Falon kívüli kapcsoló és szerelvény

Megtekintés Rács Lista

1-9/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FALON KÍVÜLI KAPCSOLÓ ÉS SZERELVÉNY

A falon kívüli kapcsolók és szerelvények ma is az otthonunk fontos tartozékai. Találkozhatunk a beltéri és a kültéri változataival, így minden igényt képesek kielégíteni.

Való igaz, hogy a beltéri felhasználás során a falon kívüli kapcsolók és szerelvények hátrányba kerültek a falba süllyesztett változatokkal szemben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne létjogosultságuk; a falon kívüli kapcsolókat és szerelvényeket rendszerint más célokra alkalmazzuk… Míg a nappaliban, a hálószobában és az előszobában rendkívül esztétikus lehet egy falba süllyesztett villanykapcsoló vagy konnektor, addig a fürdőszobában remek szolgálatot tesz egy megfelelő IP védelemmel ellátott, falon kívüli megoldás. Természetesen a kültéri szerelvények esetében is megfelelő IP védelemre van szükség.

A kültéri és fürdőszobai alkalmazásra gyártott szerelvényeket rendszerint csapfedél védi az időjárás viszontagságaival szemben, de vajon mit takar pontosan az IP védelem? Maga az IP védelem az elektronikai alkatrészeket védő tokozás behatolás elleni védelmi szintjét írja le a szilárd tárgyakkal, illetve a vízzel szemben. Érdemes tehát kihangsúlyozni, hogy az IP védelem csakis a szilárd tárgyakkal és a vízzel szemben ellenálló képességről ad információt, viszont nem vonatkozik a vegyi anyagokkal vagy az UV-sugárzással szembeni ellenálló képességre. Az IP jelölés mögött két számjegyet találunk, pl.: IP00, IP21, IP68… A legkisebb védelmi szinttel rendelkező jelölés az IP00, ami nem rendelkezik szilárd tárgyak elleni mechanikai védettséggel és víz elleni védettséggel sem. A maximális védelmi szintet az IP68 jelöli, amely esetében a szerkezet teljes mértékben védett a porral szemben, illetve víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig. A valóságban a legtöbb elektronikai felszerelésünk e két szélsőérték közé esik. Kültéri felhasználás esetén általánosan elfogadott javaslat szerint legalább IP44-es védelmi szintre van szükség; az ilyen eszközök, jelen esetben falon kívüli kapcsolók és szerelvények védettek az apró méretű szilárd tárgyakkal szemben, illetve fröccsenő víz ellen védelemmel rendelkeznek minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett). Fontos megjegyezni, hogy minden egyes kültéri kapcsoló és szerelvény rendelkezik IP védelemmel; keressük az információt a termékek adatlapjain! Általánosságban tehát elmondható, hogy nedves környezetben, ahol fröccsenő víztől kell tartani, illetve kültéri felhasználás esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő IP védelmi szintre. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjünk segítséget a BAUHAUS munkatársaitól vagy a villanyszerelőnktől!

Ha villanykapcsolókat vagy konnektorokat szeretnénk elhelyezni az otthonunkban, természetesen, sok más dologra is figyelmet kell fordítani az IP védelem mellett is. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a villamos hálózatok szerelése szakértelmet és kellő óvatosságot követel, így csak abban az esetben vállalkozzunk ezekre a feladatokra, ha valóban birtokában vagyunk a szükséges tudásnak és tapasztalatnak! A különböző kapcsolók és dugaljak előbb-utóbb elhasználódnak, így a cseréjük elengedhetetlenné válik. Ha nem szeretnénk, hogy a lakásunkban – akár egy helyiségen belül is – többféle kapcsoló és konnektor kapjon helyet, az esetben érdemes őket egyszerre cserélni, ilyen módon újítva fel a teljes szerelvényezést. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az ehhez szükséges kapcsolókat és dugaljakat.