Széf és pénzkazetta

Megtekintés Rács Lista

1-9/43 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/43 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SZÉF ÉS PÉNZKAZETTA

A megfelelő széf kiválasztása az irodánkba vagy az otthonunkba magától értetődőnek mondható napjainkban már, hiszen: ez is az értékeink megóvására irányuló, felelősségteljes gondoskodás részét képezi. Lehet az készpénz, fontos dokumentum, családi ereklye vagy évtizedeken át gyűjtött pénzérmék kollekciója; tegyük biztonságos helyre! Ugyanis ezek a kincsek akár egy szomszéd épületről átterjedő tűzvészben is megsemmisülhetnek, nem feltétlenül csak lopással, rablással tűnnek el.

Milyen széfet válasszunk, mit nyújt egy laptopszéf, és mit egy páncélszekrény? Egyáltalán mikor fizet a biztosító, ha kár éri a széfbe helyezett értékeket?

MIT KÍNÁL EGY PÁNCÉLSZEKRÉNY, MIT EGY BÚTORSZÉF?

A piaci váltótól kezdve a nagyobb megtakarításokig is csak egy megbízható tároló eszköz garantálhatja a szakszerű védelmet. A széfek tulajdonságai ár-érték arányban eltérnek, ám ez nem gond, hiszen nincs minden esetben szükségünk egy duplafalú, kompozit szigetelésű páncélszekrényre, amelynek zárrendszere már európai szintű szabványnak is megfelel. Természetesen a magasabb összeghatárért cserébe nagyobb tűzállóságot és erősebb külső behatás elleni védelmet is kapunk. Az elsődleges kérdés az, mire van szükségünk, mire használnánk a széfet.

Kevés készpénz és fontos dokumentumok tárolására tökéletes egy hengerzáras pénzkazetta is, amely acélból készül. Belsejében egy reteszelő segíti az átlátható rendszerezést. Mobilis széfnek is nevezhetnénk, bárhova magunkkal vihetjük. Viszonylag egyszerű zárral rendelkezik, amely kulccsal nyitható. Nagy érték őrzésére nem alkalmas.

A legtöbb esetben a széf vagy épp a trezor nem mozgatható, rögzítve van. Igény szerint választhatjuk a falba illesztett típust, amelyet diszkréten el is fedhetünk egy festménnyel, vagy padlóhoz, falhoz csavarozott változatot. Általában a biztosító előírja, hogyan rögzítsünk akkor, ha feltörés esetén kártalanításra számítanánk.

A pénzkazettás megoldásnál sokkal szakszerűbb védelmet nyújt egy bútorszéf, gyors és kényelmes használattal kiegészítve. Irodában és otthon egyaránt alkalmazhatjuk. Ám, ha valóban profi megoldást szeretnénk, válasszunk páncélszekrényt, amely biztosan megóvja a dokumentumainkat, értéktárgyainkat! A zárakat és hevedereket extra hővédelemmel alakítják ki, ügyelnek a finomnyitás-blokkolásra, és a záráshoz szabadalmaztatott tolóreteszt szerelnek fel. Az acélhevederek flexelésbiztosak, a zárszerkezet acéllap bevonatát pedig a fúró sem üti át.

A LAPTOPSZÉF KIS MÉRETE NAGY ELŐNY

A széfeket és pénzkazettákat speciális kulcsokkal, számkombinációval vagy a kettő együttes változatával nyithatjuk. Létezik azonban elektronikus számkombinációs zár is. A laptopszéf nevében rejti azt a tulajdonságát, hogy kicsi, „laptop méretű”, így az irodai, céges vagy egyéb értékes elektronikai értékeinket elhelyezhetjük benne. Ez gyors és biztonságos helyszíni értékvédelmet tesz lehetővé, vészhelyzet esetére tűkulccsal is nyitható. LCD-kijelzővel és fóliabillentyűzettel ellátott, több ponton is rögzíthető darab. A felhasználó- és a vésznyitó kód is programozható. Használata kényelmes.

MIKOR KÁRTALANÍT A BIZTOSÍTÓ?

Nézzünk meg egy szimpla falú bútorszéfet vagy egy komolyabb kialakítású, dupla falú páncélszekrényt, mindenhol találkozunk a biztonsági eszköz kategóriájával. Nagyon fontos, hogy megfelelő széfet válasszunk az értéktárgyainknak, hiszen az elhelyezett tartalom, mindegy, hogy többszázezer forintról vagy milliós nagyságrendekről van szó, számunkra kincs! A személyre szabott döntésben segít eligazodni az említett kategorizálás, amelyet a nagyobb biztosítótársaságok közösen hoztak létre. Fontos tudni, hogy ez kifejezetten Magyarország területére vonatkozik, és nem kötelező érvényű. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb biztosító elfogadja a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) ajánlását.

A MABISZ kategóriáival két fontos szempontot vesznek figyelembe: mennyire feltörésbiztos az adott széf, illetve mennyire tűzálló. Ellenőrzik a falvastagságot, a lemezek közötti kitöltő anyagot és a távolságot, illetve a zárszerkezet működési elvét és a fúrásvédettséget. Valamint kitérnek a zár minősítésére is. Az A, B, C, D, E, G, K, I és M kategóriákhoz biztosítási értékhatár is társul. Ez eltérő. Például egy kétkulcsú, dupla falú páncélszekrényhez, amely 30 perces tűzvédelemmel rendelkezik, MABISZ D minősítéssel ötmilliós értékhatár társul. Ha riasztórendszer is kapcsolódik a széfhez, akkor ez az összeg megduplázódik!