Halogén fényforrás

Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

3 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HALOGÉNIZZÓK – MÉG MEGVÁSÁROLHATJUK ŐKET!

Az utóbbi évtizedekben rengeteget változott az izzók és fényforrások piaca; hatalmas technikai fejlődést ment végbe, a hagyományos, wolframszálas izzók teljesen eltűntek, helyüket pedig korszerűbb megoldások vették át.

A régi, hagyományos izzók előnyös tulajdonságait azonban nehéz lenne kétségbe vonni; azonnali maximális fényerőt biztosítottak, a fényük rendkívül kellemes volt, ráadásul kifejezetten olcsók voltak a ma használt energiatakarékos fényforrásokhoz képest. Persze a hátrányaikról sem szabad megfeledkezni; kifejezetten energiapazarló módon működtek, hiszen az elhasznált villamos energia legnagyobb részét hőenergiaként „hasznosították”, ráadásul a várható élettartamuk is kifejezetten alacsony volt, átlagosan ezer munkaórát bírtak. Szükség volt tehát egy korszerűbb, feljavított változatra. Ezt a szerepet töltötte be a halogénizzó.

A halogénizzó ma is népszerű és keresett termék, amely megörökölte a wolframszálas izzók előnyös tulajdonságait, ugyanakkor hosszabb élettartamot és némileg jobb energiahatékonyságot képes biztosítani. Elsősorban a nagy fényerejüknek köszönhetik a népszerűségüket, illetve a rendkívül kellemes színhőmérsékletüknek, ami a természetes fényt képes idézni. A halogénizzó erős kontrasztot hoz létre, intenzív fénnyel világítja meg a helyiségeinket, ráadásul fényerő-szabályozásra is alkalmas. A minőségi javulás elsősorban annak köszönhető, hogy magát a testet halogéngázzal töltötték fel, értelemszerűen innen származik az elnevezés is. Ez az eljárás magasabb élettartamot és magasabb üzemi hőmérsékletet eredményez, ami megközelítőleg 2500 K színhőmérsékletet jelenthet. Sőt, ezek az izzók kifejezetten jó fényárammal és színvisszaadási indexszel rendelkeznek. Emellett dimmelésre is lehetőség van. Nem tartalmaz higanyt, így nem kell egészségkárosító anyagok jelenlététől tartani.

Habár a halogénizzó energiatakarékosság szempontjából jobban teljesít a régi, wolframszálas izzóknál, azonban messze elmarad az energiatakarékos kompakt fénycsövektől és LED-fényforrásoktól. Ez a magyarázata annak, hogy az Európai Unióban megkezdődött a gyengébb hatásfokkal rendelkező, nagy energiaigényű világítótestek fokozatos kivonásának folyamata. Ez azt jelenti, hogy a készletek kiürülését követően nem találkozhatunk többé ezekkel az izzókkal, hiszen rendelet tiltja a gyártásukat, illetve az importjukat. Ha halogénizzót szeretnénk vásárolni, nem érdemes halogatni a döntést.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy a halogénizzók melyik helyiség esetén jelentenek tökéletes választást, illetve milyen esetekben érdemes mellőzni a használatukat. Mivel különböző foglalatok esetén is használhatunk halogénizzókat, így gyakorlatilag bármelyik helyiségben jó választásnak bizonyulhatnak. A fényerejük kellően erős elsődleges fényforrásként is, akár egy tágas nappalit is megvilágíthatunk a segítségükkel. De ugyanúgy alkalmasak kisebb helyiségek, fürdőszobák vagy akár padlásfeljárók megvilágítására is.

Érdemes megemlíteni azonban azokat az eseteket is, amikor a halogénizzó kifejezetten előnytelen választás lehet. Nem szabad elfelejteni, hogy a halogénizzók extrém magas hőmérsékleten működnek, ezért mindenképpen úgy kell elhelyezni őket, hogy ne okozhassanak égési sérülést. Figyeljünk arra, hogy egy óvatlan pillanatban sem érhessünk az izzóhoz! Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a halogénizzók élettartama nem túl magas… Magasabb ugyan a régi, wolframszálas izzók várható élettartamánál, de sokévi működést nem várhatunk tőlük. Ezért a nehezen hozzáférhető helyek esetében nem feltétlenül szerencsés választás a halogénizzó; ha egy medence alján vagy a házorom legmagasabb pontján szeretnénk fényforrást elhelyezni, érdemes inkább olyat választani, amitől magasabb élettartamot várhatunk.

Érdemes szem előtt tartani, hogy halogénizzót csak a készlet erejéig vásárolhatunk, ezt követően már nem juthatunk hozzá. Noha a LED-fényforrások jobb hatásfokkal működnek és számos tulajdonságuk miatt szerencsésebb választásnak bizonyulnak, talán ez az utolsó alkalmunk, hogy halogénizzónk legyen. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk a számunkra megfelelő foglalattal, illetve színhőmérséklettel és fényerőséggel rendelkező halogénizzókat.