Egyéb fűrészgép

Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

4 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

EGYÉB FŰRÉSZGÉPEK: SZALAGFŰRÉSZEK ÉS TŰZIFAFŰRÉSZEK

A fűrészgépek között rengeteg különböző típussal találkozunk. Ezek mindegyike egy-egy speciális feladat esetén nyújt tökéletes megoldást, ugyanakkor a legtöbbjük széleskörűen használható, némely fűrészgépek azonban ritkábban kerülnek reflektorfénybe. A következőkben bemutatjuk a szalagfűrészt és a tűzifafűrészt.

SZALAGFŰRÉSZEK

A szalagfűrész legfőbb felhasználási területe a faipar, de ahogyan a legtöbb fűrészgép esetében is elmondható, ezeket a gépeket is gyakran használjuk fémek, kerámiák vagy akár műanyagok vágására. A gép „lelke” a speciális fűrészlap, amiről a nevét is kapta. A szalagfűrészlap fix pozícióban mozog, amit egy megfelelő teljesítményre képes villanymotor hoz állandó mozgásba.

Természetesen az otthoni vágási munkálatok során többféle feladattal találkozhatunk; egyes esetekben a nagy pontossággal elvégzett egyenes vágás, máskor az ívek követése a legfőbb feladatunk, néha vékonyabb, máskor vastagabb munkadarabbal találkozunk… Persze beszerezhetünk különböző fűrészgépeket, a leggyakrabban mégis hosszanti vágásra van szükségünk. Ilyen esetekben nyújtanak remek teljesítményt a különböző szalagfűrészek, amelyek vékonyabb és vastagabb munkalapokkal is jól boldogulnak. Mivel pontos metszésre képesek, ezért az asztalosmunkák során és a bútorgyártásban is jó szolgálatot tehetnek.

Nem túlzás azt állítani, hogy a szalagfűrész legfontosabb eleme maga a szalagfűrészlap. Fontos, hogy minden esetben megfelelő szalaglapot használjunk, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ún. fogosztásra! Ez tulajdonképpen a fogak közötti távolságot jelenti milliméterben kifejezve, de miért fontos ez?

Maga a fogosztás határozza meg a vágás minőségét és hatékonyságát. Mindenekelőtt figyelembe kell venni a munkadarabok keménységét. Minél keményebb anyagot szeretnénk fűrészelni, annál sűrűbben fogazott fűrészlapot érdemes választanunk. Akár két milliméteres különbség is érezhető, és látható eredményt jelent; puhafák esetén 10 milliméteres, keményfák esetén pedig 8 milliméteres osztású lapot érdemes választani. Ha ezt a szempontot figyelembe vesszük, a vágás minősége kiváló lesz. Persze az itt leírt ajánlásokat felülírhatja a fa nedvességtartalma. Ha egy nedves keményfával van dolgunk, nyugodtan választhatunk 10 milliméteres fogosztású fűrészlapot.

Természetesen a fűrészlap kiválasztásánál arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy hosszanti vagy keresztirányú vágásokat szeretnénk végezni. Hosszanti vágás esetén a faanyag rostjai kis ellenállást jelentenek a fűrészgép számára, ilyen esetekben nyugodtan alkalmazhatjuk az egészen nagy fogosztással rendelkező szalagokat is. Erre a célra nyújtanak hatékony megoldást az úgynevezett „rönkhasító” fűrészlapok, amelyek osztása akár 22 milliméter is lehet. Keresztirányú vágás esetén azonban nem ajánlott 10 milliméternél nagyobb osztású lapot választanunk.

Ha úgy döntünk, hogy saját szalagfűrészre van szükségünk, felvetődik a kérdés, hogy milyen szalagfűrészt vegyünk. Több szempontra érdemes figyelmet fordítani, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő gépet vigyük haza. Mindenekelőtt arra kell választ adnunk, hogy otthoni vagy kisipari felhasználásra vásárolnánk. A döntésünk meghatározza, hogy mennyi kell fizetnünk a gépért, de azt is, mekkora helyet foglal majd. A barkácscéloknak, kisebb ipari igényeknek megfelelő gépek a legtöbb esetben ideális választást jelentenek. Oda kell figyelnünk arra is, milyen anyagokat fogunk fűrészelni vele. Habár a vágható anyagok listáját elsősorban a fűrészlap határozza meg, érdemes szem előtt tartani, milyen keménységű és ellenállással rendelkező anyagok fogják terhelni a fűrész motorját. Persze az is fontos kérdés, milyen időközönként vesszük majd elő. Ha nap mint nap használni szeretnénk, akkor egy erősebb karakterisztikákkal rendelkező gép lehet a legjobb választás számunkra. Abban az esetben, ha csak nagy ritkán nyúlnánk a szalagfűrészhez, egy barkácskategóriába sorolt, de megbízható gyártótól származó gép is kielégítő megoldást szolgáltathat. Érdemes figyelembe venni azt is, mennyit szeretnénk szánni a gépre, milyen minőségi kategóriát engedhetünk meg magunknak, illetve megéri-e rászánnunk némileg magasabb összeget egy erősebb fűrészre.

TŰZIFAFŰRÉSZEK

A téli tüzelő összeaprítása jellemző őszi-téli feladat. Számos különböző fűrésszel végezhetjük, de egyik sem olyan hatékony, mint a körtárcsás tűzifafűrész. Az elektromos és benzines láncfűrészek sem képesek olyan hatékonyságra, mint ezek a gépek. A kézifűrészek faforgácstermelése valóban alacsonyabb, de ember legyen a talpán, aki több köbméternyi tüzelőt apróra vág kézi erővel. A körtárcsás tűzifafűrészek létjogosultsága tehát megkérdőjelezhetetlen, de mikor érdemes beszereznünk egy saját gépet?

Ha rendszeresen használunk tűzifát, mindenképpen érdemes beszereznünk egy olyan gépet, ami segítséget jelent a darabolásban és vágásban. Ezek a fűrészgépek jellemzően kisebb és közepes átmérő esetén használhatók. Ha saját tűzifafűrészt választanánk, érdemes figyelni néhány szempontra. Érdemes erős acélszerkezettel rendelkező fűrészt választani, ezek várható élettartama kifejezett magas. Figyeljünk arra is, hogy milyen vágási átmérővel rendelkező fűrészt választunk. Persze biztosak lehetünk abban is, hogy egy-egy darab mindig vastagabb lesz, mint amit a tárcsa egy oldalról képes átvágni. Fordítsunk figyelmet a motorteljesítményre is. Nagyobb teljesítményre abban az esetben van szükségünk, ha kifejezetten nagy mennyiségű tűzifát szeretnénk aprítani.

Fontos megjegyezni, hogy a BAUHAUS kínálatában található fűrészgépek kivétel nélkül ismert és elismert gyártóktól származnak, amelyek esetében biztosított a jótállás. Válasszuk őket bizalommal, és élvezzük a hatékony és kényelmes munkavégzést!