Függöny

Megtekintés Rács Lista

1-9/55 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/55 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FÜGGÖNY, A LAKÁS DÍSZE

A függönyök esztétikai és funkcionális feladatokat is ellátnak az otthonunkban; a segítségükkel megszabhatjuk, mennyi fényt eresztünk a helyiségbe, emellett a közvetlen napsütés árnyékolásával óvják a lakásunkat a túlzott felmelegedéstől, és, természetesen, a kíváncsi szemekkel szemben is védelmet nyújtanak.

Természetesen felvetődik a kérdés, hogy milyen függönyt válasszunk, milyen anyagból készült függöny lesz a legszerencsésebb választás számunkra. Alapanyaguk alapján természetes szálú, mesterséges alapú, üvegszálas vagy kevertszálú függönyökkel találkozunk, illetve csomózással, fonatolással, szövéssel vagy kötés-hurkolással készült anyagok közül válogathatunk. A kínálat láthatóan nagyon széles és sokrétű.

Természetesen az anyaghasználat és szövési technika mellett sok más szempontot is figyelembe kell vennünk, ha a számunkra tökéletes terméket keressük. Találkozhatunk fényáteresztő, könnyű függönyökkel és ezek mellé rendelt sötétítő, illetve dekorációs függönyökkel is. Bármilyet is választunk, különböző minták állnak rendelkezésünkre, így természetesen az igényeink és az ízlésünk is előtérbe kerül. A függöny kiválasztása elsősorban esztétikai szempontok alapján történik, ugyanakkor érdemes odafigyelni az egyéb tulajdonságokra is!

A függöny kiválasztása során érdemes számba vennünk a leendő függönyünk várható élettartamát is. Az erős napsugárzás gyengíti, illetve roncsolja a természetes szövetek szálait, így azok az évek során egyre inkább elgyengülhetnek. A gyenge szövetszálak egy óvatlan mozdulat során elszakadhatnak, a függönyünk pedig használhatatlanná válik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a műszálas függönyök egyértelműen jobb választást jelentenek, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy a természetes anyagok esetében az idő vasfoga dolgozik. A műszálas függönyök esetében nem kell tartani ilyen jellegű gyengüléstől.

Természetesen az is fontos, hogy a függöny számára milyen függönytartót, illetve szerkezetet választunk. Talán a klasszikus sín a legelterjedtebb megoldás; a sínekben apró görgők és kapcsok segítségével történik a függöny mozgatása, így a sötétítők napi szintű mozgatása esetén is kényelmes megoldást biztosít. Az ilyen jellegű függönytartók rendszerint két vagy három sínnel rendelkeznek, így egy átlátszó és egy sötétítő függönyt is felerősíthetünk ugyanarra a szerkezetre. Praktikus megoldást biztosítanak, de a klasszikus lakberendezés szerelmesei számára kevésbé vonzók. Nekik elsősorban a rúdkarnisok ajánlhatók. A rúdkarnisok relatív széles anyag- és méretválasztékkal rendelkeznek, így könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek és ízlésünknek leginkább megfelelőket. Érdemes tudni, hogy nagy szélesség esetén kettőnél több rögzítési pontra lehet szükség, ugyanis a különböző anyagok az idő során meggörbülhetnek, különösen abban az esetben, ha kifejezetten sűrű szövésű, nehéz függönyt használunk. A karnisok anyagválasztéka kifejezetten széles, leggyakrabban fából, acélból, rézből vagy alumíniumból készített darabokkal találkozunk, de a kovácsoltvas karnisok is egyre népszerűbbek és keresettebbek.

Érdemes tudni, hogy a különböző helyiségekben különböző funkciót szánunk a függönyöknek, ezért érdemes más és más típusú függönyt választani. Ahogyan már említettük, a praktikum az elsődleges szempont, hiszen minden egyes helyiség esetében olyan függönyt érdemes választani, ami harmonizál a szoba berendezésével, a bútorokkal, a nyílászárókkal, és, természetesen, a már meglévő függönytartóval is. Ha a lakás berendezése kifejezetten modern vagy minimalista stílusú, abban az esetben ne válasszunk túldíszített barokkos függönyt! Törekedjünk az összhang megteremtésére még abban az esetben is, ha egy „elütő” mintázat épp elnyerte a tetszésünket. Biztosak lehetünk abban, hogy az egymástól idegen stílusok nem festenének jól az igényesen berendezett otthonunkban. A gondosan kiválasztott függönyök a mindennapi használatban is betöltik szerepüket.

Ha a hálószoba részére keressük a tökéletes függönyt, érdemes körültekintően választani. Ez a helyiség a legintimebb része az otthonunknak, így természetes, hogy szeretnénk elzárni a külvilágtól. Ide érdemes sűrűbb szövésű, vastagabb anyagot választani, ami jelentős mértékű fényzárást képes biztosítani. Ha nem rendelkezünk klasszikus árnyékolóval, redőnnyel vagy reluxával, abban az esetben a teljes fényzárást biztosító függöny remek megoldást kínálhat.

A nappali esetében már több szabadsággal dönthetünk, ha az igényeinknek megfelelő függönyt keressük. A nappali órákban fontos lehet a beszűrődő fény mennyisége, ezért itt remek szolgálatot tehet egy vékonyszálú, világos függöny, amely, akár sötétítővel ellátva, biztosítja a komfortérzetünket.

A konyha esetében nincs könnyű dolgunk, hiszen mindenképpen olyan függöny mellett kell döntenünk, ami képes beengedni a nappali fényt, de nem akadályoz minket a mozgásban, lehetővé teszi a szellőztetést, a lebegő textil nem okoz tűzveszélyt, emellett nem árt, ha strapabíró anyagból készül, hiszen a gőzök miatt esetében gyakoribb mosásra lehet szükség.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek és ízlésünknek leginkább megfelelő függönyöket. Vegyük szemügyre őket, és válasszuk ki a legszebbeket!