Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Beltéri világítás

Megtekintés Rács Lista

1-9/784 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/784 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

BELTÉRI VILÁGÍTÁS – BELTÉRI LÁMPA VÁLASZTÁSA KÖRÜLTEKINTÉSSEL

A beltéri világítás a lakberendezés fontos része; gyakorlati és esztétikai szempontoknak is meg kell felelnie, ráadásul a fények alapjaiban határozzák meg a lakberendezésben használt bútorok és kiegészítők megjelenését. Vitathatatlan, hogy a beltéri lámpák kiválasztására figyelmet kell fordítani, de melyek azok a tudnivalók, amelyeket mindenképpen számításba kell vennünk?

Nagyon fontos, hogy a lámpák kiválasztása és elhelyezése tudatos legyen. Az nem jó módszer, ha megelégszünk az első utunkba kerülő lámpával, akármilyen is az… Minden egyes lámpának meg kell felelnie a gyakorlati elvárásoknak, ugyanakkor illeszkednie kell a lakásunk hangulatához és stílusához. Természetesen több lámpát is elhelyezhetünk egy helyiségben, de mindegyiknek meg kell felelnie a fenti szempontoknak: Gondoljunk a nappali szobákra, ahol az elsődleges mennyezeti világítás mellett gyakran állólámpákat, asztali lámpákat és LED-szalagokat is elhelyezünk. Sőt, polcmegvilágító rendszereket is szívesen alkalmazunk. A lehetőségeink száma gyakorlatilag végtelen, rengeteg különböző lámpatest áll rendelkezésünkre, amelyeket különböző energiatakarékos fényforrásokkal láthatunk el.

Míg a konyhákban és a gyerekszobákban a magasabb fényerő alapvető elvárás, addig a nappalikban és a hálószobákban nagyszerű hatást érhetünk el kisebb fényerővel rendelkező lámpák használatával. Természetesen vannak helyzetek, amikor nagy fényerőre van szükségünk, ilyen esetben a célzott megvilágítást biztosító lámpák nyújthatnak ideális megoldást.

A helyi megvilágítást biztosító lámpák használatával akár jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen kisebb teljesítménnyel rendelkező fényforrásokat kell alkalmaznunk. Persze nem feledkezhetünk meg az energiatakarékos fényforrások használatáról sem. Mára kiszorultak a forgalomból a régi típusú izzók, azonban az energiatakarékos megoldások energiaigénye is jelentős mértékben eltérhet. Azokban a helyiségekben, ahol gyakori fel- és lekapcsolásra van szükség, mindenképpen LED-fényforrásokat használjunk, hiszen a fénycsöves kompakt megoldások elég rosszul viselik az állandó túl gyakori kapcsolgatást!

Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy melyik helyiségben milyen beltéri lámpát, illetve milyen fényforrást alkalmazunk. A nappalikban helyezzük el a legszebb lámpákat; mivel itt töltjük a legtöbb időt, rendszerint az itteni lámpák kiválasztására fordítunk legtöbb figyelmet. Mindenképpen érdemes kiegészítő világítást is betervezni. Így biztosíthatjuk, hogy igény szerint használhassunk hangulatvilágítást, csökkentett és teljes világítást is. A hálószobák esetén kiemelt figyelmet érdemelnek a hangulatvilágítást biztosító, kisebb fényerővel rendelkező lámpák. Nem szabad elfelejteni, hogy a színhőmérséklet jelentősen befolyásolja a hangulatunkat; a sárgás fények felkészítenek a pihenésre, így a hálószobák esetében, természetesen, ezeket érdemes előnyben részesíteni. A gyerekszobák esetében mindenképpen szükségünk lesz egy elsődleges mennyezeti fényforrásra, ami kellő megvilágítást biztosít a gyermekeink számára. Emellett kiegészítő lámpákat is érdemes alkalmazni; tartsuk szem előtt a biztonságot is, ezért válasszunk LED-technológiát!

A konyhák esetében előszeretettel használunk olyan lámpákat, amelyek kellő fényerőt képesek biztosítani, mégsem akadályoznak bennünket a mindennapi munkavégzés során. A korszerű konyhai lámpák jellemzően LED-fényforrást vagy kompakt fénycsövet tartalmaznak. Mindenképpen érdemes figyelni arra, hogy a pultmegvilágítás során erős fehér fényt alkalmazzunk, hiszen ez biztosítja számunkra legjobb látási körülményeket! A fürdőszoba esetében is érdemes előnyben részesíteni a fehérfényű lámpákat, ugyanakkor szükség lehet célzott megvilágítást biztosító lámpákra is.

Ha némi figyelmet fordítunk a lámpák gyakorlati és esztétikai szempontjaira, aligha fordulhat elő, hogy melléfogunk. Ugyanakkor vigyáznunk kell arra, hogy ne kövessünk el olyan szarvashibát, ami miatt a kiépített beltéri világítás nem tölti be a funkcióját! A világítást mindig úgy tervezzük meg, hogy a természetes fények nélkül is elégséges fényerőt legyenek képesek biztosítani. Hiába rendelkezik sok ablakkal a helyiség, borús estéken az aligha segít. Ezért figyeljünk arra, hogy a lámpák a helyiség minden szegletében kellő fényerőt tudjanak biztosítani; nem kell mindet használunk, de álljon rendelkezésünkre elegendő fény, ha szükséges! Ne feledkezzünk meg a színhőmérséklet fontosságáról; a túlzottan hideg fény a klasszikus berendezésű lakásoktól idegen, ráadásul inkább éberségre késztetnek bennünket, mintsem felkészítenének a pihenésre és az alvásra. Ezért a leghidegebb fényű lámpákat csak lokális megvilágításra, illetve nagy fényerőszükséglet esetén használjuk! Ha a LED-technológia mellett döntünk, kerüljük el a gyanúsan olcsó, nem megbízható fényforrásokat! Ezek hűtőbordás szerkezete gyakran nem felel meg az elvárásoknak, ezért idejekorán tönkremehetnek. Ha mozgásérzékelő kapcsolót szeretnénk alkalmazni a nagy forgalmú helyiségekben, az esetben kerüljük a kompakt fénycsövek használatát, mivel kifejezetten rosszul tűrik a gyakori fel-lekapcsolást.

Mindenképpen tudnunk kell, hogy a beltéri lámpák csakis a lakásban használhatók, kültéren egyáltalán nem. Megfelelő védelem hiányában rendkívül gyorsan tönkremennének, ráadásul balesetveszélyesek lennének. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a beltéri lámpákat, amelyek otthonossá és igényessé varázsolják a lakásunkat. Válasszuk az ízlésünknek megfelelő termékeket!