Gipsz- és cementvakolat

Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GIPSZ- ÉS CEMENTVAKOLAT

Amikor vakolatról beszélünk, a külső és belső falak befejező bevonatára gondolunk. A vakolatok feladata, hogy védjék falainkat a hideggel és a meleggel, a károsító hatásokkal szemben. Felvitele általában kézzel történik vakolókanállal és valamilyen simító szerszám segítségével.

A külső vakolat célja a falak védelme. A belső vakolat pedig a hőhatások elleni védelemre szolgál, célja még az esztétikai fedés is. Mindkét vakolattípus lehet durva és sima.

A GIPSZVAKOLAT

Az gipszvakolat alapja a gipsz, rendszerint porszerű állapőottú. Általában tiszta fehér. A gipszes vakolat új és régi lakóépületek, középületek, ipari objektumok belső beton- és stabil falazott szerkezeteinek vakolására szolgál. Alkalmas a magas páratartalmú helyiségek vakolására is, használhatjuk fürdőszobákban és konyhákban egyaránt. Finom állagának köszönhetően alkalmas durva alapvakolatok kitöltésére és teljes felületének vakolására is. Használhatjuk nagyobb repedések, lyukak, fugák kitöltésére is. Alkalmas tégla- és más falazóelemek fedésére, illetve szilárd és száraz felületű vályogfalak felújítására is megfelel. Az időjárási körülményektől függően nagyjából 60 percig dolgozható be.

A vékonyvakolat csak beltéren alkalmazható, nagyjából 3-6mm vastagságig. Felhasználhatósága igen széleskörű, mész-cement alapvakolatok glettelésére, pórusbeton vagy betonfalak és mennyezetek vékonyvakolására és glettelésére alkalmas. Felújítandó felületeknél is használható, kézzel vagy keverőszárral egyszerűen bekeverhető.

A GIPSZES VAKOLAT ELŐNYEI

A gipszvakolat segítségével könnyen kitölthetők az üregek és a repedések, sőt még nagy, összetett felületek elsimítására is alkalmas. Jó a páraáteresztő képessége, kellemes állagú, így könnyű vele szépen, precízen dolgozni. Az ezzel burkolt felületek tökéletesen simák lesznek. Biztonságos és környezetbarát, nem tartalmaz szintetikus komponenseket. Nem zsugorodik, a teljes száradás után sem repedezik meg. Száradás után ízlésünknek megfelelően meszelhetjük. Súlya könnyű, így nem lesz nagy terhelés a falakon. A hő- és hangszigetelő képessége is jó, kedvező árban kapható, így igen gazdaságos.

A CEMENTVAKOLAT

A cementalapú vakolatok igen erősek és tartósak. Homlokzatok befejezésére, felületek kiegyenlítésére, repedések kijavítására használjuk, illetve használatával előkészítjük a falat a csempézéshez. Jó a hő- és hangszigetelő szerepe is.

A CEMENTVAKOLAT ELŐNYEI

Kiváló szilárdsággal rendelkezik. Kitűnően tapad tégla- és betonfelületekhez. A kis repedéseket is betölti, jól ellenáll a hőmérséklet-különbségeknek. Időtálló, tartós, elkészítése nem igényel szakértelmet, azonban felvitele, annak elsimítása már nagyobb hozzáértést igényel. Költséghatékony, mindenki számára elérhető.

ESEDÉKES HÁTRÁNYOK

A cementalapú vakolatok felvitele nagyobb szakértelmet igényel. Felülete igen durva, ezért szükséges még egy befejező réteget felvinni, mert enélkül, festés és tapétázás után, falunk nem lesz igazán esztétikus. A cementvakolat súlyosabb, és a falakra nagyobb teher hárul. Felvitelekor fontos a megfelelő mennyiség, amelyet felviszünk, mert a túl vékony réteg könnyen megrepedezik.

A cementalapú vakolatoknak két típusa ismert. Az egyik a cement-homok keverék, a másik pedig a cement és mész vegyülete.

Vakolásnál első lépésben előkezelni kell a felületet a nagyobb tapadás érdekében. Majd kijelölni a vezető sávokat, ez azért fontos, hogy a felvitt anyag mindenhol megfelelő vastag legyen. Vakoláskor alumíniumléccel alulról felfelé húzzuk az anyagot. Ezt addig ismételjük, míg egyenletes felületet nem kapunk.