Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Hőszigetelés és vakolat

Megtekintés Rács Lista

1-9/167 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/167 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HŐSZIGETELÉS ÉS VAKOLAT

A szigetelés az épületek lelke. Időnk nagy részét töltjük otthon, a munkahelyen, az iskolában, ezért nagyon fontos, hogy ezek miként vannak szigetelve. Otthonunk szigetelésével meggátoljuk, hogy a külső térben lévő hőmérséklet bejusson a belső térbe, azaz megakadályozzuk a hőátadást. Ezzel megvédhetjük otthonunkat a külső időjárási tényezőktől. Legyen az hideg vagy meleg.

Az szigetelésen és a fűtési rendszeren nem érdemes spórolnunk, hiszen a megfelelő energiahatékonysággal a téli időszakban sem kell a magas tüzelőanyag fogyasztástól vagy a gáz-, és villanyszámláktól rettegnünk. Természetesen: a szigetelés plusz költségekkel jár, de ez anyagilag 3-5 év alatt mindenképp megtérül. A hatékony megoldás érdekében manapság már 16-20 centiméter vastagságú külső hőszigetelést használnak, a födémre pedig már 20-24 centiméteres szigetelést alkalmaznak. Természetesen: a fölkerülő szigetelőanyag vastagsága a falazóanyagtól is függ. A megfelelő szigeteléssel a fűtési energia 50-60%-át is meg tudjuk takarítani.

SZIGETELŐANYAGOK

Az optimális hőmérséklet megtartásához és az energiapazarlás elkerüléséhez érdemes otthonunk kültéri, homlokzati és beltéri szigetelését is elvégezni.

A ma megvásárolható kültéri anyagokat nemcsak új házak építése esetén használhatjuk, hanem régebbi épületek falainak felújításánál is. Legismertebb hőszigetelési forma a hőszigetelő vakolattal készülő, a hőszigetelő lemezzel és az üveggyapottal történő kültéri szigetelés. A vastagabb szigetelés hatékonyabb eredményt nyújt. Az üveggyapot előnye, hogy olcsó, könnyen beépíthető, tűz-és nedvességálló is. Padlásterek szigetelése is tökéletes.

Vannak olyan helyzetek, amikor épületünket kívülről nem tudjuk szigetelni, a díszes homlokzat miatt vagy az épület műemlékvédelem alatt áll. Ilyenkor alkalmazzuk a belső szigetelést. A belső szigetelést elvégezhetjük gipszkartonos megoldással vagy hőszigetelő lappal. Az utóbbi külső és belső használatra is alkalmas.

Nemcsak a hidegtől és a melegtől tudunk megmenekülni egy jó szigeteléssel, de a zajoktól is. Manapság a hangszigetelésre is jó megoldások léteznek. Ezeket a külvilágból érkező és a lakáson belüli zajok elhárítására alkalmazzuk. A belső falak szigetelésére üveggyapot szigetelést használhatunk. Ez a típus nagyon jó hő-és hangszigetelő képességgel rendelkezik. Fa- és fémszerkezetű épületekhez és a mennyezet szigeteléséhez is megfelelő.

A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok egyaránt alkalmasak hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre. Kis súlyuknak és kiváló hőszigetelési tulajdonságuknak köszönhetően: segítségükkel jelentős energia- és költségmegtakarítás érhető el.

A szigetelőhabok alkalmazása szakembert igényel. Nagynyomású tartályokból nyomják ki a szigetelőanyagot a különböző nyílásokba. Ezek leginkább polisztirolból vagy üvegszálból készülnek. Nehezen elérhető helyeken, fapadlók alatt és a falak külső szigetelésére használják.

Nemcsak a falak igényelnek szigetelést, de a padlóburkolat is. Ezt nevezzük aljzatszigetelésnek. Pincék fölötti aljzatoknál és emeletek közötti szerkezeteknél szokták alkalmazni. Az aljzatszigeteléssel is a fűtési energia megóvása a cél, amellyel nagyban tudunk spórolni a számlákon. Az üveggyapot szigetelőanyagokkal a padlók szigetelése mellett tökéletesen el tudjuk különíteni a nem kívánt akusztikus hatásokat is, ezzel komfortérzetükön javíthatunk. Aljzatunkat kőzet- és fagyapot alapanyagú, illetve poliuretán szigetelő anyagokkal is elláthatjuk.

CSAK ÓVATOSAN SZIGETELJÜNK!

Egyes szigetelőanyagok árthatnak egészségüknek, főleg akkor, ha nem építik be őket megfelelően. A szigetelőanyagoknak két fajtája létezik, a polisztirol és a szálas szigetelőanyagok. Az utóbbihoz soroljuk az üveggyapotot, fagyapotot és kőzetgyapotot.

A polisztirol olcsóbb, de kevésbé előnyös oldala, hogy éghető, így nem akadályozza meg a tűz terjedését. A szálas anyagok pozitív oldala, hogy nem égnek, tűz esetén nem keletkezik füst, nem terjednek káros gázok.

A legelterjedtebb szigetelőanyag az üveggyapot, azonban nagyon fontos, hogy az ne formaldehiddel legyen összeragasztva. Ez egy kőolajszármazék, amely irritálhatja a légutakat, ronthatja a tüdőfunkciót, fejfájást, hányingert és orrvérzést is előidézhet. Ezek miatt érdemes olyan szigetelőanyagot választani, amely környezetbarát.

VAKOLAT

Amikor vakolatról beszélünk, a külső és belső falak befejező bevonatára gondolunk. A vakolatok feladata, hogy védjék falainkat a hideggel és a meleggel, a károsító hatásokkal szemben. Felvitele általában kézzel történik vakolókanállal és simító szerszámmal.

A külső vakolat célja a falak védelme. A belső vakolat pedig a hőhatások elleni védelemre szolgál, valamint az esztétikai fedés a funkciója. Mindkét vakolattípus lehet durva és sima.