Hosszabbító és elosztó

Megtekintés Rács Lista

1-9/103 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/103 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HOSSZABBÍTÓ ÉS ELOSZTÓ

A mai modern világban naponta sok elektromos készüléket használunk. Ezek működtetéséhez villamos energiára van szükség. A legnagyobb probléma, hogy nem tudjuk mindig úgy csatlakoztatni őket az áramhoz, hogy az kényelmes és megfelelő legyen. Vannak esetek, amikor épp bekapcsoltuk a mosógépet, de hajat is kelleni szárítani, viszont a fürdőszobában csak egy aljzat található. A konyha is egy olyan hely, ahol sok elektromos készüléket használunk. Egyszerre akár több aljzatra is szükségünk lehet. Ilyen és hasonló problémákra nyújtanak megoldást a hosszabbítók és az elosztók. Az ilyen eszközök több fajtája is létezik. Igen nagy választékkal találkozhatunk, amikor hosszabbítókat vagy elosztókat keresünk. Különböző nagyságú, hosszúságú, alakú és megjelenésű típusok között válogathatunk. Mindig célszerűen vásároljunk, előre tervezzük meg, hogy hova és milyen céllal szeretnénk hosszabbítót vagy elosztót vásárolni!

A hosszabbítók is nélkülözhetetlen kiegészítőknek számítanak, szinte minden házban megtalálhatók. Igényeink szerint vásárolhatunk hosszabb, rövidebb, vastagabb vagy vékonyabb típusokat. A kültéri használatra alkalmas hosszabbítók jól tűrik a nedves, nyirkos környezetet is. Kitűnően alkalmazhatók fűnyírók, sövénynyírók és egyéb kerti eszközök használatakor.

ERRE ÜGYELJÜNK, AMIKOR ELOSZTÓT VÁSÁRLUNK!

Van néhány fontos szempont, amelyeket figyelembe kell vennünk, amikor elosztót szeretnénk venni. Először is tudnunk kell, hogy milyen hosszúra van szükségünk, valamint, hogy a jelzett áramerősséget ne lépjük túl! Minél vastagabb a kábel keresztmetszete, annál nagyobb teljesítménnyel rendelkezik. Figyeljünk arra is, hogy megfelelő szigeteléssel rendelkezzen, hogy a mechanikai hatások ne okozzanak sérülést benne! A lapos kábelek kevésbé szigeteltek, a kerek, vastag típusok funkcionálisabbak és tartósabbak.

Minél több kivezetés van egy hosszabbítón, annál nagyobb a túlterhelés veszélye. Gondoljuk át, hogy hány aljzatra van szükségünk. Amennyiben beltéren, például asztali használatra keresünk elosztót, elegendő egy 3-asat vásárolni. A nagyszámú kimenettel rendelkező eszközök igen funkcionálisak. Ha elosztónk 4-nél több csatlakozóval rendelkezik, és mindegyikhez erős háztartási gépek vannak csatlakoztatva, akkor előbb vagy utóbb a készülék belsejében megemelkedhet a hőmérséklet, és a túlterhelés következtében problémák keletkezhetnek. Erre mindenképp ügyelni kell!

Ma már kapcsolóval ellátott elosztók is léteznek. Ezek előnye, hogy úgy is meg tudjuk szakítani az áramkört, hogy nem húzzuk ki a fogyasztókat. Vannak indikátorral ellátott típusok is, ezek fénykibocsátással jelzik, hogy feszültség alatt van-e az eszköz. Ha nem világít, akkor a készülékben nincs áram. Találkozhatunk olyan elosztókkal is, amelyek USB-csatlakozóval is rendelkeznek, így lehetővé teszik, hogy akár a mobiltelefonunkat is feltöltsük.

A kizárólag beltérre használható eszközöket ne használjuk kültéren, hiszen a víz, pára, nedvesség árthat nekik, és nagy gondokat okozhat. Amennyiben az udvarra vagy a kertbe keresünk elosztót, mindenképp olyat keressünk, amely kifejezetten erre a célra szolgál. Az ilyen típusok csapófedéllel rendelkeznek, így jól bírják az időjárás hatásait, valamint olyan anyagból is készülnek, amelyek jól bírják a strapát.

A ma kapható elosztók nagy része már gyermekvédelemmel van ellátva. Ez azt jelenti, hogy nem jelentenek veszélyt gyermekeinkre nézve. Ha esetleg bele is nyúlnának, nem érintkeznek közvetlenül az árammal, hiszen egy belső védőréteg ezt megakadályozza. A kapcsolós típusoknál pedig egyszerűen kikapcsoljuk az elosztót, és már el is hárítottuk a veszélyforrást.