Hidraulikus emelő

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

HIDRAULIKUS EMELŐ

A hidraulikus emelő nagyon hasznos eszköz, hiszen nagyban megkönnyíti és leegyszerűsíti számunkra a munkát. A kézi erő megsokszorozására szolgál. A legközismertebb felhasználási típusa a kézi autóemelő. Ilyen eszköze szinte mindenkinek van, aki autóval rendelkezik. A gépkocsi- és gumiabroncs-javító műhelyekben pedig alapszerszámnak számít. Nélkülözhetetlen eszköz kerékcsere alkalmával. A hidraulikus emelők, a kis dugattyút szivattyúként használva, egy olajtartályból szívják a folyadékot, majd benyomják a nagyobb hengerbe, és ennek köszönhetően emelik a gépkocsit. Ez a folyadék lehet víz, olaj vagy esetleg egy különleges hidraulikafolyadék. A munka végeztével, a gépkocsi leeresztéséhez, egy megkerülő vezeték kinyitásával, a munkadugattyúra eredő nyomás visszanyomja a folyadékot a tartályba, és az autó a saját kerekeire áll.

Ezen az elven sok szerszám működik, nem csak az autóemelők. A raklapokat szállító kézi targonca, a béka is ilyen elven működik. Vannak olyan típusú hidraulikus emelők is, amelyek igen nagy terheket tudnak felemelni, akár hidakat, acélszerkezeteket és épületeket is. Mindezt úgy teszik, hogy munka közben viszonylag kevés helyet igényelnek. Hidraulikus elven működnek bizonyos ollók is. A tűzoltók munkáját megkönnyítik az úgynevezett hidraulikus ollók. Ezek előnye, hogy a fémekkel is elbánnak. A tűzoltók használják ezt a típust a megsérült kocsik karosszériájának szétvágására.

A KROKODILEMELŐ

A kézi autóemelő, vagyis a krokodilemelő a kézi autóemelők legközismertebb típusa. Amikor gépkocsink defektet kap, nincs más választásunk, csak az, hogy nekiállunk kereket cserélni. Minden gépkocsi alapvető tartozékának számít. Minden autóba lennie kell egy ilyen emelőnek, és pótkeréknek is. Nem szabad útnak indulni nélkülük, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor lesz szükség útközben kerékcserére. Akkor is szükséges pótkereket és emelőt tartani az autóban, ha egyedül nem is tudjuk elvégezni a cserét. De érdemes megtanulni, hiszen bármikor és bárhol szükség lehet kerékcserére. A hidraulikus emelők használata igen egyszerű, és könnyedén használható. A kézi erő megsokszorozására alkalmas. Használatához kevés erőbefektetés szükséges. Az emelő, a kézi erő hatására, pumpáló mozgást végez, ami a gépkocsi felemeléséhez vezet.

Természetesen nem használható minden krokodilemelő minden méretű és súlyú gépkocsi emelésére. A kisebb tengelymagasággal rendelkező járműveknél kisebb emelőre van szükség, a nagyobb tengelymagasságnál pedig nagyobbra. A krokodilemelők előnye, hogy működtetésükhöz nincs szükség semmilyen erőforrásra, csupán kézi erőre. Összeszerelésük és tárolásuk is egyszerű, kevés helyet foglalnak az autóban. Az erős teherbírás érdekében acélból készülnek. Találhatunk alumíniumból készült darabokat is, ezek súlya még könnyebb. Gumibakkal is el vannak látva, így védik a gépkocsi kasztnijának peremét, és használatuk is biztonságos.

OLAJEMELŐK VAGY PALACKEMELŐK

Az olajemelők kompakt és egyszerűen használható eszközök. Lehetővé teszik a gyors és praktikus emelést. Autók, munkagépek, valamint nehéz alkatrészek emelésére szolgálnak. Szinte minden műhelyben megtalálhatók. Nem igényelnek különösebb karbantartást, és évekig használhatók. A palackemelők előnye, hogy jóval kisebbek, mint a csörlős emelők. Könnyen hordozhatók is, és kevesebb helyet is foglalnak.

HIDRAULIKUS EMELŐÁLLVÁNYOK

A hidraulikus emelőállványokat igen széles körben használják. Sok fajta munkafolyamatban nyújtanak segítséget. Kerekekkel vannak ellátva, önálló meghajtással rendelkeznek, nem helyhez kötöttek, és bármilyen terepen lehet dolgozni velük. A hidraulikus emelőknek több típusa van. Létezik elektromos, azaz akkumulátoros, dízel és hibrid. Az utóbbi dízel- és elektromos meghajtással működik. Az elektromos típusokat főleg beltéri munkák végzésére használják. A dízellel működők pedig kültéren használatosak, komoly és bonyolult munkákra. A hibrid emelőállványok pedig mindkét környezetben alkalmazhatók.

Az elektromos és dízelüzemű, ollós emelőállványok nagy teherbírással rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy az emelkedés során az emelőállvány súlypontja a gép fölött marad. Előnye továbbá, hogy egyszerre kettőnél több dolgozó is tartózkodhat rajta.

HOMLOKVILLÁS TARGONCÁK

A homlokvillás targoncák darabáruk rakodására, és azok rövidebb szállítására szolgálnak. Manapság ez az egyik leginkább elterjedt anyagmozgató, hidraulikus emelő berendezés. Kezelésük igen egyszerű, és lehetővé teszik a nagy súllyal rendelkező áruk elrendezését. A homlokvillás változatot normál terepen szokás alkalmazni, míg a bonyolultabb terepviszonyokra a teleszkópos típus ajánlott.