Padlószőnyeg

Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

PADLÓSZŐNYEG – A MELEG OTTHONOK TARTOZÉKA

A padlószőnyeg otthonossá varázsolja az otthonunkat. Padlószőnyeg nélkül az otthonunk egyszerűen hidegnek, sivárnak, sőt, befejezetlennek tűnik. A legtöbb helyiségben használhatjuk őket, legyen szó a nappaliról, a hálószobáról vagy akár egy dolgozószobáról.

A padlószőnyegek némi kreativitással nagyszerűen variálhatók. Könnyedén megtalálhatjuk azokat a lakberendezési praktikákat, amelyek a leginkább megfelelnek az ízlésünknek, illetve leginkább illenek a már meglévő bútorainkhoz és lakberendezési tárgyainkhoz. Egy-egy padlószőnyeg segítségével elválaszthatjuk a helyiségek önálló részeit, vagy épp egységessé varázsolhatjuk őket. A padlószőnyeg hangelnyelő hatással is rendelkezik, aminek köszönhetően az otthonunk csendesebbé válik, illetve megszűnik a keménytalpú szobapapucsok által keltett zaj. Télen melegebb, nyáron hűvösebbé teszik az otthonunkat… Nem véletlen, hogy a padlószőnyeget az egyik legfontosabb lakástextilként tartjuk számon.

Ha a számunkra ideális szőnyeget keressük, sok-sok kérdésünk merülhet fel. Ha kicsit mélyebbre ásunk a szőnyegválasztás rejtelmeiben, azzal szembesülünk, hogy kifejezetten sok szempontot kell figyelembe vennünk. Nem elég csupán a színt és a mintázatot figyelni, egyéb tulajdonságok is fontosak lehetnek!

Ha szőnyegvásárlás előtt állunk, már tudjuk, melyik helyiségben szeretnénk elhelyezni… Érdemes szem előtt tartani a terhelést; a gyermekszobákban és a közlekedőkben rendszerint nagy igénybevételnek vannak kitéve a padlószőnyegek, a nappalikban átlagos, a hálószobákban pedig átlag alatti igénybevételre számíthatunk. Ez azt jelenti, hogy a gyermekszobákban és a közlekedő-helyiségekben érdemes elhelyezni a legjobb minőségű, strapabíró szőnyegeket, a hálószobákban a minőség-esztétika egyensúlyt nyugodtan az esztétika felé billenthetjük el.

Természetesen figyelmet kell fordítanunk a padlószőnyeg anyagára és szálhosszúságára is. Minél többet kell takarítanunk egy helyiségben, annál kevésbé ajánlottak a hosszúszőrű padlószőnyegek. Gyermekszobák és étkezőhelyiségek esetén szerencsésebb választást jelentenek a klasszikus kialakítású szőnyegek, a nappaliba és a hálószobába viszont bátran választhatjuk a hosszúszőrű változatokat, amelyek igazán szépek, illetve kényelmes érzést biztosítanak a talpunknak.

Figyelnünk kell arra is, hogy a kiválasztott szőnyeg lehetőleg illeszkedjen a lakás, illetve a helyiség stílusához. A klasszikus, modern, skandináv vagy vintage stílusú otthonok esetében más-más szőnyegre lehet szükség. Vásárlás előtt mérlegeljünk, hogy a kiválasztott szőnyeg illeszkedik-e a helyiség hangulatához, színben és mintázatban passzol-e hozzá! Ha ügyesen választunk, egy szőnyeggel akár új színt vihetünk az otthonunkba, vagy akár a minimalista stílusjegyeket is feldobhatjuk. A padlószőnyegek lehetőséget adnak a kísérletezésre, persze nem érdemes túlzásokba esni, de némi kreativitással kellemes megjelenést teremthetünk.

A szín és a mintázat kiválasztása során el kell döntenünk, hogy a szőnyeget domináns elemnek szánjuk vagy inkább visszafogott kiegészítőt keresünk. Az élénk színű, mintákkal vagy geometriai alakzatokkal tarkított szőnyegek a szoba domináns elemeivé válnak, illetve meghatározzák a helyiség összképét. Amennyiben a pasztellszíneket, illetve a bézst vagy a szürkét részesítjük előnyben, a padlószőnyegünk inkább visszafogott kiegészítőként fog funkcionálni. Persze arra is figyelnünk kell, hogy a kiszemelt szőnyeg hogyan illik a falszínekhez, illetve a tapétához. Egy-egy színes szőnyeg jól feldobja a szoba hangulatát, képes ellensúlyozni a natúr bútorok visszafogottságát, de markáns színű bútorok mellett túl harsánynak tűnhet.

Ha padlószőnyeget szeretnénk vásárolni, mindig figyeljünk a méretekre is! A faltól falig terjedő szőnyegek esetében magától értetődik, hogy pontosan le kell mérnünk a szoba méreteit. Nagyobb hibalehetőséget rejtenek a szegélyes szőnyegek, amelyeket a szoba bizonyos részein helyeznénk el. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ilyen szőnyegek mérete becsapós lehet; egy nagy bútoráruházban vagy egy bemutatóteremben egészen más méretűnek érzékelhetjük őket, mint amekkorák valójában! Online rendelés esetén vegyük figyelembe a feltüntetett méreteket!