Felsőmaró és lapostiplimaró

Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

7 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

FELSŐMARÓ ÉS LAPOSTIPLIMARÓ

A felsőmaró gépek felhasználási területe az igényes faipari munkákhoz köthető. Akár hobbibarkácsolók számára is remek szolgálatot biztosítanak, különösen abban az esetben, ha szeretnénk minőségi munkát végezni.

A felsőmaró gépeket arra találták ki, hogy a segítségükkel olyan felületi és alaki munkálatokat végezzünk el, amelyeket kézi szerszámokkal aligha tudnánk elvégezni ilyen minőségben. A gyártók nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az általuk tervezett gépek minél inkább megfeleljenek a kor elvárásainak, illetve a szakemberek igényeinek.

A legtöbb felsőmaró fokozatmentes fordulatszám-szabályozóval rendelkezik, ennek köszönhetően rendkívül kényelmes és pontos munkavégzést tesznek lehetővé. A barkácscélokra gyártott felsőmarók azonban nem minden esetben képesek erre, emiatt az ilyen gépek gyakorlatilag csak faanyagok marására alkalmasak. Ennek az a magyarázata, hogy a felsőmarók rendkívül magas fordulatszámon működnek; fordulatszám-szabályozó nélkül a műanyag munkafelületek megolvadhatnak, a lágyfémek marása során pedig a szerszám kilágyulása következne be. Emiatt egyáltalán nem javasolt fordulatszám-szabályozás nélkül ezekkel az anyagokkal kísérletezni; jobb esetben a munkafelületet tesszük tönkre, rosszabb esetben pedig a gépünket.

De mire is használható a felsőmaró? Nem kell messzire mennünk, elég körülnézni az otthonunkban, és egy sor olyan felületet fogunk találni, aminek a kialakítása felsőmaróval történt. A felsőmaró gépek nélkülözhetetlenek a mintával rendelkező ajtólapok, konyhabútorok, párkányok kialakítása során, de ilyen gépekkel készítjük a nyílászárók pántjainak és zárjainak helyeit, a tolóajtók sínjeit és a bútorok élmarásait is. Tulajdonképpen a felsőmaró segítségével adjuk meg a munkadarabok végső stílusát és külalakját.

Ha saját gépet szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy milyen felsőmarót válasszunk, melyik felsőmaró ideális számunkra. A kisebb modellek egyszerűbben és rugalmasabban használhatók, a mozgatásuk és az elforgatásuk is sokkal egyszerűbb, mint a nagyobb gépeké. Természetesen a nagyobb gépek is rendelkeznek megkérdőjelezhetetlen előnyökkel, ami miatt bizonyos esetekben, illetve bizonyos igények esetén ezeket érdemes választani. A legnagyobb előnyük abban mutatkozik meg, hogy a nagyobb tömegüknek köszönhetően stabilabban fekszenek rá a munkálandó munkafelületre. Természetesen azt is érdemes szem előtt tartani, milyen időközönként használnánk az eszközt. Hobbicélú felhasználás esetén egyáltalán nem indokolt egy robusztus fejlett gép vásárlása, ipari szintű munkálatok során viszont nem kérdéses, hogy melyik kategóriából érdemes választanunk. A nagyobb felszereltséggel és mérettel rendelkező felsőmarók vastagabb szárú marók befogását teszik lehetővé.

A nagyobb felszereltséggel rendelkező felsőmarók rendszerint olyan adapterekkel is rendelkeznek, amelyek alkalmasak különböző szárátmérővel rendelkező szerszámok befogására, ennek köszönhetően egyetlen felsőmaró is elegendő a különböző szárátmérőjű szerszámok alkalmazásához. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a kiszemelt maró rendelkezik-e több fokozatban állítható mélyütközővel, amely szükséges az összetettebb marási feladatok során, illetve a lépcsős kialakításoknál. És természetesen ne feledkezzünk meg a már említett fordulatszám-szabályozásról sem; amennyiben fejlettebb gépet keresünk, amelyet nem csupán faanyagok, hanem műanyag és lágyfémek marására is használnánk, mindenképpen fordulatszám-szabályozóval rendelkező marót válasszunk!

A felsőmarók mellett mindenképpen említést érdemelnek az úgynevezett lapostiplimaró gépek is, amelyek kiválóan alkalmasak gyors és egyszerű csapolások készítésére. A lapostiplimaró segítségével nagyon könnyen és gyorsan tudunk táblásítani, illetve deszkákat összecsapolni, sőt a gépeknek köszönhetően a deszkákat akár szögbe döntve is csapolhatjuk.

A felsőmarók és a lapostiplimarók kiválasztása során döntsünk a neves gyártók gépei mellett, amelyek magas minőséggel és kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek. A BAUHAUS kínálatában található szerszámgépek kivétel nélkül megfelelnek a magas minőségi elvárásoknak, így nagyszerű választást jelentenek barkácscélú felhasználás és kisipari munkák során is. Válasszuk az igényeinknek megfelelő gépeket, és használjuk őket örömmel!