőmérséklet sárgás árnyalatot biztosít. Az ilyen színhőmérséklet kellemes és barátságos környezetet biztosít, nyugtatóan hat ránk, felkészít minket a pihenésre. A nagyobb hőmérsékleti tartomány (5000 K felett) viszont fehéres, majd kékes árnyalatot hoz létre. Ezek a fények inkább a koncentrációnkat segítik, az érzetük pedig kifejezetten hideg.

Munkához tökéletesek, hangulatvilágításhoz kevésbé. Látható, hogy a hideg-meleg színhőmérséklet félreérhető, ezért érdemes tisztában lennünk azzal, mit is jelent valójában ez a fogalom.

A kompakt fénycsövek tulajdonságai között mindenképpen szót érdemel az úgynevezett színvisszaadás is. Érdemes tudni, hogy minden fényforrás, így a kompakt fénycső is, kisebb vagy nagyobb mértékben eltorzítja a természetes színeket. Ezért hozták létre az úgynevezett színvisszaadási indexet, ami százas skálán mutatja, mekkora a fényforrás színhelyessége. A 100-as jelöli a legjobb értéket. Leegyszerűsítve: egy 100 Ra színvisszaadással rendelkező fényforrás esetén a tárgyakat ugyanolyan színben láthatjuk, mint természetes fénynél.

Mindenképpen szót kell ejteni arról is, hogy a kompakt fénycsövek kapcsán számos tévhit van jelen a köztudatban; ezek némelyike félreértésből származik, némelyek pedig az elsőgenerációs kompakt fénycsövek hibáiból adódnak. Érdemes tudni, hogy ezek a fényforrások is hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy a mai korszerű termékeket nem érdemes összehasonlítani a kezdetleges CFL-izzókkal… Sajnos sokan azt hiszik, hogy a kompakt fénycsövek kifejezetten zord színhőmérséklettel rendelkeznek; ez egyáltalán nem igaz, ma már rengeteg sárgás fényű izzó kapható, amelyek tökéletes választást jelentenek akár hangulatvilágítás készítésére is. Tény, hogy ezek az izzók nem képesek azonnali maximális fényerősség biztosítására, azonban ezt fényerősség mérésére alkalmas műszerek nélkül aligha tapasztalhatjuk, ráadásul rövid idő után már maximális lument garantálnak számunkra. Válasszuk az igényeinknek megfelelő kompakt fénycsöveket!