Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Elem és akkumulátor

Megtekintés Rács Lista

1-9/56 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/56 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ELEM ÉS AKKUMULÁTOR

Az egyszeri használatra alkalmas elemek és az újratölthető akkumulátoros elemek minden háztartásban megtalálhatók. Akármerre nézünk körülöttünk, biztos találunk néhány olyan eszközt, ami elemmel működik. Ilyenek a távvezetők, digitális fényképezőgépek, csengők, okostelefonok, gyerekjátékok, a kis konyhai mérlegek, számológépek, és még sorolhatnánk, hiszen a technika fejlődésével egyre több ilyen eszközt használunk.

Az egyszer használatos elemeket olyan eszközökben szoktuk használni, amelyek nem igényelnek akkora energiát. Ilyenek az órák, a távvezérlők, ébresztőórák és még egyéb hasonló, kisebb méretű eszközök. Az ilyen típusú elemek előnye, hogy viszonylag alacsony árban tudjuk őket megvásárolni, és szinte minden boltban hozzájuk tudunk jutni. Hátrányuk, hogy felölteni nem lehet őket, így használat után más választásunk nincs, csakis kidobni őket. (Mindenképp kezeljük őket szelektív hulladékként!) Ezért nem környezetbarát megoldás az egyszer használatos elem. A másik hátrányuk, hogy hosszabb tárolás esetén fennáll a szivárgás veszélye is. Stabil tápellátást csak az alacsony fogyasztású műszaki cikkek számára nyújtanak.

Azonban ma már egyre szélesebb körben tudunk újratölthető elemeket vásárolni. Egy akkumulátortöltőre és néhány darab elemre van szükségünk. Érdemes pótelemeket is vásárolni, amelyekkel, szükség esetén, ki tudjuk cserélni a lemerült elemet. Ezek előnye, hogy nem termelnek hulladékot, így környezetkímélők. Igyekezzünk minél több ilyen újratöltehető elemet vásárolni, hiszen ez gazdaságosabb megoldás, mivel egy idő után megtérül az áruk!

Az olyan eszközökben, ahol nagyobb áramerősségre, stabilitásra van szükség, ott mindeneképp az akkumulátoros megoldások a megfelelők. Ilyenek a mobiltelefonok, laptopok és fényképezőgép-akkumulátorok. Ezek előnye, hogy akár több százszor is újra lehet őket tölteni. Több száz feltöltést is biztosítanak, ami hosszabb idő után mindenképp megtérül, és a dolgunkat is leegyszerűsíti. Nagyobb kapacitású akkumulátorok hosszabb ideig bírják egy töltéssel. Pozitív szempont, hogy az akkumulátorokkal nem termelünk olyan nagy mértékben hulladékot, mint az egyszer használatos elemekkel. Csupán csak áramra és pár órára van szükségünk, és eszközünk ismét üzemképes lesz. Kapacitásuk önkisüléssel csökken. Ez azt jelenti, hogy nem igazán alkalmasak olyan berendezésekbe, amelyek alacsony fogyasztással rendelkeznek, például tartaléklámpákba.

MIT VEGYÜNK FIGYELEMBE, AMIKOR AKKUMULÁTORT VÁSÁROLUNK?

Amikor akkumulátort szándékozunk cserélni, fontos tisztában lennünk azzal, hogy léteznek eredeti és utángyártott megoldások. Az eredetiket egyes gyártók gyártják a saját készülékeik számára. Ezzel 100%-os kompatibilitást és minőséget garantálnak. Az utángyártottak más gyártóktól származnak, univerzálisak, ezért nem biztosítanak 100%-os kompatibilitást. Ezek olcsóbbak, de az élettartamuk sokszor elmarad az eredetitől.

Ne az árat nézzük elsőként, amikor akkumulátort vásárolunk, a használat módját tekintsük elsődleges szempontnak! Az akkumulátorok cseréjekor fontos tisztában lennünk a helyes feszültséggel. Óvjuk eszközünket a közvetlen napsütéstől és a nedvességtől, hiszen ezek nagy károkat okozhatnak. Ügyeljünk a magas töltőáramra vagy a rövidzárlatra, mert az akkumulátor felfúvódhat, felrobbanhat! Mindig olyan töltőt használjunk, amely az adott modellhez passzol! Amennyiben módunk van rá, mindig eredeti akkumulátorokat használjunk, hiszen ezek megfelelő kompatibilitást biztosítanak.