Szemüveg és arcvédő

Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZEMÜVEG ÉS ARCVÉDŐ

Míg autózás közben egy hétköznapi napszemüvegben biztonságosan vehetjük a kanyarokat a tűző napon is, addig bizonyos helyzetekben, például felújításnál, festésnél, speciális védelemre van szükségünk. De hegesztéshez sem foghatunk a megfelelő eszköz, például a hegesztőpajzs nélkül. A korszerű kiegészítőknek köszönhetően már a szemüvegeseknek sem jelent kellemetlenséget, ha védőszemüveget vagy arcvédőt kell viselniük. A dioptrizálhatóság ugyanis biztosítja a megfelelő munkavégzést.

Egyáltalán miért van szükségünk védőszemüvegre, milyen helyzetekben ajánlott? Valóban az oldalvédelemmel ellátott típus lenne a legjobb megoldás? Azt is fontos tudnunk, hogyan válasszunk szemüveget és arcvédőt!

EZÉRT SZÜKSÉGES A SZEMÜVEG ÉS ARCVÉDŐ

Hegesztő, köszörülő, egyéb ipari szektorokban dolgozó szakembereknek felesleges részletezni, hogy a lepattanó szikra és forgács mekkora veszélyt jelenthet a szemnek. Azonban már egy hétköznapi szituációban, például a házfelújításnál vagy festésnél felszálló por is ugyanilyen jelentős problémaforrás. Ezért otthoni használatra is szerezzük be a megfelelő szemüveget vagy arcvédőt!

A levegőbe kerülő apró részecskék könnyen átlyukaszthatják a szaruhártyánkat, valamint az íriszünk is elszakadhat a szükséges védelem hiányában. Egy figyelmetlen mozdulatot követő ütés pedig tartós homályos látáshoz is vezethet. Érdemes előre felkészülni ezekre a veszélyes helyzetekre. Választhatunk zárt, illetve nyitott szemvédőt is. A legtöbb darab rendkívül kényelmes, könnyű anyagból gyártott, ezért hosszabb időn keresztül is nagyon komfortosan viselhetjük.

Már rendkívül sportos típust is rendelhetünk, amely színkombinációival ugyanolyan szép, mint divatos, hétköznapi viseletre készített társaik.

ÍGY VÁLASSZUNK VÉDŐESZKÖZT

Míg a targoncavezető számára elegendő egy enyhén sötétített látómezős védőszemüveg, addig a hegesztő számára alapkövetelmény a fokozott fényvédelmet biztosító, speciális zöld vagy barna látómező. Eltérő munkakörökben és szituációkban más-más kialakítás nyújtja a kellő biztonságot.

Mit vegyünk figyelembe, ha ütésálló védelemre van szükségünk? A veszély szintjének megfelelően ezt S vagy F szimbólum jelölik, általában az eszközön is feltüntetik a fontos előnyöket. Az N betű a páramentes védőszemüvegekre kerülhet rá, míg az R az IR (infravörös) sugárzás elleni oltalom garanciája.

Attól függően, mire használjuk, a látómező színezése is eltér. Egy jól szellőző, átlátszó védőszemüveg általános helyzetekben kiváló, azonban speciális esetekben nem elegendő. Szürkületben és diszkomfortos, gyenge világítás mellett a sárga színezés biztosítja a jó látási körülményeket. Amennyiben egyszerre végzünk kül- és beltéri munkát, egy enyhén sötétített típussal tehető biztonságossá és komfortossá a gyakori fényerő-váltogatás. Az erős napsugárzást pedig egy sötétített látómező szűri a legjobban; ezért a nyári, illetve állandó kültéri munkánkhoz válasszunk füstszínű vagy sötétbarna üvegűt. Erős fénnyel szemben szintén hatékony a kék és sárga tükrös kivitelezés, amely a sportszemüvegek, például síszemüveg, világából már igen ismert.

Amennyiben teljes körű védelemre van szükségünk, fejpántos védőszemüveget vagy arcvédőt válasszunk, ugyanis ezek tudják teljes mértékben zárni a felületeket! A gumipántos kivitelezéssel tökéletesen az arcunkhoz illeszthetjük a szemüveget. Ezek a darabok már szellőnyílásokkal is elérhetőek, hogy munka közben a párátlanítás gondjával se kelljen törődnünk. Amennyiben fontos számunkra a már említett párátlanító megoldás, keressünk speciális bevonattal ellátott darabokat, mert az említett anyag meggátolja, hogy a nedvesség lecsapódhasson a látómezőn!

AZ OLDALVÉDELEM EGY RÉGI ÉS ROSSZ REFLEX

A klasszikus védőszemüveget nagyjából mindannyian ugyanúgy képzeljük el: a szemüveg részhez oldalról, valamint felülről lapos kiegészítés tartozik, ez által lesz egy kissé darabont, ám megbízható és strapabíró védelmi eszköz. Sokan ezért részesítik előnyben ezt a megszokott formájú eszközt, és kerülik el nagy ívben a kínálat újabb darabjait. Hatalmas tévedés azt gondolni, hogy az oldalvédelem nélküli szemüvegek kevésbé strapabírók, akár veszélyes és nem biztonságos eszközök.

Ugyanis az oldalvédelem korábban kényszerűségből került a védőszemüvegekre. A szemüveg egyenes formája nem tette lehetővé, hogy az archoz simuljon, ezért kellett kiegészíteni. A korszerű technológiák azonban már nemcsak a szárat, de magát a látóteret is elnyújtott formával tudják piacra küldeni, ez pedig sokkal precízebb arcilleszkedést tesz lehetővé. Az oldalvédelem funkcióját így teljesen ki tudták váltani.

A teljes szintű védelemhez azonban a szakemberek párnázott peremmel ellátott vagy gumirögzítéssel gyártott szemüveget ajánlanak – ugyanis ezek a típusok képesek magas fokú arcformakövetéssel illeszkedni. Márpedig a tökéletes záráshoz bizony erre van szükségünk.

Hegesztéshez már automatikusan sötétedő szűrővel ellátott pajzsot is választhatunk, a hegesztő fejpajzs pedig felhajtható védőüveggel érhető el.