Molnárkocsi

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

MOLNÁRKOCSI

A molnárkocsit kifejezetten nehéz tárgyak, különböző berendezések mozgatására, felemelésére fejlesztették ki. Egy nem megfelelő eszköz használatával, vagy csupán puszta kézzel történő cipekedés során, akár meg is sérülhetünk, amikor nehéz bútorokat, tükröket, terméseket próbálunk áthelyezni egyik helyről a másikra.

Az embereket már a legrégibb időktől kezdve foglalkoztatta a különböző eszközök, szerszámok szállításának gondolata, azaz hogyan lehet minél kisebb erő kifejtésével minél nagyobb terheket szállítani. Manapság már inkább a bőség zavara miatt nehéz a dolgunk, nem kell sokáig keresgélni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb molnárkocsit.

A kiválóan fejlődő gyártási technológiának köszönhetően a szállítást segítő eszközök is egyre modernebbek, kialakításuk révén, megbízható tervezésüknek köszönhetően nagy terhek mozgatására és szállítására alkalmasak. A molnárkocsik szabadalmaztatásának ideje a XX. század elejére tehető.

Mára már elmondhatjuk, hogy az elmúlt száz év alatt sok-sok típusát kifejlesztették, szinte mindegyik más-más feladatra alkalmas.

A molnárkocsik egyik típusa a hagyományos, rekeszszállító molnárkocsi, nincs ember, aki ne látott volna már ilyet. Ezek a kocsik általában 50 és 150 kilogramm közötti súly mozgatására alkalmasak. Elmondhatjuk róluk, hogy inkább kisebb méretű és nehezebb áruk részére alakították ki őket. Jellemzően az élelmiszerüzletekben, mezőgazdaságban, illetve műhelyekben használatosak.

Van úgynevezett lépcsőjáró molnárkocsi is, kialakítása nagyon hasonló, mint a rekeszszállító molnárkocsié, csak a kerekek tekintetében különbözik tőle. Ezt a típust három, az oldalára elhelyezett kerék segíti a lépcsőn való mozgathatóság tekintetében, segítségével a rakományt a lépcsőn le és fel tudjuk mozgatni. Költözéskor kiváló szolgálatot tehet egy ilyen kocsi beszerzése. Képzeljük csak el, milyen praktikus eszköz, ha a pincébe szeretnénk nagyobb terheket lecipelni!

A palackszállító molnárkocsi nevében hordozza funkcióját. Úgy van kialakítva, hogy egyszerre nagy mennyiségű palackot lehet szállítani vele. Vannak úgynevezett összecsukható változataik is a molnárkocsiknak. Igazából mindenben megegyezik a fent bemutatott társaival, csupán van még egy plusz funkciójuk, hogy használaton kívül egészen kis helyet igényelnek, azaz össze lehet csukni. A szállítmányozással foglalkozó cégek előnyben részesítik a molnárkocsik összecsukható változatait, nagy előnyük, hogy szállítás közben nem foglalnak helyet a járművön, illetve csak kevés helyet foglalnak. A furgonba vagy kamionba elhelyezve az áru mellett kis helyen elférnek, teherszállításnál kéznél vannak, így egyszerűen megoldható az áru mozgatása és lerakása. Végül, de nem utolsó sorban megemlítjük az abroncsszállító molnárkocsit. Ezen a kocsin egyszerre akár hat darab abroncsot is lehet szállítani, illetve mozgatni.

Bármelyik modell mellett is döntöttünk, vásárláskor mindig legyünk körültekintők, nézzük meg a termék szélességét és magasságát (hosszát), súlyát, és talán ami a legfontosabb, a terhelhetőségi mutatóját!

Kerekük általában tömör gumiból készül, a fogantyújuk ergonomikus kivitelezésű, amely követi a kéz vonalát, egyúttal stabil tartást ad a kocsinak, akár még nagy terhelés alatt is. A molnárkocsik anyaga általában rozsdamentes acél, így tartósság, stabilitás jellemző rájuk.

Vannak olyan ritka, de mégis szükségszerű megoldások, amikor molnárkocsival ki kell mennünk a közútra. Akkor van igazán nehéz dolgunk, amikor nincs bicikliút, vagy gyalogjárda, és a közúton vagyunk kénytelenek tolni, vagy csak áttolni a molnárkocsit. A maximális, elérhető legnagyobb biztonságra kell törekedni minden esetben, amikor molnárkocsival kimerészkedik valaki a közútra.

Színüket tekintve elmondhatjuk, hogy a molnárkocsik tervezői és kivitelezői előnyben részesítik a színes megoldásokat. Ennek köszönhetően a fehértől, a citromsárgán és piroson át, a feketéig bármilyen színben beszerezhetők. Tisztításuk egyszerű, karbantartásuk nagyon könnyű.

Az ár-érték arány annak függvényében változik, hogy mekkora teherbírású, milyen anyagból készült és mekkora a megvásárolni kívánt kocsi. Az erős, hegesztett acél szerkezetének köszönhetően nagy a terhelhetősége.

Mint a fent leírtakból kiderül, a molnárkocsi-választék óriási, de nekünk kell körbejárni azt a kérdést, hogy elsősorban mire szeretnénk használni. Talán az egyik legfontosabb jó tanács, hogy a saját szükségleteink szerint válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet. Nem az a kérdés tehát, hogy melyik típusú termék a jó, hanem az, hogy mire fogjuk alkalmazni.

Molnárkocsi lehet acélszerkezetes, de lehet összecsukható és nem összecsukható is, emellett felhajtható rakodó felületű, de akár tömörkerekű vagy felfújható kerekű is. Van teleszkópos nyéllel ellátott is.