Mozgásérzékelő

Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MOZGÁSÉRZÉKELŐ

A mozgásérzékelő feladata, hogy egy adott területen belül figyelje a különböző mozgásokat, és jelzést küldjön a hozzá kapcsolt világító berendezésnek. Ennek az a célja, hogy a világítórendszerünk be- vagy kikapcsoljon. Ennek előnye, hogy nem felejthetjük el a felkapcsolva hagyott lámpákat, hiszen a mozgásérzékelőknek köszönhetően az csak szükséges ideig fog működni. Ezzel energiát spórolunk meg.

A mozgásérzékelők a riasztók legfontosabb elemei is. Azt jelzik, ha illetéktelen személy járkál az otthonunkban. Amikor ilyen jellegű mozgást érzékel, akkor riasztási jelzést küld a központi egységnek, amely azonnal megszólaltatja a szirénát. Ez megoldható úgy is, hogy szirénázás esetén a rendszer jelzést küld az illetékes személyeknek, így azok távolról is látják, hogy mi történik. A mozgásérzékelő jelzései után működésbe lépnek a kamerák is, így energiát spórolunk meg azzal is, hogy a kamerák nem működnek folyamatosan, hanem csak szükség esetén kapcsolnak be.

PASSZÍV ÉS AKTÍV MOZGÁSÉRZÉKELŐK

Az ilyen mozgásérzékelők az infravörös fényt, a mikrohullámú sugarat és a hanghullámokat használják.

A passzív érzékelőket röviden PIR-nek is nevezzük. Ezeket a változatokat leginkább az otthoni biztonsági rendszereknél használják. A helyiség hőtartománya alapján érzékelik a mozgást. A mozgásérzékelők aktív és passzív állapotot ismernek. Aktív állapotban a hőmérséklet hirtelen megváltozik, mozgás van a helyiségben, ennek hatására a riasztó vagy a világítórendszer azonnal bekapcsol. Ez azt jelenti, hogy a megfigyelt helyiségnek van egy alap infrasugárzási szintje, ami azonnal megváltozik, ha a mozgó test hőmérsékletét érzékeli.

A mikrohullámú érzékelők lényege, hogy azok mikrohullámú jeleket küldenek az érzékelt területen. Mérik a visszaverődést, és ha itt változást érzékelnek, azt mozgásként azonosítják. Ezek előnye, hogy nagyobb területet képesek érzékelni, mint a passzív infravörös érzékelők, valamint előnyük, hogy nem olyan érzékenyek az időjárás és a hőmérséklet változásaira sem. Hátrányuk, hogy az előzőhöz képest, az áruk is magasabb. Ezeket inkább kültéren használják.

A passzív mozgásérzékelők harmadik fajtája az ultrahangos érzékelő. Ez a típus úgy érzékeli a mozgást, hogy a közeledő hanghullámforrásnak nő a frekvenciája, a távolodónak pedig a sebesség arányában csökken. Ez a fajta elég zavarérzékeny, így leginkább beltéren alkalmazzák a járművek védelmére.

TÉVES RIASZTÁSOK CSÖKKENTÉSE KOMBINÁLT TECHNOLÓGIÁVAL

A gyártók igyekeznek olyan módszereket kitalálni, amelyekkel csökkentik a téves riasztásokat, téves mozgásérzékeléseket. A kombinált technológia lényege, hogy a passzív infravörös érzékelőt kombinálják egy mikrohullámú érzékelővel. Hogy riasztás történjen, mindkét érzékelőnek jeleznie kell.

VIDEÓS MOZGÁSÉRZÉKELŐK

A videós megfigyelő rendszerek a képtartalom megfigyelésére képesek. Amennyiben az állandó képtartalomban valamilyen változás, mozgás történik, azonnal figyelmeztető jelzést küldenek, és a kamerák elindítják a felvételt. Ezeket leginkább olyan helyekre szerelik, ahol nagyobb értékek találhatók, bankokba, ékszerüzletekbe vagy otthonunkba, olyan helyiségekbe, ahol nagyobb érétkeket őrzünk.

AZ ALKONYKAPCSOLÓK

Az alkonykapcsolókat leginkább kertekbe, parkokba, parkolókba, sétálóutcákra, gazdasági udvarokba szokás tenni. Működésük lényege, hogy a környezeti megvilágítástól függően kapcsolják be a fényeket. Ha a fényérzékelő által érzékelt fényintenzitás a beállított érték alá esik, akkor az alkonykapcsoló bekapcsol, ellenkező esetben pedig kikapcsol.