Forgácselszívó

Megtekintés Rács Lista

1 tétel

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1 tétel

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FORGÁCSELSZÍVÓ – TISZTASÁG A MŰHELYBEN IS

Ha faipari munkálatokat végzünk, mindenképpen meg kell birkóznunk a keletkező forgácsokkal. Szerencsére van megoldás: a forgácselszívó.

A forgácselszívó eszköz remek szolgálatot tesz minden faipari megmunkálással foglalkozó műhelyben, hiszen a gép segítséget jelent a megmunkált felület tisztán tartása során. A forgácselszívó nélkül nem lenne más lehetőségünk, folyamatosan le kellene takarítanunk a megmunkált felületet, máskülönben a sok forgács gyakorlatilag láthatatlanná tenné a megmunkálás vagy fűrészelés helyét. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy a forgácselszívó gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a munkavégzést a műhelyekben.

A forgácselszívó tulajdonképpen nem igazán különbözik egy nagyra nőtt porszívótól, természetesen specializált kialakításban. A készülék nem csupán tisztává varázsolja a munkafelületet, ezáltal könnyebbé és kényelmesebbé teszi a munkánkat, hanem lehetőséget szolgáltat a faforgács összegyűjtésére is. Érdemes tudni, hogy az így összegyűjtött forgács számos módon hasznosítható; ha igazán nagy mennyiség gyűlik össze, akár brikettként is hasznosíthatjuk, de akár nyershús-füstölésnél is remek szolgálatot tehet. Ha nincsenek különösebb terveink a forgáccsal, használhatjuk fedőrétegként a virágoskertekben vagy a fák töveinél; nem csupán szép fedőréteget képez, hanem megóvja a földet a kiszáradástól, illetve meggátolja a gyomok felnövését. Ha pedig beforgatjuk, kiváló szerves trágya válik belőle. Természetesen érdemes szem előtt tartani, hogy a különböző faforgácsok különböző célokat szolgálhatnak, ezért érdemes külön zsákokba gyűjteni őket.

Ha forgácselszívót használunk, az ilyen módon összegyűjtött faforgács tiszta marad, nem kell attól tartani, hogy szennyeződések kerülnek bele. A földről összesepregetett forgács tele van porral, különböző részecskékkel és akár olajszennyeződéseket is tartalmazhat, emiatt az ilyen forgácsokat csak tüzelőként hasznosíthatnánk. A forgácselszívó segítségével összegyűjtött forgács azonban tiszta marad, így akár élelmiszerek füstölésére is bátran használható.

Ha saját forgácselszívót szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy milyet válasszunk, melyik forgácselszívó jelenti számunkra a legjobb megoldást. Természetesen érdemes a kiválasztást az igényeinkhez igazítani, ez alapjaiban meghatározza a gépek árfekvését is. A nagyobb motorteljesítménnyel és nagyobb kapacitással rendelkező forgácselszívók választása abban az esetben indokolt, ha napi rendszerességgel foglalkozunk famegmunkálással vagy fűrészeléssel. Minél több forgács keletkezik a munkánk során, annál inkább indokolt a nagyobb motorteljesítmény és méret. Egy nagyobb gyűjtővel rendelkező forgácselszívó esetében ritkábban kell foglalkoznunk az ürítéssel, ezáltal ritkábban kell megszakítanunk a munkát.

A forgácselszívók kifejezetten egyszerű szerkezetű gépek, ezáltal relatív kicsi az amortizáció mértéke, illetve a meghibásodás valószínűsége sem túl magas. A legtöbb esetben, különösen barkácscélú felhasználás esetén, egy átlagos kapacitással rendelkező forgácselszívó tökéletes választást jelent, gyakran az alapfelszereltséggel rendelkező olcsó forgácselszívók is elégségesnek bizonyulnak. Szem előtt kell tartani azonban, hogy olcsó forgácselszívó alatt a neves gyártók termékeit értjük, semmiképpen sem a márkajelzés nélküli, megbízhatatlan gépeket. A BAUHAUS kínálatában kizárólag neves gyártóktól származó forgácselszívók találhatók, amelyek megfelelnek a magas minőségi elvárásoknak is.