Fényzáró roló

Megtekintés Rács Lista

1-9/112 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/112 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

SÖTÉTÍTÉS FÉNYZÁRÓ ROLÓVAL

Roló, zsalu, redőny, reluxa, függöny – mind olyan termékek, amivel a sötétítést tudjuk megoldani otthonunkban. De vajon mi a különbség, és mégis hogyan válasszuk ki a legjobbat és a legmegfelelőbbet ezek közül? Ma a fényzáró rolóval fogunk mélyebben foglalkozni. Akit egy egyszerű, könnyen felszerelhető, esztétikus megoldás érdekel, olvassa el a cikkünket!

FÉNYZÁRÓ ROLÓ SZÍNEI – JOBB A SÖTÉT?

A fényzáró roló már a nevében is egyértelműsíti, hogy az elsődleges funkciója a fény kizárása. Sokan rögtön egy sötétítőre, sötét függönyszerűségre gondolnak, ez azonban nem ennyire egyszerű. Gondoljunk csak bele: a nyári napon fekete pólóban lenni nem a legkellemesebb, hiszen a sötét szín vonzza a hőt. Ugyanez igaz a függönyökre, vagyis a sötétítőkre is, tehát ha sötétítőről beszélünk, nem kell azonnal a sötét színre gondolni. Természetesen ettől függetlenül vannak olyanok, akiknek fontosabb a teljes sötétítés, amit pedig csakis a fekete, illetve sötét színű fényzáró rolóval lehet elérni, de akiknek csak az a fontos, hogy mások ne lássanak be az ablakon, illetve hogy valamennyi napfényt kiszűrjenek, azoknak ajánlatosabb inkább a világosabb színű rolók közül választani.

Ma már annyira széles skálán mozognak a fényzáró rolók színei, hogy szinte minden stílusú házba vagy helyiségbe találhatunk megfelelőt. A vidám és élénk színek tökéletesek lehetnek a gyerekszobába vagy egy vagány nappaliba, esetleg egy közösségi térbe, vagy különféle profilú irodaházak is elbírhatják azt; a natúr színek, a fehér különféle árnyalatai már inkább a letisztultabb helyiségekbe illenek; akik a természethez szeretik közelebb érezni magukat, azoknak ajánljuk a barnás árnyalatokat és a bézs különféle variációit; akik pedig mégiscsak a sötét mellett döntenek, megtalálják a szürkét és a feketét is.

A FÉNYZÁRÓ ROLÓ ELŐNYEI

Ahogyan bevezetőnkben említettük, nagyon sokféle sötétítési módszer közül választhatunk már, és mivel földünk elég komoly változáson megy át, talán ma már azok is gondolkodnak a sötétítésen, akik eddig jól bírták a meleget, és nem zavarta őket, ha kicsit jobban felmelegedett a házuk. Nyáron szinte már elviselhetetlen hőségek uralkodtak, és nyilván a telünk is hasonlóan nehéz lesz, ezért fontos, hogy mindig időben és az átmeneti évszakokban készüljünk fel ezekre a nehezebb időjárási hónapokra.

A fényzáró roló azért is jó választás, mert elég könnyű felszerelni, nem igényel különösebb szaktudást: ha jól van kiválasztva a méret, és lapul otthon a műhelyben egy jó fúró, akkor könnyedén, mi magunk is felszerelhetjük az eszközt, de persze kérhetjük ezermester barátaink vagy szakemberek segítségét is.

A fényzáró rolót egyébként elsősorban a tetőtéri ablakokra használják, hiszen méretben tökéletesen megfelelőket lehet találni, de, természetesen, a hagyományos típusú ablakokra is kiváló.

Ezt belülre szereljük, közel az ablakhoz, ami azt is jelenti, hogy nem jelentkezik egy plusz réteg az ablak és általában a függöny között, tehát nem veszik el a levegő, nem szorul be a levegő. Sokan azért is kedvelik, mert együtt mozog az ablakkal, tehát ugyanúgy lehet szellőztetni, mint egyébként, és ki lehet használni az ablakpárkány lehetőségeit is, nem veszik el ez a tér.

A FÉNYZÁRÓ ROLÓ ÁRA

A fényzáró roló árát nem könnyű meghatározni, hiszen ahány féle, annyi ár is van hozzá. Nem mindegy, ugye, a mérete, az anyaga, de az sem, hogy milyen extra tulajdonságokkal rendelkezik, illetve, hogy milyen extra mintája van stb. Tényleg találhatunk a legegyszerűbbek között igen olcsókat, amik egyszerű kinézetűek, de jó minőségűek. A középkategóriás termékeknek már nyilván nagyobb a választéka, itt már jobban elengedhetjük a fantáziánkat, ezek általában ár-érték arányban tökéletesek, pénztárcabarátok és tartósak, és az esztétikai igényeinknek is megfelelnek. Az árban a határ mindig a csillagos ég, ezt talán nem is kell magyaráznunk...

FÉNYZÁRÓ ROLÓ VÁLASZTÁSA

A sötétítő kiválasztásánál azt kell elsősorban átgondolni, hogy miért fontos, és hogy mire szeretnénk elsősorban használni. Ha a házunkat egész nap süti a nap, akkor érdemes egy drágább fényzáró rolóval felszerelni az ablakokat, mert képesek hűvösen tartani a szobákat, illetve persze egy jó szigetelés sem árt. Ha inkább csak a direkt napsütés ellen szeretnénk tenni, a kíváncsi járókelők vagy szomszédok elől elbújni, vagy ha csak minimálisan homályosítanánk a szobán, akkor egyértelmű, hogy elég egy olcsóbb, de még mindig jó minőségű fényzáró roló.

A sötétítés fontos, ha még nem találta meg a tökéleteset, a stílusban teljesen illőt, akkor akár ideiglenes megoldásként is tökéletesen funkcionálhat a roló. Ha fentebbi tippjeinket követi, biztosan meg fogja találni a megfelelőt!