Hallásvédelem

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HALLÁSVÉDELEM

Amikor suttogunk, az körülbelül 20 db-es zajként mérhető, egy autó az utcán 80 dB-lel halad el. Egyik szituáció sem különösebben zavaró a fülünk számára, ellenben a mentőautó 120 dB-jével, amelyet nem véletlenül érzékel kellemetlennek a hallásrendszerünk. Az ambuláns autók szándékosan használják ezt a magas intenzitást, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Mi történik akkor, ha tartósan magas hangerejű közegben tartózkodunk? Ilyen például egy zenei fesztivál is. Bizony, a hallásrendszerünk irritálódik, és akár sérülhet is. Egyes munkaköröknél, például a gyárakban és repülőtereken, kötelező a hallásvédelem. Ehhez pedig olyan eszközre van szükség, amely csökkenti az erős zajt, ugyanakkor kényelmes is a viselése, hiszen akár napi nyolc órát a fejünkön lehet.

Azonban egy minőségi füldugó vagy fülvédő már a pihentető alvást is segítheti, sőt, akár egy koncert is nagyobb élmény lehet speciális party füldugóval!

Milyen előnyei vannak a füldugónak, mikor érdemes fültokot választanunk? Valóban élvezhető a fesztiválzene füldugóval a fülünkben? Ezeknek érdemes utánaolvasni, ha profi hallásvédelmet keresünk.

A PROFESSZIONÁLIS FÜLDUGÓ ÉS FÜLVÉDŐ

Komoly szabályozásokkal próbálják csökkenteni a zajos környezet miatti halláskárosulás eseteket, azonban még mindig ez a leggyakoribb munkahelyi megbetegedés, nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is. A halláskárosodás zajszintje 85 dB, a profi fülvédők feladata, hogy ez az érték alá kell csökkentsék a környezet zajszintjét. Több szabvány és csoportosítás létezik, ezért pontosan legyünk tisztában azzal, milyen intenzitású közegben kell védelmet találnunk a hallásrendszerünk számára. Csak azután válasszuk ki azt a terméket, amely biztonságos szinten tartja a hallható zajokat! A fülvédők ugyanis egyidejűleg védenek és teszik lehetővé azt, hogy a fontos figyelmeztető hangokat észlelhessük. Egy munkacsoportban elengedhetetlen, hogy a zajszűrés mellett kommunikálhassanak is egymással a munkatársak.

Elegendő-e a füldugó a hatékony hallásvédelemhez? Ez a lágy és kicsi eszköz a hallójáratot kitöltve akadályozza meg a fülsértő hangok észlelését. Viszonylag alacsony áron szerezhető be, szinte láthatatlan a használat közben, és kevésbé gátolja a fejrész körüli egyéb eszközök viseletét. A számos előny mellett azonban sokkal nehezebb tisztán tartani, viszonylag rövid idő után le kell cserélnünk.

Egy fülvédő, habár első látásra nagyobb anyagi beruházásnak tűnik, hosszabb ideig használható. Az állítható fejméret és a teljes fülkagylólefedés magasabb fokú védettséget nyújthat, a munkahelyi hallásvédelemben szinte csak ezeket a típusokat alkalmazzák. Könnyű anyagból készülnek, és a fültok esetében az sem gond, ha fülünk kissé be van gyulladva. Mivel nem érintkezik közvetlenül a hallójáratunkkal, nem is irritálja azt.

FÜLDUGÓT GYEREKEKNEK? IGEN!

Nemcsak a gyárban dolgozók vagy a zenerajongók hallása veszélyeztetett. Számos olyan körülménnyel találkozunk a hétköznapokban, amely erős zajforrást jelent. Gondoltuk volna, hogy fűnyíráshoz, bizonyos kéziszerszámokhoz is érdemes füldugót használni? Saját egészségünkön túl a gyerekeink védelme is kiemelten fontos, hiszen sokkal érzékenyebb hallással rendelkeznek. Egy megfelelő eszköz, a belső fülben található szőrsejtek mellett, a hajszálerek épségét is óvja, ilyen például egy kényelmes fülvédő. A könnyű kivitelezésű fültok ergonomikusan kialakított, ezért jól illeszkedik a fejhez. A párnázott belső résznek köszönhetően nem irritálja a gyerekek fülét, így szívesen viselik majd bárhol. A szilveszteri időszakban, vagy nagyobb ünnepségek forgatagában mindenképp szerezzük be. Koncertre se induljunk el a gyermekfülvédő nélkül. Ami számunkra kevésbé zajos, nem irritáló, az a fiatal korosztálynak sokkal nagyobb problémát okozhat.

A ZENE IGEN, A HALLÁSKÁROSODÁS NEM

A hallásvédelem egyik nagy újdonsága kifejezetten a zeneimádóknak és koncertre járóknak készült. A speciális füldugó úgy vesz vissza a zajok intenzitásából, hogy közben nem csökkenti a zenei élményt. Sőt, hozzátesz. Egy ilyen füldugóban még beszélgetni is tudunk a barátainkkal. Könnyen mosható, ami biztonságossá teszi a viselését is, így a heti koncerteket minden gond nélkül látogathatjuk ebben a füldugóban.

ÍGY LESZ PIHENTETŐ AZ ALVÁS

Egy átalvatlan éjszaka után nehezen indul a reggel, a napi teljesítményünkről is visszaköszönhet a fáradtság. A speciális, alváshoz kifejlesztett hallásvédők a komfortos, pihentető alvást segíti. A lágy kialakítás elnyeli és tompítja a zavaró zajokat, viselete rendkívül kényelmes. Nem kell amiatt sem aggódnunk, hogy az ébresztő óra hangját blokkolja, ugyanis annyira profi, hogy a mobil vagy óra is hallható marad. A kismamáknak is segíthet, akik alvás közben, füldugóval is észlelhetik a felsíró gyereket. Biztonságos és egyben remek zajvédő. Általában többször használatos kivitelezésben rendelhetjük meg.