Gázkonvektor

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

GÁZKONVEKTOR AZ OTTHONUNK MELEGÉÉRT

A gázkonvektorok ma is elterjedt és népszerű fűtési megoldásnak számítanak, hiszen gazdaságos és kényelmes fűtést tesznek lehetővé. Kiváló megoldást kínálnak a kisebb és közepes helyiségek fűtése során, azonban érdemes tudni, hogy a konvektorok jelentős hányada ma már elavult. Érdemes ezeket újra cserélni, így javíthatjuk a fűtés hatásfokát. A továbbiakban a gázkonvektorok alapvető tudnivalóit szedtük sorra…

Mindenekelőtt azt érdemes tudni, milyen esetekben jelent jó választást a gázkonvektor. Ahogyan említettük, a gázkonvektor elsősorban kisebb helyiségek és lakások fűtésére jelent ideális választást, de megfelelő méretezés esetén akár tágas helyiségek és terek fűtését is megoldhatjuk velük. Érdemes tudni azt is, hogy egyes kazánok nem alkalmasak alacsony teljesítményű használatra, a konvektorok viszont gazdaságosan használhatók akár garzonlakásokban is. A gázkonvektorok alkalmasak arra is, hogy a különböző helyiségekben különböző hőmérsékletet tartsunk fenn. A termosztátnak köszönhetően ezt könnyedén biztosíthatjuk, így a hálószoba esetén alacsonyabb hőmérsékletet állíthatunk be, a nappaliban és a gyerekszobában viszont melegebb környezetet teremthetünk. Noha a gázkonvektor alkalmas alacsonyabb teljesítményen történő üzemeltetésre is, kifejezetten hatékony fűtőkészüléknek számít, vagyis az üzemideje kifejezetten rövid lehet, ami energiamegtakarítást eredményez.

Mindenképpen érdemes beszélni arról, milyen típusú gázkonvektorok léteznek. Működési elvük alapján kétféle megoldást különböztetünk meg, de a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában csak az úgynevezett parapetes, azaz zárt égésterű készülékekkel találkozhatunk. Mi ennek a magyarázata? A zárt égésterű rendszerek esetén az égéshez szükséges levegőt egy kétosztású kéményen keresztül a kültérből nyerjük. Ez a megoldás sokkal biztonságosabb, hiszen egy meghibásodás során sem kell szénmonoxid-mérgezéstől tartanunk. Ráadásul az ilyen rendszerek lényegesen hatékonyabbak lehetnek, illetve a károsanyagkibocsátásuk is alacsonyabb. Velük szemben a nyílt égésterű rendszerek az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből nyerik, ami meghibásodás esetén komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen szén-monoxid keletkezhet. Ráadásul azt is tudni kell, hogy ezek a berendezések elégtelen szellőztetés esetén elhasználják a lakás levegőjét, ezért jól záró műanyag ablakok esetén mindenképpen külön figyelmet kell fordítani a megfelelő szellőztetésre. Sőt, szénmonoxid-érzékelőt is használnunk kell, ha ilyen fűtőkészülékkel fűtünk. Tehát ez a megoldás veszélyesebb, de szerencsére egyre inkább háttérbe szorulnak a sokkal fejlettebb és biztonságosabb, zárt égésterű rendszerekkel szemben.

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy mi teszi a gázkonvektorokat energiatakarékossá, miért érdemes ezeket választani… Ahogyan már említettük, a konvektorok nagyszerű hatékonyságra képesek, amit a szabályozhatóságuk tesz teljessé. Közismert, hogy a komfortérzetünk és a fűtési hatékonyság csökkenését sok berendezés esetén a nehézkes szabályozhatóság okozza, ami folyamatos alul- vagy túlfűtéshez vezet. Ha nem tudjuk megfelelően megválasztani a számunkra kényelmes hőfokot, abban az esetben folyamatosan túlfűtjük a helyiségeinket, majd szellőztetéssel vagy a fűtőberendezés kikapcsolásával „szabályozzuk” a hőmérsékletet. Érdemes tudni, hogy a hőmérséklet fenntartása kevesebb energiát emészt fel, mint a folyamatos túlfűtés és visszahűtés, így a gázkonvektorok fejlett szabályozhatósága nagyszerűen segíti az energiatakarékos fűtést.

Fontos szem előtt tartani, hogy a gázkonvektorok pontos elhelyezését a szerelési és a műszaki-biztonsági előírások határozzák meg. Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy gázkonvektorral csak egyetlen helyiség fűtését tudjuk biztosítani, így tulajdonképpen annyi konvektorra lesz szükségünk, ahány helyiségünk van a lakásban. Persze megtehetjük, hogy egy-egy kisebb helyiség fűtését más készülékkel biztosítjuk. A gázkonvektorok kiválasztásánál figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a készülék a helyiségnek megfelelő fűtőkapacitással, illetve teljesítménnyel rendelkezzen. Általános szabályként azt lehet mondani, hogy 20 köbméternyi levegőhöz 1 kW teljesítményre lesz szükség. Tehát elsőként meg kell határoznunk a helyiségeink belső térfogatát, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy a nyílászáróink milyen állapotúak, a lakásunk milyen hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, mennyi a külső falak aránya, és a saját igényeinkről sem feledkezhetünk meg; egyáltalán nem mindegy, hogy 20 vagy 25 Celsius-fokban érezzük jól magunkat. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk a számunkra megfelelő gázkonvektorokat.