Párna és takaró

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

PÁRNA ÉS TAKARÓ – KÉNYELEM A MINDENNAPOKBAN

PÁRNA ÉS TAKARÓ – KÉNYELEM A MINDENNAPOKBAN

Életünk egy részét pihenéssel töltjük, ezért korántsem elhanyagolható, milyen takarót használunk a pihenéshez, milyen párnán hajtjuk álomra a fejünket, még ha csak délutáni alvásról van is szó. Az egyre bővülő választék, az egyre különlegesebb takarók között sokszor nehéz eligazodni. Nem mindegy hol és mit vásárlunk, hogy valóban a nyugodt és kényelmes pihenést szolgálja a kiválasztott termék. A takarótól elsősorban azt várjuk el, hogy minél jobb hőszigetelő funkcióval rendelkezzen, emellett a nedvességet is felszívja, a párnára a nedvességfelvétel mellett a megfelelő tartást, támasztást is feladatként ruházzuk. A párnának több és nehezebb feladata van, talán emiatt élettartama is egy kicsit rövidebb, mint a takaróé.

Mielőtt vásárlásra kerül sor, néhány dolgot érdemes megfontolni a takaró kiválasztásakor. Először is el kell döntenünk, ugyanazt a plédet használjuk az év minden szakában, vagy külön vásárlunk nyári, illetve téli változatot. Azt is szem előtt kell tartanunk, milyen a lakás hőmérséklete, emellett érdemes előre tudnunk, igényeljük-e a takaró mosás útján történő tisztántartását. A személyes igényünk annak függvényében is változhat, ha esetleg allergiásak vagyunk valamire, akkor ez is nehezíti, illetve leszűkíti a választás lehetőségét. Ezen kérdések megválaszolása után már csak azt kell eldöntenünk, mekkora összeget szeretnénk áldozni e célra.

A lakás helyiségeinek tervezésekor, színek kiválasztásakor érdemes elgondolkodni, hová és milyen díszpárnákat szeretnénk elhelyezni a lakásban. Mint ahogy a takaró kiválasztásánál is, itt is érdemes vásárlás előtt elgondolkodni, megvizsgálni igényeinket, lehetőségeinket. A díszpárnák nem csupán dekorációs szerepet töltenek be a belső tér kialakításakor, de kényelmes, meleg otthont is teremtenek. Egy jól megválasztott nyakpárna vagy egy derékpárna kényelmi pihentető funkciót is betölthet. A díszpárnahuzatok számos színben és mintában elérhetőek. Évszaktól, hangulatunktól függően változtathatjuk díszpárnáink színét, vagy akár mintáját is. A párnahuzat cseréjével pénzt takaríthatunk meg, nem kell a párnát kicserélni, csupán a huzatot.

Legegyszerűbben és leggyorsabban tudunk változtatni nappali és hálószobánkon a díszpárnák lecserélésével. Ugyanaz a falszín, a lecserélt lakástextíliákkal, párnákkal teljesen új arculatot ad a helyiségnek. A hotelek is előszeretettel használják ezt a módszert egy-egy terem vagy szoba hivalkodóvá tételéhez. Miért ne alkalmaznánk saját otthonunkban? A díszpárna cseréjével egy szempillantás alatt új otthont tudunk teremteni akár kevés anyagi ráfordítással. A kellemes megjelenésen túl a díszpárna funkcionál normál párnaként is.

Kerti bútoraink használata is elképzelhetetlen megfelelő színű és formájú párnák nélkül. A jól megválasztott szín és forma igényessé és hangulatossá teszi a kertipartikat, baráti összejöveteleket, nyári estéket. Külön kültéri párnaszettet vásárolhatunk kerti bútorokra, heverőkre, nyugágyakra, legyen szó kovácsoltvas, fonott vagy műanyag, kertben elhelyezett bútorokról.

Ha két nagy csoportra szeretnénk osztani a termékeket, akkor beszélhetünk természetes és mesterséges anyagokból készült takarókról. A gyapjú anyagból készült takaró, természetes tulajdonságait megőrizve, az év minden szakában kiválóan használható, jó légáteresztő, ezért bármily furcsa is, ezalatt nem izzadunk még a nyári melegben sem. Természetes nedvességfelszívó tulajdonsággal rendelkezik. Mosása nem javasolt. A pamuttakarók is remek nedvességszívó tulajdonsággal rendelkeznek, elmondhatjuk, hogy kifejezetten jól szellőző termékek, de nem túl melegek. Nagy előnyük, hogy jól moshatók. Az egyetlen nem természetes anyagból készülő paplan a poliésztertöltésű takaró. Előnye elsősorban az, hogy könnyen mosható és gyorsan szárítható. Mosás révén fertőtleníthető.

A tollal, illetve pehellyel töltött párna jó minőségű, kényelmes és rugalmas. Élettartama hosszú. Ajánlott rendszeresen felrázni és szellőztetni. A poliészterrel töltött párna antiallergén, könnyen fertőtleníthető mosás által és gyorsan szárad. Jobb alátámasztást nyújt, mint a tollpárna. A memóriahabbal töltött párnák különböző formájúak, anyaguk a test hőmérsékletére változhat, így követi a test vonalát. Kényelmes. Mosásuk nem javasolt.