Óra

Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

6 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

A FALIÓRA, MINT FUNKCIONÁLIS ÉS DEKORÁCIÓS ESZKÖZ

A falióráról sokaknak még egy hatalmas, falra szerelhető, kattogó szerkezet jut az eszébe, azonban manapság már szó sincs erről. Nagyon közkedvelt a használata, egyrészt azért, mert, ha nincs rajtunk a karóránk vagy csinálunk valamit, főzünk éppen a konyhában, akkor elég csak a falra pillantanunk, és máris tudjuk, hogy mikor tettük be sülni a sütit, hogy mennyi idő van még elmenni a boltba, és azt is, hogy a napból még mire van idő a teendőink mellett. A legmodernebb falióráktól a régies stílusú faliórákig hatalmas a választék. A szemnek is kellemes látvány egy otthonunkhoz passzoló, dizájnos falióra, akárhányszor csak ránézünk.

A faliórák hatalmas változáson estek át a hosszú évek alatt. Nemcsak szerkezetükben, de kinézetben is rengeteget változtak, tehát nem meglepő, hogy pusztán csak dekorációs elemként is gyakran alkalmazzák. A régies, vintage stílusú faliórák is kiválóan beilleszthetők otthonunkba, sőt egy régi óra felújítása is hasznos lehet, hiszen az is megadhatja a szoba különleges stílusát, világát. Sokszor nem ismerjük fel a lehetőségeket, hogy használati tárgyakat is alkalmazzunk dekorációként, ezért vásárláskor ajánlott színben és stílusban passzoló órát választani, hiszen nem csak az idő leolvasása lehet a cél. Ma már olyan megoldások készülnek, amelyek inspirálhatnak minket, és ezek segítségével széppé tehetjük otthonunkat. A funkcionális használat és a dekorációként való használat után az elhelyezésükhöz is adunk tippeket, hiszen minden óra más és más. Természetesen nemcsak falra akasztható órák készülnek, hanem magunkkal vihető, karórák és zsebórák is. Talán a legkülönlegesebb órák azok, amelyek külső anyagokat használnak fel ahhoz, hogy tudják mutatni az időt, például homokot, vizet vagy tüzet. Ezek lakásban való elhelyezése rendkívül dekoratív lehet. Kijelzésük szerint megkülönböztetjük az analóg és a digitális órát. A helymeghatározáshoz is alkalmazunk órát, ezek pedig a kronométerek. Láthatjuk tehát, hogy az ember életének mindennapi része az órahasználat, az órák fejlődése tehát szükségszerű, hogy igényeinkhez alkalmazkodni tudjanak.

Leginkább induláskor szeretjük ellenőrizni az időt, ezért ajánlott az előszobába is elhelyezni egy órát a falon vagy a szekrényen, ami pontosan és megbízhatóan jár. Ajánlatos még a nappaliban vagy ebédlőben órát elhelyezni, hiszen gyakran megfordulunk ezekben a helyiségekben, és pihenés esetén nem zavar minket az esetleges kattogása. Nem mellesleg kiváló díszítő eleme lehet a közösségi tereinknek, és kis helyiségekben is bátran alkalmazható.

MILYEN FALIÓRA JÓ NEKEM?

Erre a kérdésre csak mi magunk tudunk választ adni, hiszen mi tudjuk, hogy mire és hol szeretnénk használni az órát. Akár a kezünkre, akár a falunkra vagy polcra tesszük az órát, stílusban mindig passzolnia kell, különben csak rejtegetjük, vagy elő sem vesszük, és ott fog porosodni valamelyik szekrényben. Ha egy szép ruhát veszünk fel különleges alkalomra, nem a sportos karóránkat fogjuk választani, és ez a lakásunkkal is ugyanígy van. Egy letisztult, minimalista stílusú szobába elegáns, esetleg fémkeretes vagy fekete-fehér keretes óra is passzol, semmiképpen nem egy hatalmas, kakukkos óra. Természetesen az is beleillik bizonyos enteriőrökbe; például fa- és bőrelemekkel díszített szobában a kakukkos óra kiváló dekoráció lehet. Természetesen sokféle helyiségekbe is el tudjuk helyezni a nagyobb faliórákat, hiszen más nagyobb méretű falióra is létezik, nemcsak a kakukkos óra. Formában és színben ügyeljünk a kiválasztására, és mindig ellenőrizzük le, hogy egy kisebb vagy egy nagyobb óra mutatna jobban a falunkon! Nem biztos, hogy a boltban számunkra legszimpatikusabb óra lesz majd a legmegfelelőbb választás, hiszen változhat a hangulatunk abban a pillanatban, és nem feltétlenül döntünk észszerűen, ha nincs tervünk a pontos elhelyezésről, és ha nem ragaszkodunk a szoba stílusához. Ez később egy újabb óra vásárlásához vezet, hiszen valójában a szobához nem passzol, csak az akkori boltban lévő hangulatunkhoz.

HOGY MIÉRT FOGOD SZERETNI A FALIÓRÁT?

Azért, mert minden stílushoz passzoló faliórák közül válogathatunk manapság, és a kiválasztott terméket gyorsan, néhány egyszerű mozdulattal a falra helyezhetjük. Amellett, hogy mindennapos használati tárgy, kiváló dekorációs eleme is lehet otthonunknak, akár kisebb helyiségekben is, hiszen nem foglal helyet a falra akasztva. Különféle szerkezetű órák között válogathatunk, és nem a legdrágább elem, ami otthonunkat díszítheti. Ajánlott mindenkinek, aki egy kis változatosságot, színt és egyediséget vinne otthonába.