Áruházaink 2023.10.23. Hétőn ZÁRVA tartanak.

Tekintsd meg kiemelt ajánlatainkat!

Kertgondozás

Megtekintés Rács Lista

1-9/320 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/320 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KERTGONDOZÁS

Amikor kertet szeretnénk, fontos azt megterveznünk, és előrelátónak lennünk az elkövetkező 10-15 évre. Hasznos, ha kikérjük egy szakember tanácsait is. A kialakítás során még így is, nagy valószínűséggel, számos probléma vár majd megoldásra, átgondolásra.

MIRE FIGYELJÜNK?

Első lépésben fontos meghatározni az igényeinket: konyhakertet szeretnénk-e vagy gyepet, esetleg mindkettőt, vágyunk-e pihenőrészre, a gyerekeknek játszótérre, kerti tóra, csobogóra, sziklakertre, tároló helyiségre, kamrára a kertben, legyen-e kerti világítás? Mikor mindezeket a kérdéseket letisztáztuk magunkban, akkor jól át kell gondolnunk, hogy milyen növényeket válasszunk! Mely növényeket tartsuk meg, melyeket távolítsuk el az újonnan kialakítandó kertünkbe? Amennyiben az új növények mellett tesszük le a voksunkat, a legfontosabb, hogy a talaj- és fényviszonyokat figyelembe vegyük. Ha nem szeretnénk, hogy belássanak az udvarba, de a természetes hatást szeretnénk megőrizni, ültessünk sövényt! Azt számításba kell venni, hogy ezt időnként le kell majd nyírni, formázni kell. Ma erre már rengeteg fajta elektromos eszköz van forgalomban a piacon. Léteznek lombhullató és örökzöld sövények, ha télen is vágyunk az átláthatatlan kerítésre, akkor válasszuk az örökzöldet!

A fák kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy hová szeretnénk árnyékot, valamint, hogy a fa a fajtájához illő fénymennyiséget kapja az egészséges fejlődéséhez, és a későbbiekben is legyen elegendő helye. Fokozottan érvényes ez, ha gyümölcsfákat ültetünk, hogy azok szép, egészséges termést tudjanak hozni. A fák után ugyanez a feladatunk a cserjék kiválasztásával is, majd a virágágyásokkal. Érdemes úgy válogatni a virágainkat, hogy azok közül minden évszakban legyen olyan, ami éppen nyílik, virágzik. Akkor egész évben csodálhatjuk kertünket!

Ha gyermek van a családban, vigyázni kell, hogy ne válasszunk mérgező fajta növényt, illetve ne legyenek tüskés, tövises fajták ott, ahol a gyerek hozzáférhet. Nagyon fontos tényező a locsolás. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi pénzbe kerül majd, és mennyi időt szánunk rá. A kerti öntözőrendszerek költséges befektetést igényelnek, de a későbbiekben rengeteg időt és, nem utolsó sorban, energiát takaríthatunk meg velük.

Könnyű lehet a közlekedés kertünkben, ha alaposan megtervezzük, hogy hova kerüljenek a kerti utak. Ennek főleg esős, havas időben vesszük nagy hasznát, ugyanis nem kell a sárban, latyakban tocsognunk. Szintén sok időt vehet el tőlünk a gyommentesítés. A geotextília és a fenyőkéreg segítenek megakadályozni a gyomosodást, míg a talajtakaró növényzet elnyomja a frissen növekvő gyomokat, ezzel nem engedi azok elszaporodását.

HOGYAN VÉDJÜK MEG KERTÜNKET?

A csigák, rovarok és egyéb kártevők ellen nagyon jó megoldás, ha a növény töve köré alufóliát helyezünk, így nem tudnak a földön mászó állatok a növény közelébe jutni. Kapható ezen kívül csigacsapda, ami leásható a földbe. Egyes kertészek szerint cukros vizet kell beletölteni, az biztosan magához vonzza a csigákat és más rovarokat. Forgalomban van már darázscsapda, elektromos pókriasztó, elektromos rovarriasztó is, sőt némelyik éjjeli fénnyel van ellátva.

A madarak ősidők óta ellenségei a veteményeskerteknek. Általában a fényes, csörgő dolgok riasztják el az illetéktelen behatolókat. Szintén felhasználható erre a célra az alufólia. Gyümölcsfákra kötözve kisebb-nagyobb darabokat, valamint a félelmetes szempárok kihelyezése hatásos módszer lehet a csőrös csipegetők elűzésére.

A vakond alulról támadja a kertünket. Tapasztalt kertészek már jól tudják, milyen hasznos dolog is a vakondháló. Készen kapható, méterre vásárolható, vagy bizonyos méretű darabokban kerül eladásra. Egyesek szerint elég csupán a gyepszőnyeg alá elhelyezni, de ez téves információ! Gondoljunk csak bele: a kertek talajának felső szintjét évente megmozgatjuk, frissítjük, trágyázzuk. Minden évben újra és újra le kellene raknunk a vakondhálót ebben az esetben, ami, valljuk be, nem kis munka! Nem is beszélve a gyökerek kiszedéséről. Ahhoz, hogy a vakondhálót hatékonyan tudjuk használni, le kell ásnunk kb. 25-30 centiméterre a földbe, oda kell elhelyezni. Azután legalább 10-15 évig végezhető a felszínen a kerti munka, a vakondok pedig nem juthat el a növények gyökérzetéig. Kapható már elektromos vakondriasztó is, azonban, ha tartós megoldást várunk el, a vakondháló kiváló megoldás.

Télen megjelennek a rágcsálók, az alufólia változatlanul hatásos fegyver ellenük. A fák tövét vonjuk be vele, ez elriasztja a kisebb állatokat. Ahhoz, hogy kertünk egészséges és szép legyen, a megfelelő műtrágyákat, rovarölőket, növénytápokat vásároljuk, amelyek nem olcsók. Hogy spórolni tudjunk velük, célszerű alufóliából tölcsért készíteni, azzal venni ki a szerekből, illetve annak segítségével visszaönthető a maradék, anélkül, hogy hozzáérnénk, beszennyeznénk azt.

Gondot okozhat télen a vastag hótakaró is. Néha érdemes a fákról, a cserjékről lerázni a havat, ugyanis a gyengébbeken komoly sérülést, fagyást okozhat. A visszametszett cserjéket is teljesen be szokták takarni avarral, nagy kupacokat hányva rájuk, hogy ezzel megvédjék őket a fagytól, ekkor a vastag hóréteg se árthat nekik. A bogyós gyümölcsök törzsét pedig fenyőágakkal takarhatjuk le a hideg ellen. Ugyanezt kell tenni a rozmaringgal és a zsályával is. A fagyos gyepen nem tanácsos lépkedni, ugyanis a fűszálak ilyenkor könnyen letörnek. Ha van kerti tavunk, télen tanácsos a jégen léket vágni, hogy friss levegőhöz jussanak a benne lévő növények, állatok.

A meleg is ártalmas lehet a növények számára. Ezért a tavaszi hagymás növények hagymáit szedjük cserepekbe és tartsuk hűvös helyen, míg ősszel újra el nem ültetjük őket. A dézsákban, nagy cserepekben lévő növények földjét takarjuk be mulccsal, ezzel visszafoghatjuk a párolgást. Ezeknek a növényeknek fokozottan szükséges a növényápoló tápok adagolása, tanácsos hetente 1-2 alkalommal hozzákeverni az öntözővízhez.