Riasztó és kamera

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

BIZTONSÁGI KAMERÁK ÉS RIASZTÓRENDSZEREK

 

A fejlett biztonságtechnikai megoldások gyakran szükségszerűnek bizonyulnak. Felvetődik a kérdés, milyen lehetőségek és eszközök állnak rendelkezésünkre, ha technikai jellegű megoldásokat keresünk. Ezeket járjuk körül a következőkben…

BIZTONSÁGI KAMERÁK

Ha a megfelelő biztonsági kamerát keressük, számos szempontot meg kell vizsgálnunk, de egyáltalán nem lehetetlen a feladat, hogy a számunkra leginkább megfelelőt vásároljuk meg. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hogy a biztonságtechnikai felszerelések, különösképpen a biztonsági kamerák, hatalmas fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években, így nem túlzás azt állítani, hogy a mai kínálatban szereplő eszközök lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint amit három-négy évvel ezelőtt vásárolhattunk. Ráadásul lényegesen kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk.

Mielőtt megvásárolnánk a biztonsági kameránkat, meg kell vizsgálnunk az igényeinket. Elsőként arra a kérdésre kell választ adnunk, szükségünk van-e éjjeli megfigyelésre. Az IR sugárzóval rendelkező biztonsági kamerák infra-LED-ek segítségével „látnak” a sötétben, természetesen fekete-fehér képet biztosítva. Érdemes tudni, hogy minden IR LED-re vonatkozik egy látótávolság; gyakorlatilag ez határozza meg, mekkora területet tudunk megfigyelni a kameránkkal, de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egyes környezetek jobban, míg mások kevésbé nyelik el a fényeket, így a megfigyelhető terület nagysága és „hosszúsága” nem csupán a kamerától függ, hanem a környezettől is. Ha a kamera nem rendelkezik IR sugárzóval, de szükség van éjszakai megfigyelésre, abban az esetben a kiegészítő IR sugárzók jelenthetnek megoldást.

Miután eldöntöttük, hogy szükségünk van-e éjjeli megfigyelésre, illetve IR sugárzóra, szűkítsük tovább a kört! Döntsük el azt is, hogy úgynevezett csőkamerát vagy doom kamerát választunk. A két megoldás technikai értelemben nem sokban különbözik egymástól. A csőkamerák „hagyományosabb” megjelenést biztosítanak, emiatt talán nagyobb visszatartó erőt képviselnek, de a félkör alakú doom kamerák is egyre ismertebbek, különösen azok körében, akik ellen használni szeretnénk őket…

Ezt követően érdemes arról is beszélni, a biztonsági kamera fix optikával, esetleg úgynevezett varifokális vagy forgó megfigyelési szöggel rendelkezzen. Fix optika esetében megválasztjuk a megfigyelés szögét, és véget is értek a lehetőségeink, tehát az ilyen kamerával egyetlen fix területet figyelhetünk meg. Az úgynevezett varifokális kamerákkal már igény szerint ráközelíthetünk bizonyos pozíciókra, illetve a fókusz segítségével biztosíthatjuk a kép élességét. Vagyis ennél a megoldásnál az a területrész lesz éles, amelyikre fókuszálunk. A harmadik típus a köztudatban forgókameraként honosodott meg, ezek tulajdonképpen a speed dome kamerák. Ezek a kamerák elsősorban biztonsági őrrel támogatott megfigyelésre alkalmasak, hiszen folyamatosan pásztázzák a területet, de ha épp egy folyamatban lévő betörést látnak, ugyanúgy tovább fognak pásztázni…

Érdemes tudni azt is, hogy minden biztonsági kamera rendelkezik látószöggel. Ami azon kívül esik, arról, sajnos, nem veszünk tudomást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kisebb látószögű kamerák törvényszerűen rosszabb választást jelentenek, de ismerni kell a saját igényeinket és a megfigyelt terület jellegét.

Nagyon fontos megjegyezni azt is, hogy kültéren minden esetben kültéri kamerát alkalmazunk, még abban az esetben is, ha a kamera esőtől védett helyen lesz felszerelve. Sőt, kifejezetten poros környezet esetén beltéri használatra is kültéri változatok ajánlottak. A beltéri biztonsági kamerák nem rendelkeznek megfelelő IP védelemmel, így kültéri használat esetén a különböző illesztéseknél és kábeleknél bejutnak a por és a pára, ami károsíthatja a belső alkatrészeket, illetve a téli időszakban azonnali meghibásodást okozhat.

RIASZTÓK ÉS RIASZTÓRENDSZEREK

Ahogyan a biztonsági kamerák egyre inkább elérhetővé váltak, úgy a különböző riasztók és riasztórendszerek is egyre elterjedtebb biztonságtechnikai megoldást képviselnek. Szerencsére ma már számos megoldás közül választhatunk, akár vezeték nélküli megoldásokat is kiépíthetünk, így még a lakásunk összképét sem rontjuk különböző vezetékekkel és vezetékcsatornákkal. A mozgásérzékelők és infrasorompók akár már a behatolást megelőzően értesítenek bennünket a nem várt látogatóról.

Mindenekelőtt érdemes tudni, hogy többféle riasztási pontot határozhatunk meg. Hogy melyik az ideális számunkra, illetve melyik nyújt legjobb védelmet, azt a lakóingatlanunk jellege határozza meg. Alapvetően három védelmi zónát határozhatunk meg, érdemes ezeket a lehetőségeket megismerni. A kültéri védelmi zóna az udvarra vonatkozik, vagyis a riasztás abban az esetben történik meg, ha a betörő átjutott a kerítésen. Héjvédelem esetén a riasztó akkor lép működésbe, ha a betörő valamelyik nyílászárón matat, illetve megpróbál bejutni a lakásba. A beltéri védelem pedig értelemszerűen arra az esetre vonatkozik, amikor a betörő már a lakásban tartózkodik.

A leggyakoribb megoldás a beltéri védelem, amit rendszerint héjvédelemmel egészítenek ki. Az elterjedésének az oka elsősorban az, hogy a társasházak esetén csakis ez a megoldás használható, kültéri védelemre értelemszerűen nincs szükség és lehetőség, kertes udvarok esetén pedig sokszor a nagyobb testű házikedvencek teszik lehetetlenné a kültéri riasztórendszerek kiépítését.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kiváló minőséget képviselő biztonságtechnikai felszereléseket találhatunk. Válasszuk a számunkra megfelelő riasztó- és kamerarendszer tartozékokat!