Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Speciális fényforrások

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SPECIÁLIS FÉNYFORRÁSOK

Néha nem elégszünk meg azokkal a termékekkel, amelyek általános célú felhasználásra készülnek. Nem kivétel a világítástechnika sem; előfordulnak olyan igények, amikor a kereskedelmi forgalomban kapható, általános megoldások nem nyújtanak tökéletes választást, ezért speciális fényforrásokra van szükségünk. De mit kell tudnunk velünk kapcsolatban, és milyen esetben nyújtanak optimális megoldást?

Az izzók és fényforrások piaca rengeteget változott az utóbbi években, illetve az utolsó egy-két évtizedben. Különböző technológiák jöttek és mentek, illetve gyökeresen megváltoztak, illetve igény született olyan fényforrásokra is, amelyek speciális igényeket képesek kielégíteni.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában speciális fényforrásokkal is találkozhatunk, így egyedi igények esetén is érdemes keresnünk a kínálatot, de mit takar a speciális fényforrás kifejezés, milyen termékekkel találkozhatunk ebben a kategóriában?

A speciális fényforrások egyik legismertebb típusa az úgynevezett alkonykapcsolós fényforrás. Az ilyen fényforrás a beépített fotoelektromos fényérzékelőnek köszönhetően alkonyatkor és pirkadatkor automatikusan be-, illetve kikapcsol. Ennek a tulajdonságának köszönhetően energiatakarékosabbá, biztonságosabbá és hangulatosabbá teszi a külső tereinket. Az ilyen fényforrás energiatakarékosabb világítást tesz lehetővé, mivel pirkadatkor automatikusan kikapcsol, így a reggeli órákban az ébredésünkig már nem kell világítania. Biztonságosabbá teszi az udvarunkat, hiszen a megvilágított terek elriasztják az illetéktelen behatolókat. És nem mellesleg hangulatosabbá is teszi az udvarunkat és a kertünket, hiszen kellemes fényével barátságos fényárnyba borítja a teret.

Természetesen nem mindegy, milyen alkonykapcsolós izzót, illetve milyen fényforrást választunk. A korszerű termékek ma már LED-fényforrással működnek, ami számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A termék kiválasztásánál számos termékjellemzőre érdemes figyelmet fordítanunk. Vegyük szemügyre a fényáram mértékét, ami meghatározza, milyen mértékű fényerősséget várhatunk a terméktől. Természetesen a megvilágítási szög is fontos tulajdonság lehet; minél nagyobb ez az érték, a fényforrás annál inkább alkalmas térmegvilágításra. A kis megvilágítási szöggel rendelkező fényforrások célzott világítást szolgálnak, alkonykapcsolós kivitelben ilyennel aligha találkozunk. Ne feledkezzünk meg a foglalat kérdéséről sem! Természetesen a lámpának megfelelő izzót kell választanunk.

A speciális fényforrások rendszerint a korszerű LED-technológiát alkalmazzák – nem véletlenül. Ez a megoldás számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt tökéletesen alkalmas az alkonykapcsolós szerkezetek kiszolgálására. Az egyik legfontosabb előnye a rendkívüli energiahatékonyság, ami tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy egész éjszakán keresztül üzemelő fényforrásokat szolgáljon ki. A régi wolframszálas izzókhoz képes akár 90 százalékot meghaladó megtakarítást érhetünk el ilyen módon. Nem kérdés, hogy ez a technológia valóban pénztárcabarát választás. De természetesen a LED-technológia további előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, ami alkalmassá teszi az alkonykapcsolós speciális fényforrások kiszolgálására. Rendkívül hosszú a várható élettartamuk, akár 50 ezer munkaórára is számíthatunk tőlük. Ennek köszönhetően valóban kihasználhatjuk az alkonykapcsolót, ennyi ideig számíthatunk az eszközre. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a LED-fényforrások hozzávetőlegesen 20-25 ezer munkaórát követően veszíteni kezdenek a fényerősségükből, vagyis ezt követően már egyre kevésbé képesek ellátni a feladatukat, így a még működő fényforrás cseréjére is szükség lehet. Ha elvégzünk egy gyors számítást, és azt feltételezzük, hogy az alkonykapcsolós lámpa átlagosan napi 12 órán át üzemel, akkor évi 4.400 munkaórával kell kalkulálni. Ez alapján ki lehet jelenteni, hogy egy minőségi LED-fényforrás átlagosan 5 évig képes maximális fényerőt biztosítani számunkra. Fontos szem előtt tartani, hogy az alkonykapcsolós fényforrás esetén használt kültéri lámpák megfelelő IP védelemmel rendelkezzenek. A kültéri lámpák esetében legalább IP44-es védelmi besorolás szükséges, de érdemes ennél is magasabb szabvánnyal rendelkező lámpát választani.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában speciális fényforrásokkal is találkozhatunk, amelyek a különleges igények kielégítésére lehetnek alkalmasak. Ismerjük meg őket, és válasszuk a számunkra megfelelő terméket!