Sorolható szerelvény

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SOROLHATÓ SZERELVÉNY

A BAUHAUS szakáruházak kínálatában sorolható szerelvényeket, illetve kismegszakítókat is találhatunk, így könnyedén beszerezhetjük a számunkra szükséges eszközöket.

A korábban használt biztosítódobozok helyét a modernebb elosztótáblák vagy biztosítéktáblák vették át. Ezek tulajdonképpen kismegszakítók sorozatából állnak, amelyek használata sokkal biztonságosabb, mint az olvadóbiztosítékoké. Ráadásul ezek kényelmesebben használhatók, illetve kapcsolhatók vissza. Amennyiben olvadóbiztosítékokkal rendelkezünk, mielőbb le kell cseréltetnünk azokat korszerűbb változatra!

De mi is valójában a kismegszakító, és mit érdemes tudni róla? A kismegszakító olyan eszköz, amit kifejezetten a rövidzárlat és a túlterhelés elhárítása érdekében használunk. Ezek a hasznos kis eszközök megtalálhatók a garzonlakások elosztóiban, illetve a főelosztókban is. Ugyanakkor nagyon fontos elmondani, hogy a velük kapcsolatos munkálatokat csakis szakember végezheti!

A lakások villanyszerelése rendszerint ahhoz az időszakhoz igazodik, amelyben maga a lakás épült. Ha arra gondolunk, hogy 50 évvel ezelőtt milyen elektromos berendezéseket használtunk, láthatjuk, hogy a felhasználói szokások és igények nagymértékben változtak. Egy átlagos háztartásban sok-sok villamos berendezés kap helyet; nemcsak a hűtőszekrényre, a villanytűzhelyre, a mikrohullámú sütőre és az elektromos fűtőkészülékekre kell gondolni, hanem sok kisfogyasztóra is, mint amilyenek a hajszárítók, a porszívók, a különböző lámpák és fényforrások, kávéfőzők, vízforralók, egyéb konyha kisgépek… Hosszasan sorolhatnánk, milyen elektromos fogyasztókkal rendelkezünk, nagy valószínűséggel fel sem tudnánk sorolni az összes gépet, amivel rendelkezünk.

Régen a lakások zömét 1,5 mm2 MAI vezetékkel látták el, ami megfelelt ugyan a kor követelményinek, mára azonban súlyosan elavultnak tekinthető. Egy ilyen hálózat tartósan nagyjából 10 ampert képes elviselni, tehát esetében egy nagyfogyasztó már problémákat okozhat. Noha egy 16 amperes kimegszakítóval látszólag megoldható a probléma, a valóságban egy ilyen beavatkozás üzemzavarhoz vezethet. Mivel ez esetben a vezeték a normálisnál nagyobb mértékben fog melegedni, ezért a kötéseknél előbb vagy utóbb égésnyomok jelennek meg, így fennáll az elektromos tűz keletkezésének veszélye is.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a kismegszakítókkal kapcsolatos munkálatokat csakis feszültségmentes állapotban szabad elvégezni. A korszerűbb megoldásoknak köszönhetően ma már rendszerint kalapsínre helyezhetjük fel a kismegszakítókat, így ezek illesztése, illetve rögzítése egyszerűbb.

Sajnos előfordulnak esetek, amikor a kismegszakítók megégnek az elosztótáblában. Ennek oka az esetek túlnyomó többségében a csavaros kötések meglazulásában keresendő. Ha el szeretnénk kerülni az ilyen problémákat, érdemes évente ellenőrizni ezeknek a kötéseknek a stabilitását. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a kismegszakító állandóan lekapcsol, még egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy maga a kismegszakító működik hibásan. Ilyen esetben szükséges lehet az elektromos hálózat terhelési viszonyainak alapos vizsgálata.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a sorolható szerelvényeket, illetve kismegszakítókat, amelyek segítséget jelentenek számunkra a biztonságosabb villamos hálózat kiépítésében.