Thermoroló

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A THERMOROLÓK ELŐNYEI

A thermoroló az árnyékolók egy legújabb generációjának a tagja. A piacon való megjelenése azért is nagyon fontos, mert ebben az eszközben egységesül szinte minden pozitív tulajdonság, amit a rolókról, árnyékolókról eddig tudtunk. Cikkünkben ezekre az előnyökre térünk ki, illetve arról is beszélünk, hogy miért takarékos és fontos, jó választás ez a megoldás.

A THERMOROLÓ TULAJDONSÁGAI

Mint általában a rolók, természetesen ezek az eszközök is elsősorban sötétítésre alkalmasak. Nevükben azonban ott van az a bizonyos thermo, vagyis magyarul hő, ami felkelt néhány kérdést bennünk. A hagyományos rolók természetesen mind valamilyen szinten hőszigetelnek, hiszen már csak azzal, hogy nyáron besötétítjük a szobát, képesek vagyunk pár fokkal lejjebb vinni a benti hőmérsékletet, illetve nyilván télen is ér valamit, ha az ablakunk előtt van egy plusz anyag. A thermoroló azonban már egy olyan speciális eszköz, amely direkt úgy és arra van kifejlesztve, hogy anyagából kifolyólag megszűrje a napsugarakat, illetve, hogy télen segítsen bent tartani a hőt, tehát hőszigetelőként funkcionáljon.

A thermoroló abban különbözik elsősorban hagyományos sötétítő társaitól, hogy ezt nem belülre, hanem az ablakon kívülre kell felhelyezni. Talán elsőre az jutna eszünkbe, hogy mégis meddig maradhat épen az anyag, meddig tud ellenállni az időjárási viszontagságoknak, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy kiválóan reagál ezekre, és igazán tartósnak bizonyul, amelyet az üvegszálas anyagnak köszönhet. Vannak már olyan hővédő rolók is, amelyek PVC-bevonatú üvegszálas hálóból készülnek, ezek általában feketék, de bentről szinte alig észrevehetők, ugyanakkor a napsugarak szinte 80 százalékát képesek elnyelni. A skandináv dizájnnak köszönhetően tökéletesen illenek minden ablakra, esztétikusak, könnyű őket felszerelni, és később sem okoznak semmilyen problémát, és ahogyan már említettük, tökéletesen ellenállnak a különféle időjárási viszonyoknak.

REZSICSÖKKENTÉS THERMOROLÓVAL

Egy jól szigetelt ház akkor is rengeteg hőt tud veszteni télen, ha nagy ablakai vannak, és ha az ablakoknál nincs megoldva a szigetelés. Sokan választják ezért megoldásként a hagyományos rolót, ám felmerül a kérdés, hogy akkor minek a nagy ablak, ha állandóan be van sötétítve. A thermoroló egyik legnagyobb előnye, hogy még a fekete üvegszálas is szinte átlátszóvá válik felszerelve, így magát a természetes fényt nem vonja el, viszont tökéletesen szigeteli a házat. A hőszigetelő rolót elsősorban tetőtéri ablakokra találták ki, de ma már annyira széles a választék, hogy szinte minden méretű üvegre megtalálhatjuk a megfelelőt.

FONTOS A TAKARÉKOSSÁG

„Az utcát fűtjük, a lakást hűtjük.” Jó régi a mondás, de mindenki ismerheti gyerekorrából. Ma már, a PVC-ablakok korában, ez, természetesen, nem így van, de még mindig fontos törődni azzal, hogy ne vesszen el az energia. Sőt, ma a klímaválság idején talán még azok is elkezdenek ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, akik eddig – úgy gondolták – nem érinti őket a téma. A takarékosság nem csak azért fontos tehát, hogy a rezsinken csökkentsünk, hanem egyszerűen azért is, mert Földünket, bolygónkat ma már így is védeni tudjuk. A jó szigeteléssel elérhetjük, hogy otthonunkban, vagy akár munkahelyünkön, a természetes fény előnyeit kihasználjuk, hogy kevesebb villamos energiát használjunk el ezáltal, hogy a légkondi vagy a melegítő télen kevesebbet működjön, vagy legalábbis alacsonyabb hőfokon, amivel szintén kevesebb energiát használunk el. Fontos szempontok ezek ma, a thermoroló egyébként sem annyira drága, de még így is néhány éven belül visszahozza az árát.