Áruházaink 2024. 05. 19-20. (hétfő-vasárnap) ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Légzésvédelem

Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/16 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

LÉGZÉSVÉDELEM

A fűtésszezonban mindenki átélte már a kéményekből lecsapódó füst irritáló érzését – gondoljunk bele, a kellemetlen és negatív hatás ennek az élménynek a sokszorosa is lehet, ha tartósan poros közegben dolgozunk.

A légzőrendszerünk rendkívül kiszolgáltatott a környezetünknek, zavaró és egészségre káros, ha nem védekezünk megfelelően a szilárd és folyékony részecskékkel szemben. Nemcsak a faiparban dolgozóknak vagy festőknek alapvető felszerelése a maszk: a vakolást vagy facsiszolást követően is erős irritációtól szenvedhetünk a megfelelő eszköz nélkül.

Az archoz pontosan illeszkedő és jól rögzíthető maszk a teljes légzőrendszerünket óvja. Az egyszer használatos típusok mellett ikerszűrős félmaszkot is választhatunk, ami azért jó megoldás, mert tartós védelmet nyújt és könnyen tisztántartható.

Milyen helyzetben melyik maszk típusban bízhatunk meg? Mit takarnak az FF1, FF2 vagy FF3 jelölések?

FFP1: BETONFÚRÁSHOZ, FESTÉSHEZ HASZNÁLJUK EZT

Ha a ház körüli teendőkhöz keresünk szakszerű védelmet, valószínűleg az FFP1 jelölésű maszk kerül leggyakrabban a kezünkbe. Az egyszer használatos típusok előnyei eltérhetnek, ám a legtöbbjüket felújításhoz, nem mérgező porokkal való tevékenységhez biztonságosan használhatjuk. Tehát olyan helyzetekben ajánlott, ahol nagyobb porszemek keletkeznek. Betonfúráshoz, kövekkel történő munkálatokhoz vagy terméskő feldolgozáshoz ezt az orrhoz és szájhoz jól illeszkedő maszkot ajánlják a szakemberek. Kézi csiszolásnál, fúrásnál, vágásnál is védelmet nyújt.

A légzésvédő könnyű anyagból készül, ezért szinte akadálymentesen végezhetjük benne a munkánkat. Légáteresztő képessége pedig komfortossá teszi az FFP1 kategóriába tartozó maszkokat.

Általában három darab maszk kerül a megrendelhető csomagolásokba, így kéznél lesz a következő alkalommal is egy teljesen új. Időt spórolhatunk, mert nem kell újfent beszereznünk.

FFP2: PUHAFA CSISZOLÁSÁNÁL, MARÁSNÁL, FÉMFÚRÁSNÁL HATÉKONY

Az FFP2 típusú maszkokat vakolás, cementálás, marás közben ajánlott viselni. A rozsdával, gipsszel vagy akár puhafával történő munkálatoknál szintén hatékonyan szűri a finom port és a ködöt (vagyis a folyékony részecskéket). Gabonapor közegében dolgozóknak is ajánlott.

A légáteresztő anyagból gyártott darabok úgy tudják a teljes hatásukat kifejteni, ha még a munka megkezdése előtt a saját fejméretünkhöz állítjuk. Tegyük fel a maszkot, és a hozzá tartozó gumiszalaggal illesszük feszesen az arcfelületünkhöz. A legtöbb esetben formálható orr rész segíti a teljes körű védelmet: maximálisan elzárja a légzőrendszerünket a levegőben szálló por-és folyadékszemcséktől. A finompor maszkokhoz szénszelep is társulhat: a középső részen elhelyezett kiegészítés így egy még magasabb fokú biztonságot kínál.

Az FFP2 típus minimum 94%-os szűrési hatékonysággal dolgozik, ami erősebb biztonsági faktort jelent a FFP1 kb. 80%-os teljesítéséhez képest.

FFP3: CEMENT ÉS KEMÉNYFA CSISZOLÁSÁNÁL MEGFELELŐ

Alapvetően a szilárd aeroszolok, mérgező folyadékok ellen véd hatékonyan az FFP3 jelöléssel ellátott maszk. Milyen helyzetekben szükséges ezt a komolyabb védelmet alkalmazni? A bükk és tölgy is olyan típusú keményfa, amely csiszolásához az FFP3 jelzésű termékek ajánlottak. A réz, króm és arzén bármilyen vegyítésű felhasználásához vagy a cement csiszolásához is szerezzük be ezt a magas szintű védelmet. Egy ikerszűrős félmaszk, amely a használat során tökéletesen illeszkedik bőrfelületünkhöz, szinte tökéletesen megszűri a finom port. Ha felújításba fogunk, festéshez és csiszoláshoz ez a darab rendkívül jó döntés. Az egyszer használatos társainál egy komolyabb kialakítású légzésvédelmi eszközről beszélhetünk, amely állítható pántos résszel rendelkezik. Nemcsak kényelmes viselni, de mosható is, így mindig tisztán és teljes komfortérzettel használhatjuk a tevékenységek közben.

EZÉRT ÉRDEMES CSERÉLHETŐ SZŰRŐS MASZKOT RENDELNI

Az egyszer használatos maszkok sok esetben alkalmazhatók biztonsággal. Amikor azonban komolyabb védelemre van szükségünk, válasszuk a sokoldalúbb és "ügyesebb" darabokat! Ezeknek további előnye, hogy a két oldalon elhelyezett szűrők cserélhetők. Vagyis különböző helyzetekhez nincs szükségünk újabb maszkra, elég beszereznünk a megfelelően kialakított szűrőket. Ez egy profi és egyben pénztárcabarát megoldás is, hiszen az eltérő veszélyhelyzetekben eltérő megoldást kell alkalmaznunk.

Aceton, ragasztóanyagok, metilalkohol és szerves gázok esetében felhasználható szűrőket is találunk a kínálatban. Ha egyszer használatos légzésvédelmi eszközt keresünk, szelepes kiegészítéssel is elérhetők a maszkok. Válasszunk körültekintően, hiszen az egészségünk a tét!