Állvány és bak

Megtekintés Rács Lista

1-9/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/45 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÁLLVÁNY ÉS BAK

Hatalmas teherbírásúak, mégis akár a sarokban is tárolhatók az összecsukható kialakításnak köszönhetően. Az állványok és bakok továbbra sem nélkülözhetők az építkezéseken, de a ház körüli teendőkben is hatalmas szerepet kaphatnak. Nemcsak munkaeszközök az épületek felújításánál, de a télre fát hasogatók nagy álma is lehet. Megbízható, stabil szerkezetű, mind fém-, mind faváltozatban elérhető!

Lehet-e fúrógépet illeszteni egy állványhoz? Hogyan aprózhatjuk fel gyorsan a tűzifánkat? Milyen teherbírású egy fa-, illetve egy fémállvány?

ÁLLVÁNY ÉS BAK HÁZFELÚJÍTÁSHOZ, ÉPÍTKEZÉSHEZ

Az állványok és bakok klasszikusan a kőművesek és az építkezésen dolgozók alapkellékei. A kialakításnak köszönhetően a darabok külön-külön is rendkívül terhelhetők. Egy fenyőfából elkészült fabak négyszáz kilogramm súlyhatárig nyújt biztonságos használatot. Az állványokkal és bakokkal együttesen rendszert hozhatunk létre egy-egy felújításkor, amin feljuthatunk akár a ház legmagasabb pontjáig is.

A fával szemben egy kőműves vasbak csupán százötven kilogramm teherbírású. A festett acél alapú eszköz tehát a fával szemben alulmarad, viszont sokszor nincs is szükségünk arra, hogy az állvány több száz kilogrammnyi súllyal vesződjön.

A szakemberek már tanúsítvánnyal ellátott állványokat is beszerezhetnek, ezt az úgynevezett PEFC-tanúsítvánnyal jelölik. Mivel sokszor az életünkért felelnek, érdemes komolyan venni a biztonsági kérdést!

A FÚRÓÁLLVÁNY

Az állvány lehet akár egy konkrét szerszámnak is a tartófelülete. Precízebb és komfortosabb fúrást végezhetünk a fúróállvány segítségével. A beállítások biztos rögzítést, gyors szabályozást kínálnak, hogy a végeredménnyel valóban elégedettek lehessünk.

A fúróállvány öntöttvas alapanyagú, nagyjából nyolc kilogramm súllyal. Alig fél méteres magasságával kényelmesen elfér egy munkaasztalon, ahol pontosan kéz alá esik a fúrás művelete. Nézzünk utána mindig, milyen munkamagassággal dolgozik a fúróállvány, mekkora munkahosszal, valamint érdemes ismerni a befogását is!

Habár az eszköz alapanyaga magas fokú stabilitást nyújt, mindenképp csavarozzuk fel a felületre a hozzá tartozó fogasléccel. Mi rögzíti a megmunkálandó anyagot? Saturögzítéssel foghatóak be a lécek és fémcsövek, amelyet a feszítővájathoz szorítókarmai egészítenek ki. Nincs is több dolgunk, mint rögzíteni a célanyagot, és a biztonságosan elhelyezett fúrógéppel kifúrni azt. A jelenleg elérhető fúróállványokkal rendkívül precízen dolgozhatunk, a szerszám stabil rögzítésének köszönhetően. A fúrógép kábelét is leszoríthatjuk az állvány tetőpontján, hogy biztonságban végezhessük el a fúrásokat.

FŰRÉSZBAK TŰZIFÁHOZ

Ahol tűzifával készülnek a téli időszakra, ott a fűrészbak biztonságos és hatékony feldarabolást jelent. A remek teherbírásnak köszönhetően akár egy száz kilogrammos törzset is ráhelyezhetünk a berendezésre. A súly alatt sem bicsaklik meg a bak, a csúszásgátlóval ellátott lábaknak köszönhetően stabil marad.

Pontos jelölések mutatják a hasáb vagy törzs vágási méreteit, hogy mindig akkora darabot fűrészeljünk, amekkorára majd szükségünk lehet. Az egyméteres farönköt huszonöt és harminchárom centiméteres szélességűre szabdalhatjuk. A biztonságos kivitelezésről egyrészt a leszorító zárszerkezet, másrészről a vágáshatároló gondoskodik. Egy kicsit okosabb fűrészbakkal pedig már úgy aprózhatjuk a fatörzset, hogy nem szükséges közben a fűrészünket sem leállítani. Ugyanis már két-három vágással letudhatjuk a fatörzset, ha az nagyjából egy méter hosszúságú. Aki szeretné, itt is alkalmazkodhat a pontos vágásmértékhez, a fa vágáshatároló munka közben is mutatja a vágási skálát.

A fűrészbak a legtöbb esetben helytakarékos eszköz: habár viszonylag magas szerszámról beszélünk, elég csak összecsuknunk, és már egy sarokban is kiválóan tárolható. Amikor újra szükségünk lesz rá, egy mozdulattal előkapjuk, s máris folytathatjuk a biztonságos fűrészelést. A teljesen fémkidolgozással piacra küldött darabok a fémfogaikkal rögzítik a törzseket, egy bizonyos nagyságú átmérőig problémamentesen dolgozhatunk.

Természetesen, a fűrészbak jó tulajdonságai tovább fokozhatók. Többletpénz ráfordítással már lábanként állítható fűrészbakon dolgozhatunk, amelynek a magasságát is mi szabályozhatjuk. A fabetétes fűrészbak, rendkívüli teherbírása mellett, még egy erős szerszámtálcával is rendelkezik, amely még húsz kilogramm felett is stabilan megtartja az oda helyezett, különböző nagyságú tárgyakat.

Könnyen szállítható állványt vagy bakot keresünk? Nézzük meg a kínálatban, mi mindent tud a többfunkciós görgős bak, amely ráadásul három felfektetési felülettel rendelkezik!