Villanyszerelési anyagok

Megtekintés Rács Lista

1-9/38 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/38 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

VILLANYSZERELÉSI ANYAGOK

Otthonunkban nagyon sok olyan munka van, amit mi magunk is el tudunk végezni, nem szükséges minden apróságért szakembert hívni. Mindezt addig tehetjük, amíg biztosak vagyunk abban, hogy az adott feladatot meg tudjuk gond nélkül oldani. Amennyiben már kétségeink vannak, jobb hozzáértő személy segítségét kérni. Semmiképp se kezdjünk neki olyan munkáknak, amelyek veszélyt rejtegetnek! Főleg akkor ne, ha nem is értünk hozzá. Az egyik legkényesebb ilyen munka a villanyszerelés. Egy adott szintig magunk is el tudjuk végezni, de mindenképp be kell tartanunk a biztonsági előírásokat. A munka végeztével egy szakemberrel végeztessük el az ellenőrzést!

FONTOS LÉPÉSEK VILLANYSZERELÉSKOR

A munka elkezdése előtt nagyon fontos, hogy megfelelően előkészüljünk. Gondoljuk át, hogy milyen szerkezeti elemekkel fogunk dolgozni, milyen faltípussal lesz dolgunk, tégla, ytong vagy gipszkarton, és át kell gondolnunk, hogy milyen eszközökre, valamint anyagokra lesz szükségünk munkánk során. Jól ki kell tervezni a kivitelezés módját is!

A földelés nagyon fontos biztonsági szempont, hiszen az esetleges balesetektől is megóv minket. A földelés feladata, hogy a fémburkolatú eszközök felületéről az esetleges áramot elvezesse a földbe.

Nagyon fontos a megfelelő vezetékek kiválasztása. A mai vezetékek egy belső érből és az azt körülfogó, külső szigetelésből állnak. Ezek akár több rétegűek is lehetnek. A következő villanyvezetékeket különböztetjük meg:

Az Mcu merev rézvezeték olyan típus, amely tömör rézvezetővel van ellátva, ez köpeny nélküli PVC-szigeteléssel ellátott vezeték.

A Preflex cső, egy flexibilis csőfajta, amely igen közkedvelt a villanyszerelés területén. Meggyorsítja a villanyszerelési feladatokat. Nincs szükség a védőcsövek beépítésére, majd ezután a vezetékek behúzására. Ez egy lépésben elvégezhető. Szállítása és tárolása is egyszerű.

A PVC-köpenyű hajlékony erű tömlővezetékeket közepes mechanikai igénybevételű háztartásokban, konyhákban használják. Nem alkalmazzák őket erős fűtőberendezések és hasonló nagy igénybevételű eszközök működtetéséhez. Szabadban nem használhatók.

A közepesen tömör erű kábelek kettős szigeteléssel rendelkeznek, és tömör vagy több szálas rézvezetőkkel rendelkeznek. Száraz és nedves belső helyeken egyaránt használhatók. Szabadban és földben, valamint betonban nem szabad alkalmazni őket.

A ZSUGORCSŐ

A zsugorcső egy igen praktikus kellék, a szakemberek naponta használják. Legfőbb tulajdonsága, hogy hő hatására zsugorodik, azaz segítségével védőburkolatokat tudunk létrehozni. Nagyon hasznos elektromos vezetékek szigetelésére. Segítségével mechanikai, időjárási és vegyi hatásoktól tudunk megvédeni bizonyos érzékeny dolgokat.

VILLANYSZERELÉS NEDVES HELYISÉGEKBEN

A lakóházakban a fürdőszobák és a WC-k tartoznak a nedves helyiségek közé. Az ilyen helyeken a páratartalom igen magas szokott lenni, és a páralecsapódás miatt ilyen környezetben nagyon fontos körültekintően és szakszerűen dolgozni.

A fürdőszobák villamoshálózatának tervezésekor nem szabad megfeledkeznünk az áram-védőkapcsolóról, azaz a Fí reléről sem. Ezekben a vizes helyiségekben történhetnek olyan balesetek, amelyeket ez az eszköz ki tud védeni, így megment minket az esetleges áramütéstől, azaz a sérülésektől. Működési elve az, hogy a relé figyeli a fázis és a nulla közötti áramerősséget, amikor ez a kettő nem egyforma, a relé lekapcsol. A villanyóra után, a kismegszakító elé kell beszerelni. Bármelyik elektronikai szaküzletben elérhető.