Festővászon és -állvány

Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/12 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FESTŐVÁSZON ÉS FESTŐÁLLVÁNY

Ha a művészetekre gondolunk, ritkán jut eszünkbe, hogy a remekművek megalkotásához is megfelelő minőségű eszközökre van szükség. Mára a művészeti irányok jelentősen megváltoztak, megjelentek a digitális világhoz köthető alkotások, de a festővászon és a festőállvány továbbra is nélkülözhetetlen a festészetben.

A festővászon és a festőállvány a művészi önkifejezés legautentikusabb és legalapvetőbb eszköze. De vajon mire érdemes figyelni akkor, amikor festővásznat keresünk?

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy milyen anyagból készüljön maga a festővászon, a pamut- vagy inkább a lenvászon a szerencsésebb választás. Érdemes tudni, hogy a pamut nem csupán a ruhaiparban tölt be fontos szerepet; mint látható, a pamut a művészetek világában is jelen van. Talán a leggyakrabban ezt az anyagot alkalmazzák a festővászon előállítása során. A pamutvászon egyik legnagyobb előnye, a többi változathoz viszonyítva, a rugalmasságban rejlik. Nagyszerűen nyúlik, ezáltal kiválóan használható a legkülönfélébb festőállványok esetén is, ráadásul a festék is kiváló fedést képez rajta. Emellett érdemes azt is megemlíteni, hogy kifejezetten kedvező áron vásárolható meg, vagyis az ár-érték aránya egészen kiváló.

A pamutból készült festővásznak esetében érdemes figyelmet fordítanunk a megfelelő alapozásra, illetve az anyagnak megfelelő festékhasználatra! Ha így teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy az elkészült alkotás az utókor számára is megcsodálható lesz. Persze meg kell említeni a pamutvászon hátrányos tulajdonságát is; mivel nyúlékony anyagról beszélünk, ezért nagyméretű festmények esetében nem ajánlott a használata.

Természetesen szót kell ejteni a festővásznak másik elterjedt és igen kedvelt típusáról is, a lenvászonról is. A textiliparban a lenszövet a tartósságának és az erősségének köszönheti a sikerét; ugyanez igaz a festészetre, illetve a festővásznakra is. Érdemes tudni, hogy a lenszálak arányos méretekkel rendelkeznek, így festés során a nedvesség hatására nem változik meg az anyag feszessége, vagyis a lenvászon képes feszes maradni akkor is, amikor épp nagyobb mennyiségű nedvesség éri. Ha az örökkévalóságnak szeretnénk festeni, a lenvászon tökéletes választás lehet.

A vakrámára feszített vászonképek tökéletes dekorelemek lehetnek az otthonunkban. Ha igazán igényes díszítőelemeket szeretnénk elhelyezni a falakon, az ilyen festmények tökéletes választást jelenthetnek. Ne feledjük, ezeket az alkotásokat bármikor áthelyezhetjük; ha épp átrendezzük a lakást, vagy épp költözünk, a falra helyezhető vászonképek akkor is gondoskodnak az otthonunk dekorációjáról. Nincs más teendőnk, csak leakasztani őket a falról, és elhelyezni ott, ahol csak szeretnénk.

Minőségi vászon esetén nem kell attól tartanunk, hogy a festékréteg megrepedezik vagy lepattog. Az anyaga kellőképpen vastag és tartós, mégsem durva tapintású. Ha le szeretnénk mondani a festészet művészi oldaláról, de nem szeretnénk lemondani a vászonképek által nyújtott esztétikáról, a vászonnyomtatás kínál megoldást számunkra. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában ehhez is megtalálhatjuk az ideális festővásznakat.