Roló és reluxa

Megtekintés Rács Lista

1-9/359 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/359 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

TÉLI, NYÁRI ÁRNYÉKOLÁS: ROLÓ VAGY RELUXA?

Amikor az árnyékolásról esik szó, akkor biztosan mindenkinek a tavaszi és a nyári időszak jut eszébe, hiszen azt gondoljuk, hogy a sötétítést, a fény kiszűrését azért kell megoldanunk otthonunkban vagy irodánkban, hogy segítsük a hő kiszorítását, hogy a nyári meleg nap annyira ne forrósítsa fel életterünket, hogy a légkondit kevesebbszer kelljen bekapcsolni. Persze, ha kertes házban élünk, érdemes akár a faültetésben is gondolkodni, hiszen a természet tökéletesen meg tudja oldani az árnyékolást, de a panelokban nincs más megoldás, mint a roló vagy a reluxa használata – és igazából ez már egy másik cikk témáját is érinti, térjünk vissza a miénkhez!

De miért is foglalkozunk az árnyékolással? Leginkább azt szeretjük, ha a nap napsugarai felmelegítik szobáinkat, és nem kell még a fűtőtestet bekapcsolnunk. Az árnyékolás azonban ősszel és télen is ugyanannyira fontos, mint nyáron – nézzük, miért!

SZÜKSÉGES A TÉLI ÁRNYÉKOLÁS IS

Télen is nagyon fontos árnyékolni, egyrészt, mert sokkal hamarabb sötétedik, és ha nem szeretnénk, hogy a szomszédok és a járókelők is részesei legyenek életünknek, akkor fontos behúzni függönyeinket vagy lehúzni a rolót vagy reluxát. Másrészt, sokan nem gondolnak arra, hogy ha ezek az eszközök nyáron segítenek a lakás hűvösben tartásában, télen az a pozitív tulajdonságuk van, hogy bent tartják a meleget, illetve kint tartják a hideget – persze nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk. Nézzük most meg, hogy mi is a hasonlóság és a különbség a roló és a reluxa között, illetve hogy milyen eszköz az, ami a legjobb megoldás mind a négy évszakra, és még esztétikus is!

A RELUXA TULAJDONSÁGAI

A rolót és a reluxát is elsősorban sötétítésre használják. A reluxa elterjedtebb az irodahelyiségekben, bár most már annyira nagy a választék ezek között is, hogy egy egyszerű, letisztult nappaliba vagy konyhába is tökéletesen beleillhet. Sőt, mivel már vannak különféle színek is belőle, akár fel is dobhatja a barna tónusú reluxa a konyhánk kisablakát vagy a fürdőszobánkat.

A reluxa kevésbé véd a hideg és a meleg ellen, az ablakhoz kizárólag belülre lehet elhelyezni, viszont, mivel elég közel van az üveghez, mégiscsak ad valamiféle hőszigetelő funkciót. Előnye, hogy egy mozdulattal tudjuk szabályozni a fény beáramlását, nem kell teljesen felhúzni, így nem látnak be kintről, viszont mi kapunk egy kis természetes fényt. Ha azonban teljesen felhúznánk, arra is van lehetőség – ebben rejlik sokoldalúsága.

Anyagában a reluxa elsősorban alumínium, színben és hatásban azonban már többfélével találkozhatunk a piacon. Megjelent a fehér több árnyalata, fémhatású is van, a szürke különféle árnyalatai egészen a feketébe hajlanak már át, és a barnával is találkozhatunk, amely kissé a természetesebb anyagok felé hajaz.

Ami fontos szempont a választásnál, hogy a reluxa az olcsóbb árnyékolók közé tartozik, de tényleg csak a nagyon letisztult terekben mutat jól, és szinte semmit nem ad hozzá a szobához/irodához. Azonban, ha a gyors és olcsóbb megoldásra van szükség, akkor tökéletes választás. Mi inkább a világosabb színeket ajánljuk, mert lehet, hogy vonzó a sötét, de nyáron szinte hőcsapdaként működik az ablaknál.

A ROLÓ TULAJDONSÁGAI

A rolókról elsősorban azt kell tudni, hogy már nagyon-nagyon régóta használják, kinézetben a lapfüggönyhöz húznak, csak ezeket nem oldalra, hanem fel és le mozgathatjuk. Elhelyezésben ott van, mint a reluxa, tehát elsősorban belülre és közel az üveghez kell tenni, amiért szintén kiváló hőszigetelőként funkcionál. Azonban ennek már vannak olyan modern változatai is, amelyeket kívülre helyezhetünk el, így azok elsősorban a nyári meleg és UV-sugarak, illetve a téli hideg és a jeges levegő kint tartására szolgálnak. A rolók egyes fajtáinál válik érvényessé a mondás, hogy nyáron a meleget, télen a hideget tartja kint. Ezeket a külső rolókat egyébként inkább a tetőtéri ablakokra szokták használni, és olyan anyagból készülnek, amelyek nagyon strapabírók, és ellenállnak a viszontagságos időjárással szemben.

De térjünk vissza a hagyományos, benti rolók tulajdonságaihoz. Egyik legfontosabb, hogy textilanyagból készülnek, így sokkal természetesebb hatás és hangulat érhető el velük, mint a reluxával. Ezt azt is jelenti, hogy inkább nappalikba, hálókba, tehát az otthonos helyiségekben szeretik alkalmazni. Természetesen már rengeteg színben és árnyalatban kapható, tehát minden szobához és helyiséghez megtalálhatjuk a hozzáillőt.

Az ár sokkal szélesebb skálán mozog, mint a reluxáé, hiszen itt több anyagból is választhatunk (bambusz, textil), és, természetesen, az is meghatározza, hogy hány rétegű, illetve milyen a mérete, és persze, hogy milyen extra tulajdonságút választunk.