1. NATURE - patkányfogó (élve)
  2 890 Ft 
  Részletek
 2. NORTENE AVINET - vakondháló (1x10m, fekete)
  3 490 Ft /tekercs
  Részletek
 3. BIOFITO - csigariasztó (1kg)
  2 690 Ft 
  Részletek
 4. NATURE - darázscsapda
  1 490 Ft 
  Részletek
 5. ANCO - elektromos rovarcsapda (3W, 16m2)
  3 690 Ft 
  Részletek
 6. BIO PLANTELLA - ragasztós lap (10 db)
  2 150 Ft 
  Részletek
 7. BIO PLANTELLA - ragasztós szalag fára (5m)
  1 290 Ft 
  Részletek
 8. SWISSINNO SUPERCAT - egérfogó (2db)
  1 790 Ft 
  Részletek
 9. NATURE - egérfogó (élve)
  2 190 Ft 
  Részletek
 10. SWISSINNO SUPERCAT - egérfogó (élve)
  2 390 Ft 
  Részletek
 11. ANCO - elektromos rovarcsapda (1,5W)
  1 790 Ft 
  Részletek
 12. SWISSINNO SUPERCAT - patkányfogó
  2 790 Ft 
  Részletek
 13. BROS - ragasztós szalag fára (5m)
  1 390 Ft 
  Részletek
 14. Rovarriasztó
  490 Ft 
  Részletek
 15. NATURAL CONTROL - csigacsapda csalival
  2 690 Ft 
  Részletek
 16. SWISSINNO SUPERCAT - csali egérfogóhoz (6db)
  1 490 Ft 
  Részletek
 17. NATURE - csigacsapda (2 db)
  2 790 Ft 
  Részletek
 18. BROS - ragasztós lap virágcseréphez (10 db)
  1 090 Ft 
  Részletek
 19. NATURE - patkányfogó
  1 290 Ft 
  Részletek
 20. BROS - ragasztós lap (10 db)
  2 190 Ft 
  Részletek
 21. NATURAL CONTROL - csigacsali csapdához (2db)
  1 590 Ft 
  Részletek
 22. SWISSINNO SUPERCAT - csali élvefogóhoz (6db)
  1 890 Ft 
  Részletek
 23. NATURAL CONTROL - csigafogó csipesz (2db)
  1 590 Ft 
  Részletek
 24. SWISSINNO SUPERCAT - csali patkányfogóhoz (3db)
  2 690 Ft 
  Részletek
 25. Vakondriasztó
  Részletek
 26. HOME - vakondriasztó karó (LED, szolár)
  Részletek
 27. HOME - vakondriasztó karó
  6 790 Ft 
  Részletek
 28. HOME - elektromos beltéri rovarcsapda (2x8W)
  9 990 Ft 
  Részletek
 29. HOME - elektromos beltéri rovarcsapda (6W)
  4 990 Ft 
  Részletek
 30. BESTEST - elektromos pókriasztó
  3 990 Ft 
  Részletek
 31. HOME - elektromos beltéri rovarcsapda (4W)
  3 990 Ft 
  Részletek
 32. ANCO - elektromos rovarcsapda (30W, 80m2)
  13 990 Ft 
  Részletek
 33. BESTEST - elemes légycsapó
  1 590 Ft 
  Részletek
 34. NORTENE RECINGREEN S - vakondháló (2x100m, fekete)
  45 390 Ft /tekercs
  Részletek
 35. BESTEST - rovarriasztó éjjelifénnyel
  2 490 Ft 
  Részletek
 36. HOME IKM150 - elektromos rovarcsapda (2x18W, 150m2)
  15 990 Ft 
  Részletek
Emelkedő irány beállítása

Kártevőriasztó, -csapda és -irtó

Ha nem vigyázunk, a kártevők képesek egyre nagyobb pusztításokat végezni kertünkben. A legjobb módszer a megelőzés, ha nincs már erre mód, akkor ki kell irtanunk őket, mielőtt visszafordíthatatlan veszteségeket okoznának. Aki konyhakerti vagy egyéb növénytermesztésből él, vagy nagy kertje van, nem árt, ha bio vagy vegyi úton veszi fel a kesztyűt a kártevőkkel szemben.

A bio úton történő védekezés alatt azt értjük, hogy a virágágyás vagy a veteményeskert köré ültessünk olyan növényeket, amelyek elriasztják a kártevőket. Például ajánlatos a leander vagy a hibiszkusz közelébe levendulát ültetni vagy egy gerezd fokhagymát tenni.

Vannak már forgalomban olyan, természetes anyagokból készült rovarirtók, amelyeket biokertészetekben is használhatunk. Amikor már nagy a baj, akkor vessük be az erősebb permetszereket. Vigyáznunk kell azonban, hogy erre mindenképpen fel kell készülnünk, figyelmesen el kell olvasnunk a terméken leírt használati utasítást! Ezek a szerek mérgezők, és avatatlan kezekben nagyobb kárt okozhatnak, mint hasznosak lennének!

A legkártékonyabb rovarok a levéltetvek. Zöld, sárga vagy fekete apró bogarak, amelyek ellepik a növényeket. A legjobb módszer, ha nagyrészüket leszedjük kesztyűvel, majd az erre alkalmas permetszerrel befújjuk a növényt. Ha 3-5 centiméter mélyen banánhéjat dugunk a növény közelébe, az elriasztja a levéltetveket. Ezt a módszert a virágcserepekben is alkalmazhatjuk.

A hangyák ellen vannak ragasztós szalagok fára, ragasztós papírok más növényekre, virágcserépbe, amelyek magukhoz vonzzák az illetéktelen rovarokat.

A másik veszélyes állat a takácsatka vagy pókatka, amely szabad szemmel szinte nem is látható, de apró hálójáról könnyen felismerhető, amelyet a növény köré fon. Nemcsak a megfelelő, direkt erre a fajra specifikus permetet kell bevetnünk ellenük, hanem a permetezés után három napra be kell vonnunk a növényt fóliával vagy celofánnal, hogy a kártevők elpusztuljanak.

A pajzstetvek és gyapjas tetvek ellen olajtartalmú növényvédő szerekkel védekezhetünk, természetes úton úgy, hogy tömény ecetbe mártott fülpiszkálóval kenjük be őket. A körömvirág és a bársonyka elűzik a fonalférgeket. Az ürömből készült oldatnak is rovarriasztó hatása van. Ha sok a hernyó a kertben, vékony burgonyaszeleteket tegyünk a növény szára mellé, amit nagyon szeretnek a hernyók. Mind a krumplit fogja választani a növényünk helyett!

Az elektromos riasztók közül már bizonyos rovarfajokra is találunk speciális készülékeket. Ilyenek az elektromos szúnyog-, kullancs- és pókriasztó. De vannak általános rovarriasztók is, amelyek többféle rovar ellen hatékonyak. Némelyikbe éjjeli fény is be van építve, hogy a sötétben magához vonzza a rovarokat.

A csigák ellen létezik csigacsapda, a darazsak ellen pedig darázscsapda, amelyekbe rabul esnek a növényeink szárát, leveleit, termését megdézsmáló állatok. A csigák ellen természetes módszerekkel is védekezhetünk: fűrészporral, keserűsóval, hamuval körbekeríthetünk egy területet, vagy sörrel töltött lapos edényeket áshatunk a földbe, hogy ne juthassanak a növények közelébe. Ugyanerre célra használhatunk páfrányt vagy paradicsomlevelet is. A mustár és a muskotályzsálya ültetésével is csigariasztó hatást érhetünk el. A szabadon legelő kacsák pedig megeszik a csigákat.

A mezei pockokat elriasztják az erős illatok. Ha járataikba tuját teszünk, bodzaoldatot öntünk vagy halfejt, fokhagymagerezdet dugunk, biztosak lehetünk benne, hogy azt a területet messzire el fogja kerülni. Mivel nem szereti a zajokat sem, ássunk vasrudakat a földbe, majd naponta kongassuk meg kalapáccsal őket, azzal el tudjuk riasztani az állatot.

Hogyan védekezzünk a vakondok ellen?

A vakond nagy gondokat okozhat kertünkben. Több megoldási lehetőség is van, amelyekkel távol tudjuk tartani őket. Létezik elektromos vakondriasztó, vakondriasztó karó, vakondűző oldat, amelyet a járatba kell önteni, és erős illatával távol tartja a kártevőt. A vakondháló pedig olyan drótháló, amelyet a földbe szoktak leásni a föld és a gyepszőnyeg közé, hogy a vakond ne tudjon a felszínre törni, vakondtúrásokat maga után hagyni, így a fű gyökere is érintetlen marad. Nagyon hasznos nem csak a gyep épségének megőrzése szempontjából, hanem például, ha nagyobb mobilmedencét szeretnénk felállítani kertünkben, amit a vakond pillanatok alatt tönkretehet. Nem is beszélve arról, hogy a több ezer köbméter vegyszerezett víz a talajba kerül, vagy a növényeinkre ömölhet. Sokan ajánlják, hogy ilyen esetben betonozzuk le a kertnek azt a részét, ami végleges megoldást jelent, és a betont később nagyon nehéz felszedni. De ha jobban meggondoljuk, hogy valószínűleg máskor máshová szeretnénk tenni a kertben a medencét, akkor érdemesebb vakondhálót helyezni alá, a talajba.

Card logos