Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Fényáteresztő roló

Megtekintés Rács Lista

1-9/70 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/70 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÍGY VÁLASSZUNK FÉNYÁTERESZTŐ ROLÓT

A fényáteresztő roló elnevezés talán első hallásra megtévesztő lehet, hiszen az ember azt gondolja, hogy a roló elsődleges funkciója a sötétítés, ha pedig sötétíteni szeretnénk a helyiséget, akkor mi szükségünk van arra a fényre, amit átereszt az eszköz? Mi erre a kérdésre igencsak egyszerűen tudunk válaszolni: a rolónak nem minden esetben a sötétítés a funkciója. De akkor mi? Cikkünkben a fényáteresztő roló tulajdonságait és használatát járjuk körbe, és arra adunk tippeket, hogy hogyan lehet a legmegfelelőbbet kiválasztani a számtalan fajta közül.

MIRE JÓ A FÉNYÁTERESZTŐ ROLÓ?

Képzeljünk el egy irodát, ahol sok és nagy ablakok vannak, hogy minél több természetes fény jusson be, mert az sokkal kellemesebb munkakörnyezetet ad, mint a neonfény, de képzeljük el, hogy ebben az irodában 3-4 személy számítógépen dolgozik. Szinte elkerülhetetlen, hogy valaki ne az ablakkal szemben vagy az ablaknak háttal üljön – és ebben az esetben, bizony, a beáradó napsütés és fény elég kellemetlen az illető szemének, vagy nem lát semmit a monitoron, mert minden tükröződik. Természetesen nem akarnak teljesen besötétíteni, mert akkor minek is a nagy ablak és a természetes fény iránti vágy, ám muszáj valamit az ablak elé tenni, ami valamennyire megszűri a fényt és kellemesebbé teszi a munkát a szem számára. Erre való a fényáteresztő roló.

A fenti példából látszik, hogy a fényáteresztő roló igen fontos funkciót tölthet be egy helyiségben, de nem kell egyébként annyira messzire sem mennünk, mint egy iroda vagy munkahely, mert ugyanez a helyzet az otthonunkban is. Akár panelban, lakótömbben, vagy kertes házban lakunk, az, hogy a szomszédoknak mennyit engedünk belátni az életünkbe, igen fontos. A magyar ember kíváncsi, ha valakinél nincs lehúzva és behúzva a függöny, akarva akaratlanul is bepillantunk, az azonban való igaz, hogy a legtöbben nem szeretünk lehúzott rolóval és felkapcsolt lámpákkal élni, amikor a természetes fényt is beengedhetnénk az életterünkbe. A kíváncsi tekintetektől való védelem és a természetes fény beengedése pedig csakis a fényáteresztő roló használatával tud működni.

FÉNYÁTERESZTŐ ROLÓ FAJTÁI

A fényáteresztő rolók között nem nagy eltérések vannak, nincs olyan sok fajta, ami közül választani lehet, itt inkább, és általában, a méret a sorsdöntő. Felsoroljuk, hogy mik közül lehet nézelődni. Természetesen a „basic” kategória az alap, natúr, fehér színű, amit bármelyik helyiségben és szinte bármilyen méretben meg lehet találni. Sokan kedvelik a krém- és bézs színű rolókat is, hiszen az már valamilyen alaphangulatot ad a szobának. Megtalálhatjuk a szürke színűt még, és a különféle színes fényáteresztő roló fajták is egyre kelendőbbek. A legelterjedtebb még mindig a sima roló, de persze már találhatunk mintásat is közöttük, ilyen például a méhsejt mintás anyagú.

A rolók anyagukban poliészterek, de a jobb minőségűek már olyan hatásúak, mintha textilből készülnének. A pliszé megnevezés a krepphatást rejti magában. Az elegáns és egyszerű rolókat azért is kedvelik sokan, mert könnyű felszerelni őket, és minden eszközt meg is kapunk hozzá a csomagban, csak követni kell az utasításokat.

HOGYAN VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐ ROLÓT?

Cikkünk további részében olyan hasznos tippekkel szeretnénk szolgálni, amit fel tudnak használni akkor, ha éppen rolóválasztás előtt állnak.

Első lépésként azt kell meghatároznunk, hogy milyen helyiségről van szó: iroda, otthon. Aztán ha ez megvan, akkor, ugye, azt is figyelembe kell venni, hogy ebben az épületben hol lesz a roló: magában az irodában, a lépcsőházban vagy éppen a váróteremben vagy az előtérben; ha pedig otthonról van szó, akkor a nappaliba, hálóba, előszobába vagy éppen a fürdőszobába kerül az. Az is fontos, hogy ha egy épületen belül több helyiségben van szükség a sötétítésre, akkor nyilván előny, ha ezek egy fajták, ettől lesz egységes stílusa a házunknak vagy munkahelyünknek.

Második lépésként azt kell eldönteni, hogy miért fontos nekünk a sötétítés: a fényt teljesen ki akarjuk zárni, és ténylegesen sötétet szeretnénk (pl. egy olyan irodahelyiségben, ahol állandóan projektorral vetítenek, ez elég fontos), vagy csak a direkt beáramló napsugarakat szeretnénk kint tartani – ebben az esetben tud kiválóan funkcionálni a fényáteresztő roló.

Harmadik lépésként a színeket kellene megnézni, ehhez persze látni kell az egész helyiség hangulatát, az anyagokat, a színeket és a bútorokat egyaránt. Egy komoly, bőrbútorokkal ellátott szobában a pliszé, vagyis a krepphatású fényáteresztő roló nem fog jól kinézni, oda inkább egy komolyabb, inkább textilhatású sötétítő illik. De egy gyerekszobába például tökéletes lehet a már fentebb említett is.

Utolsó lépésként talán azt a tanácsot tudnánk adni, hogy legyünk tudatosak, és lássuk magunk előtt, hogy hogyan is fog funkcionálni ez a felszerelt roló. Gondoljuk át, hogy fontos-e nekünk az ablakpárkány, mint pakolófelület, vagy inkább szeretnénk elrejteni, mert már rossz állapotban van – a függöny erre jó megoldás, de a roló nem éppen! A roló inkább a teret és a lehetőségeket nyitja meg előttünk.