Fali-mennyezeti lámpa

Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FALI- ÉS MENNYEZETI LÁMPA – A PRAKTIKUS VÁLASZTÁS

A fali- és mennyezeti lámpák gyakran alkalmazott megoldások az otthonainkban. A legtöbb helyiség esetében előszeretettel alkalmazzuk őket, hiszen általános világítótestként tökéletesen ellátják a feladatukat. A beltéri lámpák között komoly szerep hárul a különböző fali és mennyezeti lámpákra; noha ma már sokféle lámpát használunk, a klasszikusnak tekinthető megoldások gyakorlatilag nélkülözhetetlenek.

Egy-egy mennyezeti lámpa alapjaiban határozza meg a helyiség összképét. Stílusa mellett az általa alkalmazott fényforrások is befolyásolni képesek a helyiségek hangulatát. Mielőtt kiválasztanánk a számunkra tökéletes fali- és mennyezeti lámpát, mindenképpen érdemes számba venni, a szóban forgó helyiség milyen fényviszonyokkal rendelkezik, mennyi természetes fény szűrődik be a nyílászárókon keresztül. Nem szabad elfelejteni, hogy minden egyes helyiség más és más típusú megvilágítást igényel; a nappalikban, a hálószobákban, a konyhákban, az előszobákban vagy épp a fürdőszobákban más és más megoldásokra van szükségünk.

A lámpákra természetesen világítótestként tekintünk, hiszen ez az elsődleges funkciójuk, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg az esztétikai és dekorációs jelentőségükről sem. A mennyezeti és a fali lámpa mindig a szemünk előtt van, ráadásul szerepének köszönhetően mindig a figyelem középpontjába kerül. Ennek fényében nem túlzás azt állítani, hogy a mennyezeti és falilámpa alapjaiban határozza meg a helyiség lakberendezését. Ha jól választunk, egy igényes lámpatesttel könnyedén feldobhatjuk a helyiség hangulatát, elhibázott választás esetén viszont ellentétes hatást érhetünk el. Érdemes tehát alaposan mérlegelni az esztétikai szempontokat is. Válasszunk tehát körültekintően, döntsünk az ízlésünknek megfelelő mennyezeti és fali lámpák mellett! A BAUHAUS kínálatában megtalálhatjuk a számunkra tökéletes kínálatot.

Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy a helyiség hangulatát nem csupán maga a lámpatest fogja meghatározni, hanem a használatban lévő fényforrások és kompakt fénycsövek is. Mivel a mennyezeti és falilámpák gyakran az elsődleges fényforrás szerepét töltik be, emiatt a világításra fordított energia jelentős hányadát ezek fogják felhasználni. Nem mindegy tehát, hogy milyen fényforrásokat választunk.

A cseppet sem energiatakarékos wolframszálas izzók mára eltűntek, ráadásul a halogénizzók is a korszakuk legvégét élik. Ma már az energiatakarékos kompakt fénycsövek és a LED-fényforrások korát éljük. Az úgynevezett kompakt fénycsövek akár 75-80 százalékos megtakarítást képesek eredményezni a régi wolframszálas izzókhoz képest, vagyis negyedrész energiára van szükségünk ahhoz, hogy bevilágítsuk a helyiségeinket. Az elektronikai vezérlésnek köszönhetően ezek a fénycsövek ma már tökéletesen viselik a gyakori kapcsolgatásokat is. Persze meg kell említeni a hátrányos tulajdonságukat is; bekapcsolást követően átlagosan 20-60 másodpercre van szükségük, hogy elérjék a maximális fényerejüket. Kiváló várható élettartammal rendelkeznek, így a viszonylagosan magasabb áruk ellenére sokszorosan megtérülő választást jelentenek.

A kompakt fénycsöveknél is rendelkezik energiatakarékosabb megoldás; ez a LED-fényforrás. A LED-lámpák esetében a fényt egy világító félvezető dióda biztosítja, aminek köszönhetően akár 90 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el. Ezek a fényforrások számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően ma már a világítástechnika legfontosabb szereplőjeként tekintünk rájuk. Rendkívül magas élettartamuknak köszönhetően akár 10-20 éven keresztül is használhatók lehetnek; akár 40-50 ezer munkaórát is elvárhatunk tőlük, azonban érdemes tudni, hogy hozzávetőlegesen 20-25 ezer munkaórát követően veszítenek a fényerejükből, ezt követően a fényforrások cseréjére lehet szükség.

A mennyezeti és a falilámpa energiatakarékos fényforrásokkal ellátva tökéletes választást jelenthet az otthonunk megvilágítása során. Az előszobák esetében lehetőleg részesítsük előnyben a meleghatású sárgás fényeket, amelyek barátságosabbá varázsolják az otthonunkat. A nappaliszobákban ajánlott különböző kiegészítő lámpákat alkalmazni, hiszen ezek, egyes tevékenységek során, teljes egészében pótolhatják a mennyezeten elhelyezett, általános lámpákat. A nappalikban a fali- és mennyezeti lámpák mellett előszeretettel alkalmazunk különböző asztali- és állólámpákat. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a termékeket, amelyek leginkább megfelelnek az igényeinknek és az ízlésünknek, illetve amelyekkel otthonosabbá varázsolhatjuk a lakásunkat.