Elosztó

Megtekintés Rács Lista

1-9/67 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/67 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ELOSZTÓK A LAKÁSBAN

Otthonunkban, amerre csak nézünk, elektromos készülékekkel találkozunk. Legyen az konyha, nappali, munkaszoba vagy fürdőszoba. Folyamatosan használjuk őket, életünk részévé váltak. Nincs ez másképp a házon kívül sem. A ház körüli teendőink, barkácsolásaink és egyéb tevékenységeink kulcsfontosságú eszközei lettek.

Ahhoz, hogy működésbe hozzuk őket, áramra van szükségünk. Azonban vannak esetek, amikor nem tudjuk ezt megtenni, mert nincs elegendő dugaszunk, vagy éppen csak egy fél méter kábel hiányzik, hogy a legközelebbi dugaszt elérjük. Az ilyen és hasonló mindennapi problémák megoldására nyújtanak megoldást az elosztók. Igényünk szerint vásárolhatunk hosszabb vagy rövidebb kábellel fölszerelt, illetve három, négy, öt vagy akár tíznél is több aljzattal rendelkező elosztót. Kültéren vagy beltéren használhatót. Szükségleteinknek megfelelően válogathatunk az elosztók között.

Amikor elosztót vásárlunk, néhány dologra érdemes odafigyelni. Vásárlás előtt át kell gondolnunk, hogy milyen hosszú kábelre van szükségünk, hogy a feltüntetett áramerősséget ne lépjük túl. A vastag keresztmetszetű elosztók kábele nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, jobban bírja a terhelést. Fontos a jól szigetelt elosztó, hiszen az ilyen típusok jobban bírják a mechanikai hatásokat, és nem sérülnek meg olyan könnyen. A kerek, vastagabb kábelek funkcionálisabbak és tartósabbak.

Ügyeljünk arra is, hogy a sok dugasz az elosztón magában hordozza a túlterhelés veszélyét is. Amennyiben az elosztó 4-nél több csatlakozóval rendelkezik, és mindegyikhez erős háztartási gépek vannak csatlakoztatva, akkor előbb vagy utóbb a készülék belsejében megemelkedhet a hőmérséklet, és a túlterhelés következtében problémák keletkezhetnek.

A kapcsolóval ellátott elosztók előnye, hogy szükség szerint meg is tudjuk szakítani az áramkört, anélkül, hogy a fogyasztókat kihúznánk. Világítással jelzik, hogy a készülékben van-e áram. USB-csatlakozóval rendelkező elosztók is léteznek, ezek előnye, hogy mobiltelefonunkat is tölthetjük velük.

A beltérre alkalmas eszközöket ne használjuk kültéren! A víz, pára, nedvesség árthat nekik, és nagy gondokat okozhat. Amennyiben az udvarra vagy a kertbe keresünk elosztót, mindenképp olyat vásároljunk, amely kifejezetten erre a célra szolgál. A kültéri típusok csapófedéllel rendelkeznek, így nem árt nekik a nedvesség. Masszív anyagból készülnek, így nem érzékenyek a mechanikai hatásokra.

A manapság kapható elosztók nagy része már nem jelent veszélyt gyermekeinkre, hiszen gyermekvédelemmel vannak ellátva. Ha esetleg bele is nyúlnának a dugaszba, nem érintkeznek közvetlenül az árammal, hiszen egy belső védőréteg ezt megakadályozza. A kapcsolós típusoknál pedig egyszerűen kikapcsoljuk az elosztót, és már el is hárítottuk a veszélyforrást.

REJTETT VAGY SÜLLYESZTHETŐ ELOSZTÓK

A hétköznapokban sokszor van szükségünk elektromos áramra, hogy berendezéseinket működtetni tudjuk. Azonban a helyszűke vagy az esztétikai tényezők miatt mégsem tudunk beszerelni egy megfelelő elosztót. Manapság azonban már kaphatók olyan típusok, amelyek nem foglalnak helyet. Elrejthetjük őket, amikor nincsenek használatban. Az ilyen fajta elosztókat rejtett elosztóknak nevezzük. Tökéletesen megfelelnek konyhapultokra, bútorlapokba, irodákba, ahol szükség szerint rejtve maradhatnak. Előnyük, hogy egy érintéssel kipattinthatjuk őket. Használat után pedig egy mozdulattal ismét a felszín alá rejthetjük. Találkozhatunk vízszintesen és függőlegesen elrejthető típusokkal.