Sisak

Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

9 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SISAK

Egy minőségi és kényelmes kivitelezésű sisak hosszú távú befektetés. Időt és pénzt spórolunk azzal, ha körültekintően döntünk a kínálatot böngészve. Több komfort, szuperkönnyű viselet, rendkívüli tartósság.

De hogy válasszunk a kínálatból, ha első ránézésre minden fejvédő teljesen egyforma? Mire figyeljünk? Létezik-e a megszokott, klasszikus, sárga sisaktól eltérő kivitelezésű megoldás?

HÉTKÖZNAPI VÉDELEM

Az ipari sisak tulajdonságai szabványhoz kötöttek, hogy a veszélyes helyzetekben valós védelmet nyújthassanak a viselőnek. Az építkezésekhez képest, ahol a szűk térben való mozgás mellett a leeső tárgyakkal szemben is helyt kell állnia a fejvédőnek, egy műhelybeli munkálkodás teljesen mást követel meg. A sárga, klasszikus darab helyett akár egy sokkal dizájnosabb, mégis megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fejfedőt is választhatunk. Ilyen a munkavédelmi baseball sapka, amely a típus formájával, mégis egy megerősített kivitelezésben érhető el. A textilborítás alatt, a fejtetőnél, egy műanyag réteg húzódik, amely használat közben extra módon védi a fejünket, mégsem válik kényelmetlenné. Első ránézésre olyan, mint hétköznapi társai, azonban a védőrétegnek köszönhetően megbízható segítség lehet akár egy autószerelő műhelyben is, de fametszéshez, kertészkedéshez, felújításhoz is nyugodtan felvehetjük.

AMIKOR MÁR NEM ELÉG A BASEBALL SAPKA

Az ipari sisakokat az EN397-es szabvány szabályozza: a védőfelszerelésnek legalább egy biztonsági minimumot teljesítenie kell ahhoz, hogy megrendelhetők legyenek. Mivel ez csupán egy alapkövetelmény, tisztában kell lennünk azzal, hogy a sisakok többsége, habár ránézésre egyforma, mégis eltér egymástól. Különböző tartóssággal, különböző kényelmi kiegészítőkkel rendelkeznek.

Mi az, ami közös bennük? Ahogyan a könnyedebb kivitelezésű fejvédőnél már olvashattuk, a fejközép részen történő megerősítés a legalapvetőbb követelménye ezeknek a munkadaraboknak. Az ipari gyártmányúakról elmondható, hogy rendkívül stabil, kemény anyagrésszel bírnak. Azonban az már változó, hogy milyen vastagságot, kialakítást kap a sisak többi területe. Mennyire biztonságos egy olyan problémás helyzetben, amikor a leeső tárgy hátulról, oldalról veszélyezteti a fejünket? Fontos, hogy tájékozódjunk a sisak teljes felületéről, mielőtt döntünk. Ha szükségünk van rá, már speciális oldalvédelemmel ellátott darabot is vásárolhatunk.

Egyáltalán időjárásfüggetlenek-e az ipari sisakok? Bizony, lényeges, hogy speciális előnyökkel gyártott darabot válasszunk, ha szélsőséges időben használjuk a sisakot. Az anyagát sokkal stabilabb szerkezettel kell elkészíteni, mint az enyhébb időszakban viselt típusoknál.

EZEKET A RÉSZLETEKET VEGYÜK FIGYELEMBE A DÖNTÉSNÉL

A védősisakokat általában tartósan viseljük, ezért érdemes odafigyelni az apró részletekre is. Például arra, került-e szellőző nyílás a fejvédőre. Az oldalsó réseken keresztüli megoldások leginkább a látszatnak szólnak. Azok a típusok, ahol megtervezéskor figyelembe vették a légáramlást, már valóban hasznosak lehetnek. Az extra kategóriában pedig lefedhető nyílásos megoldásokat is találunk, így mi magunk tudjuk szabályozni a hidegebb és melegebb időben a szellőztetést.

Legyen fontos az anyag minősége is, hogy akár több évig is viselhessük a fejvédőt! A hátul párnázott megoldások valóban képessé teszik a védősisakokat a hosszú távú kényelmes hordásra. Ellenben, ha csak pattintható műanyaggal szabályozható a fejméret, az általában alacsonyabb szintű komfortot biztosít. Hosszabb munkaidőben egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire szorítja a halántékunkat a védősisak. Az izzadságpánt is remek kiegészítő, ha kimondottan nedvszívó anyagból készül.

ÖRÖKÉLETŰEK-E A VÉDŐSISAKOK?

A védősisak élettartamát több tényező is befolyásolja. Amennyiben nem ipari típusról beszélünk, vagyis általában nem szabványdarabok, valószínűleg rövidebb élettartammal kell számolnunk. Az anyag, az illesztések és egyéb kiegészítők nem ipari szintű terhelésre lettek megalkotva. Bár, amennyiben egy munkavédelmi baseballsapkát körültekintően használunk, és figyelmet fordítunk a tisztítására is, évekre elfelejthetjük a fejvédővásárlást!

Az iparban használatos sisakokat szigorúbb megkötések jellemzik, többek között a használatot is igyekeznek átláthatóvá és biztonságossá tenni. A gyártó által meghatározott élettartam három és öt év között mozog, vagy hat-nyolcezer munkaórában fejezhető ki. Általában az olcsóbb műanyagból és újrahasznosított anyagból gyártottak veszítik el gyorsabban a megbízhatóságukat. Az sem mellékes, hogyan tárolják a védősisakokat. Egy óvott és jó minőségű anyagból gyártott sisak akár ötévnyi várakozás után is további öt évig használható munkaeszközként. A hosszabb ideig igénybe nem vett fejvédőkről érdemes listát vezetni, hogy biztosan megfelelő állapotban kerüljön a dolgozóhoz. Akár a használat előtti, akár a használat közbeni időszakról van szó, igen fontosak, tehát, a tárolási körülmények. Az UV-sugárzás kifejezetten káros lehet a sisak szerkezetére, a műszerfalon vagy kalaptartón hagyott fejfedő felelőtlen megoldás, ugyanígy a tűző napra se tegyük.

Akár saját részre, akár dolgozóinknak választunk fejvédő sisakot, döntsünk felelősségteljesen!