Karnis

Megtekintés Rács Lista

1-9/36 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/36 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KARNIS A LAKÁSBAN

Függöny nélkül az otthonunk szinte csupasznak számít. A magánéletünket a négy fal mögött, függönyök takarásában éljük. Ezért mindenképpen szükségünk van függönytartókra, illetve karnisokra is.

A különféle függönyök, textíliák és sötétítők nemcsak gyakorlati, hanem esztétikai szempontokat is szolgálnak. Nekik köszönhetően lesz az otthonunk lakberendezése befejezett, a dekoratív hatásuk ezért rendkívül fontos. Gyakran beszélünk róluk, a karnisok azonban ritkábban kerülnek szóba, holott ezek is fontos gyakorlati és esztétikai szerepet töltenek be.

A karnis tulajdonképpen a függöny legfőbb kiegészítője. A karnis biztosítja a függöny tartását, illetve megteremti azt az összhangot, amitől a helyiségünk igazán szép lesz. Ennek fényében fontos kihangsúlyozni, hogy a függöny és a karnis stílusának egyeznie kell, illetve a két elemnek harmonizálnia kell egymással. Fontos, hogy a karnis anyaga és stílusa harmonizáljon az adott helyiség bútoraival, kiegészítőivel és színeivel. Nagyszámú karnisforma közül válogathatunk, egyedi karnisvégeket találunk, különböző színek és anyagok állnak rendelkezésünkre. Csak az igényeinken és az ízlésünkön múlik, hogy melyik mellett döntünk.

Ha karnisvásárlás előtt állunk, felvetődik a kérdés, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartanunk, mire érdemes figyelni a karnis kiválasztása előtt. Fontos tudni, hogy nem elég csakis az esztétikai szempontokra fókuszálni, mindenképpen érdemes a gyakorlati oldalt is vizsgálni! Mindenekelőtt a karnis szélességére kell figyelmet fordítanunk, aminek legalább 15-15 centiméterrel „túl kell lógnia” az ablakok szélein. Egyszerű példával élve, ha az ablak szélessége 100 cm, abban az esetben legalább 130 cm szélességű karnisra lesz szükségünk. Ez a „túlméretezés” biztosítja, hogy a helyiség minden pontjáról tekintve takarásban lesz az ablakkeret. A függöny esetében természetesen foglalkozni kell annak magasságával is, a karnis kiválasztása során azonban nincs jelentősége, hogy padlóig vagy a derékmagasságig lógó függönyt választunk. Arra azonban érdemes figyelni, ha kifejezetten vastagszövésű, nehéz függönyöket használnánk, a karnis több ponton legyen rögzíthető, máskülönben az évek során látható módon meghajolhat. Persze ez nagyban függ az anyaghasználattól, illetve anyagminőségtől is.

A karnis kiválasztása során a leggyakoribb dilemma annak eldöntése, hogy rúdkarnist vagy karnissínt válasszunk. Persze fontos megemlíteni azt is, hogy a karnisrudak között nem csupán klasszikus karikás megoldásokat találunk, hanem belső sínes változatokat is. Minőségi anyaghasználat esetén a belső sínes változatok csendesebb függönymozgatást tesznek lehetővé, habár ez nem feltétlenül van így minden ilyen karnis esetében. Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy esetükben a rögzítőkonzolok és karok nem akadályozzák a függöny mozgatását, ahogyan a karikás megoldásoknál tapasztaljuk. Akármelyik rúdkarnist választjuk, a lakásunk dísze lehet. Egy igényes karnis a lakberendezés része; akármilyen stílussal látjuk el az otthonunkat, megtalálhatjuk a hozzá leginkább passzoló karnisokat.

Persze szót kell ejteni a karnissínekről is, amelyek sokkal visszafogottabb megjelenéssel rendelkeznek. Esetükben sokkal inkább a gyakorlatiasság szempontjai kerültek előtérbe; a gyártók rendszerint három sínt helyeznek el, de találkozhatunk olyan karnissal is, amely még több sínnel rendelkezik. Ezek esetében akár két különböző sötétítőt is elhelyezhetünk; egyet, ami részleges fényáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, és egyet, ami „teljes” fényzárást képes biztosítani. Ezeket a karnisokat rendszerint a mennyezetre erősítjük fel, persze léteznek olyan változatok is, amelyek falra erősíthető tartókkal vannak ellátva.

Mindkét karnisfajta esetében rendelkezésre állnak a függönyhorgok és a csipeszek, így a függöny felhelyezése nem okozhat különösebb nehézséget. Ezek segítségével gyerekjáték a függönyök felrakása, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy egyes esetekben ráhajtásokra lehet szükség. Ha olyan drapériákat is fel szeretnénk erősíteni, amit soha nem szeretnénk mozgatni, abban az esetben a tépőzáras megoldás tökéletes választás lehet, így a textil felhelyezése és emelése egyszerű lesz, és biztosak lehetünk benne, hogy nem mozdul el a helyéről, ha nem akarjuk… A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek és ízlésünknek leginkább megfelelő karnisokat. Ismerjük meg a kínálatot, és válasszuk ki a nekünk tetsző darabokat!