1. KN95 - orvosi védőmaszk (3 rétegű, 10db)
  11 590 Ft /csomag
  Részletek
 2. Eldobható orvosi védőmaszk (3 rétegű, 50db)
  9 490 Ft /doboz
  Részletek
 3. FFP2 KN95 - védőmaszk (2db)
  2 490 Ft /csomag
  Részletek
 4. Eldobható gyerek védőmaszk (3 rétegű, 50db)
  15 290 Ft /csomag
  Részletek
 5. Arcvédő pajzs (plexi)
  2 990 Ft 
  Részletek
 6. QINGXING FFP2 KN95 - védőmaszk (2db)
  2 290 Ft /csomag
  Részletek
 7. WISENT - porvédő fóliarendszer
  40 590 Ft 
  Részletek
 8. WISENT - ikerszűrős félmaszk (szűrő nélkül)
  7 490 Ft 
  Részletek
 9. WISENT - védőszemüveg
  2 490 Ft 
  Részletek
 10. WISENT STANDARD - védőszemüveg
  2 690 Ft 
  Részletek
 11. CRAFT - hegesztőpajzs (auto-sötétedő szűrővel)
  12 990 Ft 
  Részletek
 12. ALPINE SLEEP SOFT - füldugó
  4 190 Ft 
  Részletek
 13. KAPRIOL EASY GRIP - kesztyű 10 (piros)
  690 Ft 
  Részletek
 14. GYS FLIP FLAP - hegesztő fejpajzs
  6 490 Ft 
  Részletek
 15. Izolációs overál (L)
  6 990 Ft 
  Részletek
 16. WISENT STANDARD - kesztyű 9/L
  539 Ft 
  Részletek
 17. WISENT STANDARD - kesztyű 10/XL
  539 Ft 
  Részletek
 18. GYS - védőszemüveg
  7 690 Ft 
  Részletek
 19. Gyermek fülvédő (kék)
  3 990 Ft 
  Részletek
 20. KAPRIOL EASY GRIP - kesztyű 10 (terep színű)
  599 Ft 
  Részletek
 21. KAPRIOL - munkaruha szett (nadrág-öv-póló, szürke, M)
  13 690 Ft 
  Részletek
 22. CONACORD - biztonsági tartókötél-szett 100KG (1,5M kötéllel)
  46 190 Ft 
  Részletek
 23. GYS HERMES - hegesztő fejpajzs
  25 990 Ft 
  Részletek
 24. WISENT INDOOR-OUTDOOR - kesztyű 9/L
  1 090 Ft 
  Részletek
 25. Izolációs overál (M)
  6 990 Ft 
  Részletek
 26. WISENT PROFI - összecsukható fülvédő
  3 790 Ft 
  Részletek
 27. WISENT STANDARD - fülvédő
  2 590 Ft 
  Részletek
 28. WISENT - kesztyű szereléshez 9/L
  1 490 Ft 
  Részletek
 29. WISENT STANDARD - kesztyű 9/L (5 pár)
  2 190 Ft 
  Részletek
 30. WISENT - állítható védőszemüveg
  4 890 Ft 
  Részletek
 31. LM - védőszemüveg (átlátszó, PVC)
  1 490 Ft 
  Részletek
 32. WOLFCRAFT - porvédő fólia ajtóra
  3 790 Ft 
  Részletek
 33. WISENT STANDARD - kesztyű 10/XL (5 pár)
  2 190 Ft 
  Részletek
 34. WISENT - kesztyű felújításhoz 10/XL
  1 290 Ft 
  Részletek
 35. WISENT NICK S1 - munkavédelmi cipő 43
  15 190 Ft 
  Részletek
 36. WISENT - porvédőszemüveg
  5 790 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Munkaruha és munkavédelem

Fűnyírás közben vajon hányan viselnek hallásvédőt? A teljesen hétköznapi helyzetben sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, mint gondolnánk. Nemcsak az ipari dolgozók és szakemberek elengedhetetlen kelléke a megfelelő ruházat, egy házfelújítás vagy fűnyírás is igénybe veheti a hallásunkat, légzőszerveinket. A profik és az otthonbarkácsolók ugyanúgy megfelelő védelemre szorulnak. Bizonyos helyzetekben egy saját használatra beszerzett maszk, bakancs vagy sisak szabványát is megéri ellenőrizni, hiszen az egészségünk múlik rajta!

Mennyit érdemes munkaruhára költeni? Hogyan válasszunk a hatalmas kínálatból? Miért fontosak a szabványok? Ismerjük meg közelebbről a bennünket védő ruházatokat és eszközöket!

Ha nem kényelmes, akkor tényleg nem szakszerű! A munkavédelmi ruházatok és eszközök követelménye a magas szintű védelem, ugyanakkor legalább ennyire fontosak a kényelmi megoldások is. Ne lepődjünk meg, ha a munkavédelmi félcipőt vagy a profi dzsekit komfortosabbnak érezzük a kedvenc hétköznapi öltözékünknél. Folyamatos terhelés mellett is ugyanazt a kényelemérzetet kell nyújtaniuk, mint mikor először magunkra öltöttük.

Miért érezzük ennyire komfortosnak a munkavédelmi eszközöket? Elsősorban, bár tartósan használható darabok, minőségi, strapabíró anyagból készülnek. Általában bőrbarátok, kíméletesek és jó nedvességelnyelők, -elvezetők – attól függően, hogy épp mire van szükségünk az adott helyzetben. Fontos továbbá, hogy a komfortos nadrágok, kabátok, bakancsok, de a maszkok is személyre szabhatók. Követik a test formavonalát, rugalmas anyaggal rögzíthetők, sokféle megoldással rendelkeznek ahhoz, hogy zavartalan munkavégzést tegyenek lehetővé. Egy kényelmes maszk pontosan rásimul az arcunkra, egy komfortos nadrág sosem csúszik le a derekunkról, akkor sem, ha a zsebeket megpakoljuk a szerszámainkkal.

Bizonyára mindenkinek ismerős a kantáros nadrág, gáz- és vízvezeték-szerelők, szakemberek alapkelléke, de bármilyen barkácsoló, építő szakmában hasznát veszik. A tartók méretre állíthatók, a zsebes megoldások pedig lehetőséget adnak arra, hogy mindig magunknál tartsuk a legfontosabb eszközeinket. Ez a kialakítás megkönnyíti és meggyorsítja a tevékenységet, ráadásul kényelmes is. Arról nem is beszélve, mennyire strapabíró, hiszen a fokozott hatásnak kitett, kopósabb részeket duplaanyagú megerősítések védik.

Ha egy kantáros nadrág kevésbé divatos, mégis sok munkavédelmi darab már igen esztétikus megjelenésű. Akár utcai viseletre is felvehetjük a munkadzsekiket, a nadrágok is nagyon szép megoldásokkal készülnek. Azon pedig biztos meglepődünk, hogy egy munkavédelmi félcipő vagy bakancs milyen szép színkombinációkkal kerül a kínálatba!

Ezért fontosak a szabványok

Nemzetközi szinten is figyelmet fordítanak arra, hogy valóban olyan munkavédelmi eszközök kerüljenek a piacra, amelyek megfelelően helyt állnak a kritikus pillanatokban. Vagyis szélsőséges helyzetekben sem kell veszélyben éreznünk magunkat. A minőség egyik mutatója az a betű- és számsor, amely az adott védelmi eszköz szabványát tünteti fel. Ha nem szakemberként, szinte napi szintű használatra keressük az eszközöket, akkor is érdemes figyelembe venni ezeket a jelöléseket. A hallás-, látás-, légzésvédelem vagy a megfelelő sisak akár egy ház felújításánál is az egészségünket és életünket óvja meg. A nemzetközi, európai, hazai szabványok tehát minőségi garanciát igyekeznek biztosítani.

A lábbelik például az úgynevezett EN ISO 20345:2011 szabványt használják. Az S betűhöz rendelt számok a hőmérséklettel, csúszásgátlással kapcsolatos tulajdonságokat jelölik. Mint más, tartósan használt munkavédelmi eszközöknél, itt is szigorú kritérium az ergonómiai kialakítás. Olajálló, energiaelnyelő, szúrásvédett, nedvesség ellen védett típusokat is találunk.

Az ipari sisakok az EN397 szabvány kritériumait teljesítik. Ez a biztonsági minimum szavatolja a védettségünket. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a fejvédők esetében ez a nemzetközi előírás nem tér ki olyan kiegészítésekre, amelyek valóban megkönnyítik a viseletet, és óvnak a nehéz helyzetekben. Mennyire szellőzik a sisak, mennyire védett a középső részen kívüli terület, mennyire megerősítettek az oldalsó részek? Egyáltalán mennyire komfortos a viselete és a rögzítése? Apróságok, viszont ezekkel különböztethető meg két, ránézésre teljesen egyforma, szabványnak megfelelő sárga sisak.

A légzésvédelem is licensz alapján kategorizálja a maszkokat. Az FFP1 jelölésű eszközöket betonfúráshoz és festéshez használhatjuk. Csiszoláshoz, maráshoz és fémfúráshoz már egy hatékonyabb megoldásra van szükségünk, amely a ködöt is szűri. Az FFP2 maszkok megfelelőek. Cement és keményfa csiszolásához rendeljünk FFP3 jelzésűt! Természetesen, ha cserélhető szűrős maszkot választunk, csak a megfelelő kiegészítőt kell beszereznünk hozzá.

Jobb-e, ami drágább?

Mi a különbség két, szemmel láthatóan teljesen egyforma munkanadrág között? De, ha két munkavédelmi cipőt helyezünk egymás mellé, akkor is könnyen zavarba jöhetünk! Bizonyára volt már részünk bőrirritációban. A ruházattal kapcsolatban sokat segíthetnek a tapasztalatok, de érdemes átböngészni a termékleírásokat. Miért van erre szükségünk? Nem érdemes elsősorban az ár alapján döntenünk, habár elmondható, hogy a tartós és speciális kialakítású darabokért egy kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben, mivel a profi kivitelezések költségesebbek.

Viszont nem biztos, hogy nekünk egy tízzsebes, duplavarrású, egyedi védőréteggel ellátott nadrágra van szükségünk, s talán a cipőnknek sem kell olajállónak lennie.

Felújítanánk az eszköztárunkat? Szükségünk van egy jó minőségű munkavédelmi ruhára? Nézzünk szét a kínálatban, ahol minden időszakra találunk megfelelő darabot!

Card logos