Talicska

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TALICSKA

Vajon szüksége van-e minden háztulajdonosnak talicskára? A talicska egy zseniális találmány. A talicska nem más, mint egy egykerekű eszköz, két alapformája ismert, az egyik egy keréken guruló saroglya, amelynek rakterülete vesszővel volt bevonva, a másik típusa pedig a kubikosok által használt deszkaláda, amellyel rendszerint építési anyagokat mozgattak.

Ma, amikor a talicska szót halljuk, jellemzően az utóbbi funkcióra gondolunk, persze ma már nem deszkaláda, hanem horganyzott puttonnyal ellátott, tömör keréken guruló szerkezetre gondolunk, amelyet elsődlegesen építőipari célra használnak. Persze, akinek van talicskája, minden bizonnyal a használatát kiterjeszti egyéb célokra is, akár kerti hulladékok, komposzt mozgatására, vagy bizonyos anyagok (beton vagy műtrágya) vegyítésére.

Minden talicska más és más, azonban használatától függ, milyen típust választunk majd: acél vagy műanyag. A továbbiakban az acéltalicskákról szólunk.

Az acéltalicskák szerkezete is nagy súlyt hordoz, ezért nehezebb. Kialakításának köszönhetően a lehető legegyszerűbb módon tudjuk megrakni bármilyen szilárd vagy akár cseppfolyós halmazállapotú teherrel. A tervezők és gyártók gondosan ügyelnek a perem kidolgozására, annak érdekében, hogy használói könnyedén ki tudják önteni belőle a szállított anyagokat.

Az acéltalicskák, anyaguknak köszönhetően, tartósak és erősek, emellett nagy teherbírásúak. Egy 85 literes talicska kb. 100 kilogrammnyi súllyal terhelhető.

Arra oda kell figyelni, hogy semmiképpen ne terheljük olyanfajta szállítmányokkal, amelyek károsítják az anyagát, vagyis maró hatásúak, vagy esetleg karcolják a felületét.

Vannak persze olyan modellek, amelyek különleges célra készültek, az átlagosnál nagyobbak és nagyobb teherbírásúak. Ha a talicskán feltüntetett címke szerint az adott termék 100 vagy 120 kilogrammos terhelésre készült, akkor semmiképpen ne tegyünk rá nagyobb terhet, mert deformálódhat, kereke sérülhet, akár tönkre is mehet a túlterhelés miatt.

Természetesen az, hogy mekkora lesz a szállítmány súlya, a használója erejétől is függ. Bár a talicskákat úgy tervezték, hogy leegyszerűsítsék a nehéz tárgyak mozgatását és szállítását, valamint kiürítését: a nehéz anyagokkal teli talicska túl nehéz lehet ahhoz, hogy sokan használni tudják.

Hogyan kell talicskát választani? Választáskor, a felhasználásán kívül, szempont lehet a fogantyújának és kerekének kialakítása is. A fogantyút illetően, a talicska szó hallatán, legtöbben a klasszikus sima fogantyúkra gondolunk, azonban ma már vannak olyan modellek is, amelyek részére ergonomikus kialakítású fogantyút terveztek és alkottak a gyártók. Ez első hallásra luxusnak tűnhet, de egyáltalán nem az, ugyanis a kéz formáját követő felület nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kényelmesen tudjuk használni, akár hosszabb utat is megtehetünk vele szállításkor nagy teherrel. Ezek a fogantyúk úgy vannak megtervezve, hogy nem feszítik a karokat használat közben, hátfájást sem okoznak.

A kerekek számát illetően elmondhatjuk, nem véletlen, hogy a hagyományos acéltalicskák általában egy kerékkel rendelkeznek. Az egyik kerékkel rendelkező talicskákkal könnyen lehet dömpingelni és manőverezni, egyszerű az irányítása is, persze a stabilitás terén alulmarad kétkerekű társaival szemben.

A kerekei készülhetnek tömör gumiból, vagy levegővel felfújt gumiból, mint a kerékpárok gumija. A tömör gumiból készült kerék előnye az, hogy nem lapulhat meg, nem ürülhet ki, azonban a levegővel felfújt gumi több odafigyelést, esetleg olykor ragasztást, vagy gumicserét igényel, de ennek a típusú keréknek ütéselnyelő képességei vannak. Durva terepen történő használatnál oda kell figyelni, mennyire terhelhetjük az levegővel felfújt kerekű talicskánkat.

Amikor túl melegben használjuk a talicskát, megtörténhet, hogy fogantyúja átforrósodik, a fém fogantyú mind közül az, ami leginkább hajlamos a levegő hőmérsékletének és a napfény hatására túlmelegedésre. Mindig tároljuk a garázsban vagy a fészerben!

Használaton kívül mindig zárt helyen, fedett területen tároljuk az eszközt, ellenkező esetben az időjárás viszontagságainak hatására is rongálódik, gyengül az anyaga. A jól megtervezett talicskák egészen kis helyen használhatók, könnyen mozgathatók, használaton kívül könnyen elhelyezhetők.

Ne sajnáljuk időt és energiát fordítani egy nagyszerű talicska megtalálására és beszerzésére, ugyanis ennek birtokában könnyen, felesleges terhelés nélkül mindenféle anyagot, törmeléket könnyedén tudunk mozgatni a ház körül. Minden típusnak vannak előnyei és hátrányai, nekünk arra kell figyelni, hogy személy szerint mire szeretnénk leginkább használni, ezért kell megalapozni a választást.