1. BIORB FLOW 30 LED - akvárium (fehér)
  59 990 Ft 
  Részletek
 2. BIORB LIFE 15 MCR - akvárium (áttetsző)
  55 990 Ft 
  Részletek
 3. OASE BIORB DÉCOR SET - akvárium dekoráció összeállítás (pink ocean, 30L)
  28 990 Ft 
  Részletek
 4. BIORB - karceltávolító szett
  1 190 Ft 
  Részletek
 5. BIORB DÉCOR SET - akvárium dekoráció összeállítás (flower garden)
  20 990 Ft 
  Részletek
 6. BIORB DÉCOR SET - akvárium dekoráció összeállítás (red forest)
  20 990 Ft 
  Részletek
 7. BIORB DÉCOR SET - akvárium dekoráció összeállítás (stone garden, 30L)
  28 990 Ft 
  Részletek
 8. BIORB - tisztítólap (3db)
  890 Ft 
  Részletek
 9. BIORB AIR - szűrőpatron
  4 590 Ft 
  Részletek
 10. BIORB AIR 60 - florárium (fehér)
  125 990 Ft 
  Részletek
 11. OASE BIORB TUBE 35 LED - akvárium (fekete)
  73 990 Ft 
  Részletek
 12. BIORB - digitális hőmérő
  4 490 Ft 
  Részletek
 13. BIORB - levegőpumpa
  5 090 Ft 
  Részletek
 14. BIORB AIR - növényvágó olló és csipesz
  8 890 Ft 
  Részletek
 15. BIORB - karbantartószett
  2 790 Ft 
  Részletek
 16. BIORB AIR 60 - florárium (szürke)
  125 990 Ft 
  Részletek
 17. BIORB AIR BOGKWOOD - dekor floráriumba (bird)
  8 290 Ft 
  Részletek
 18. BIORB AIR ROCKWOOD - dekor floráriumba (neck)
  8 290 Ft 
  Részletek
 19. BIORB AIR ROCKWOOD - dekor floráriumba (spire)
  8 290 Ft 
  Részletek
 20. BIORB AIR ROCKWOOD - dekor floráriumba (trunk)
  8 290 Ft 
  Részletek
 21. BIORB AIR ROCKWOOD - dekor floráriumba (bird)
  8 290 Ft 
  Részletek
 22. BIORB AIR - párásítófolyadék (4x0,5L)
  5 490 Ft 
  Részletek
 23. BIORB - levegőcső biztonsági szeleppel (1m)
  1 590 Ft 
  Részletek
 24. BIORB AIR - kókuszrost
  2 890 Ft 
  Részletek
 25. BIORB - védőkupak
  850 Ft 
  Részletek
 26. BIORB - polírozószett
  3 690 Ft 
  Részletek
 27. BIORB - levegőcső-tisztító
  2 290 Ft 
  Részletek
 28. BIORB - levegőztetőkő
  1 090 Ft 
  Részletek
 29. BIORB AIR BOGKWOOD - dekor floráriumba (spire)
  8 290 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Akvarisztika

A mára már hobbivá fejlődött akvarisztika vagy más néven akvarofília nem mást, mint a vízi élőlények, növények, állatok akváriumban való tartását jelenti. Leginkább a halak azok, amik az akvárium élővilágának legimpozánsabb és leggyakrabban előforduló elemei, amelyek között megkülönböztetjük a tengeri halfajokat és az akváriumi édesvízi halakat. A tengeri halak nagy része vadon befogott, a korábban akváriumban nevelkedett halak utódai pedig már trópusi édesvízi fogságban születtek. Egy akváriumban a halakon kívül számos más élőlény is helyet kap, ilyenek például a csigák, rákok, algafogyasztó élőlények, amelyek segítenek az akváriumban zajló élet egyensúlyát fenntartani és rendben tartani. Fontos még megemlítenünk a vízinövényeket, amelyek szintén fontos szerepet töltenek be, ugyanis az állati élethez szükséges, vízben oldott oxigént szolgáltatják. A növényeken kívül oxigén dúsítására ajánlott a levegőpumpa használata. Különféle berendezésekre és felszerelésekre van szükség az akvárium egyensúlyának fenntartására, ugyanis a káros kémiai elemeknek le kell bomlaniuk, az algák gyors szaporodását is ajánlott elkerülni, tehát számos tényezőt szem előtt kell tartanunk, mielőtt akvárium berendezésére adnánk a fejünket. Végzetes lehet az élőlények és a környezetük közötti viszony egyensúlyának a felbomlása. Nem könnyű feladat ezt az egyensúlyt megteremteni, ám kellő figyelemmel és gyakorlattal rutinná válhat a mindennapok során.

Számos információ fellelhető a gondozás témakörében, amelyhez most mi is segítséget nyújtunk, így könnyebben indulhat el egy mesés élővilág megvalósítása felé. Első lépésként a megfelelő akváriumot kell kiválasztanunk. Ne kövessük el azt a hibát, hogy első lépésként a halak kiválasztására figyelünk. Nem azt a halat kell kiválasztanunk, amelyik a legszimpatikusabb, hanem azt, amely igényeinek megfelelő akváriumot tudunk biztosítani. Az egészen aprótól akár egy nagyobb, asztal méretű akváriumot is tudunk választani attól függően, hogy az általunk választott halnak melyik méret a megfelelő. Ehhez segítségül hívhatjuk szakértők és kereskedők ajánlásait, illetve az interneten fellelt javaslatokat is. A megfelelő hely kiválasztása is fontos, ugyanis nem kis súllyal rendelkeznek általában az akváriumok. A víz mennyisége és a felszerelésének súlya megterhelő lehet bizonyos felületeknek, tehát mindenképpen stabil és megbízható helyet keressünk neki! Vannak bizonyos szempontok, amik segíthetnek az elhelyezésükben, ugyanis túlzott felmelegedés fenyegetheti az akváriumot, ha kályha, radiátor vagy egyéb fűtőtest mellé helyezzük. A halaknak kifejezetten ártalmas lehet a túlmelegedett környezet, ami algásodáshoz is vezet. A wolframszálas és halogénizzók sem megfelelők ugyanezen okok miatt, emellett a zajos környezet hanghullámai is megzavarhatja a halak nyugalmát. Tehát ha megtaláltuk az akvárium számára a megfelelő helyet és környezetet, a halak belehelyezése előtt ki kell alakítanunk az élőhelyüket.

Első körben az aljzat kialakítása következik, amikor kis kavicsokkal, kövekkel, egyéb színes elemekkel díszítjük az akvárium alját. Fontos a búvóhelyek kialakítása a halak számára, ugyanis a természetes élőhelyükhöz hasonló környezet kialakítása az elsődleges cél. Ennek érdekében ajánlatos természetes anyagokkal, növényekkel díszíteni az akváriumot, amelyek lehetnek élők vagy akár műanyagból készültek is, mindkettő megfelelő. Kezdőknél gyakori hiba az akvárium túldíszítése, figyelembe kell venni az akvárium nagyságát, és annak méretéhez kell igazítani a halak és a növények számát is. A zsúfoltság káros hatással van a halak élethosszára, és így kevesebb időt élnek meg.

Ha kialakítottuk a megfelelő környezet halaink számára, megtölthetjük az akváriumot vízzel, majd jöhetnek a berendezések. A szűrőkészlet fontos eleme az akváriumnak, hiszen nem szeretnénk minden nap takarítani azt az algáktól és az egyéb szennyeződésektől. Egy lámpa felszerelése is ajánlott, ugyanis a halak igénylik a fényt, ezen felül pedig télen és nyáron is a megfelelő hőmérsékletet, amihez ajánlott egy fűtőberendezés is. Úgy tudjuk ellenőrizni az akvárium hőmérsékletét, hogy hőmérőt szerelünk az oldalára.

Jöhetnek a halak! Fontos, hogy a kereskedésből hazafelé tartó úton is melegen tartsuk őket, nehogy megfázzanak az úton. Ez az életükbe kerülhet, tehát óvjuk őket! A szállítózacskóba tegyünk vizet az akváriumból, majd pár perc múlva helyezzük a zacskót az akváriumba körülbelül negyed órára. Ez az idő alatt kiegyenlítődik a zacskóban lévő víz és az akváriumban lévő víz hőmérséklete. Ajánlott megismételni még egyszer ezt a folyamatot, és fél óra múlva már az akváriumba helyezhetjük a halakat, hogy megkezdjék életüket az általunk kialakított élőhelyükön.

Card logos