Alátétek és fóliák

Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/22 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ALÁTÉTEK ÉS FÓLIÁK

Az alátétek és fóliák a padlóburkolati kiegészítőkhöz tartoznak, mint ahogy a parkettaszegőlécek, a parkettázásnál használt sarkok, különböző padlókiegészítők és szerszámok, valamint a burkolatváltó profilok és a laminált- és vinylpadlóhoz használt dekorminták is.

A laminált padló és parketta alá szükséges alátéteket és fóliákat elhelyezni. Ez a feltétele annak, hogy a padlóra vonatkozó garanciavállalást érvényesíthessük.

Milyen alátétet válasszunk? A megfelelő alátét kiválasztásánál elsődleges szempont az aljzat minősége. A legjobb megoldás az, ha valamilyen már bevált módszerrel sikerül egyenletes, sima aljzatot kialakítani, akkor biztos alapokra tudjuk helyezni a lerakott parkettát vagy padlót. A nagyon apró, jelentéktelen egyenetlenségeket a fólia, vagy az alátét is tudja korrigálni. Egy méteren belül maximálisan 2-3 mm szintkülönbség elfogadható, de ennél több nem tolerálható.

Vannak úgynevezett párafékező fóliák, ezek közvetlenül kerülnek a betonra, ajánlatos legalább 20 cm-es átfedéssel lehelyezni ezeket. A párafékező fóliától azt várjuk el, hogy megakadályozza az esetlegesen lecsapódó pára és a parketta közvetlen találkozását. A párafékező fólia az alulról feltörekvő aprószemcsés port is meggátolja, hogy a parkettához jusson.

Emellett vannak hangszigetelő fóliák, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a külső zajok tompítása során, ugyanakkor a nálunk létrejövő hangok, zörejek is nehezebben okoznak kellemetlenséget az alattunk lévő helyiségben vagy lakásban. A választás során figyelembe kell vennünk a parketta típusát is, és azt, hogy milyen mértékben szeretném hangszigetelni az adott helyiséget.

Létezik nagyon egyszerű, univerzális, olcsó fólia is. Ennek hátránya az lehet, hogy elhelyezés után a fólia összenyomódhat a parketta alatt, így a padló megsüllyedhet, és ennek következtében vékony rés keletkezik a szegőléc és a padló között. Kb. 2 mm vastagságú, ennél fogva nem képes semmilyen betonhiba korrigálására.

Az egyik legismertebb ilyen jellegű termék a habfólia. Sajnos erről nem mondhatjuk el, hogy környezetbarát; nem túl nagy a teherbírása, hő- és hangszigetelési szempontból is a gyengébbek sorában foglal helyet. Az úgynevezett hablemezek mintegy 3 és 5 mm vastagságúak. Ezekkel már javítani lehet az aljzathibákon. Nagy előnyük a kiváló teherbírásuk, jól szigetelik a hangot és a hőt.

Legtöbb fólia és alátét a felsorolt tulajdonságok mindegyikét bizonyos mértékben magában hordozza. Szigeteléshez és dekoráláshoz egyaránt használhatunk parafalapot. Könnyen vágható és ragasztható, egyszerűen kezelhető eszközről van szó.

A parkettaalátétek általában kiváló lépészajcsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, emellett rendkívül jó hang- és hőszigetelést biztosítanak.

Mielőtt alátétek és fóliák választására kerül sor, érdemes végiggondolni, hogy mennyire fontos számunkra az alulról történő szigetelés, milyen típusú fűtést szeretnénk alkalmazni, vagyis, tervezünk-e padlófűtést. Azon is el kell gondolkodni, hogy a lefelé irányuló hangokat milyen mértékben szeretnénk tompítani, vagyis, alattunk lakik-e valaki. Fontos-e, hogy csendes legyen? Fontos-e számunkra a környezettudatosság? Végül egy cseppet sem lényegtelen kérdés: mennyi pénzt szeretnénk rááldozni?

Ha ezeken a kérdéseken végigmentünk, majd mindegyiket megválaszoltuk, következhet az alátétek és fóliák beszerzése, és indulhatnak a munkálatok! Amennyiben tanácstalanok vagyunk már a beszerzés során, érdemes kikérni szakember véleményét, így minden szempontból egy kiváló padlózat vagy parketta készülhet el az otthonunkban.