Kazán és konvektor

Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

8 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KAZÁN ÉS KONVEKTOR A MELEG OTTHONOKÉRT

Gyakran merül fel a kérdés, milyen kazánt érdemes választani, melyik jelenti a legjobb megoldást. Természetesen nincs egyértelmű válasz, hiszen sok szempontot és körülményt figyelembe kell vennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Ráadásul az igényeink is különbözők lehetnek; talán a kényelmet, talán a gazdaságos fűtés lehetőségét tartjuk a legfontosabbnak.

Ha kazánt szeretnénk választani, legelőször azt kell eldöntenünk, milyen energiahordozóval szeretnénk fűteni; klasszikus gázkazánt, kondenzációs kazánt, esetleg vegyestüzelésű vagy tüzelőanyag-elgázosító kazánt választanánk… Emellett sok más szempontot és tulajdonságot is szem előtt kell tartanunk: mekkora teljesítményre van szükségünk, milyen funkciót szeretnénk ellátni vele, de érdemes figyelmet fordítani a készülék energiaigényére, károsanyag-kibocsátására, megbízhatóságára, garanciális idejére, szervizhálózatára is.

Ha kazánt szeretnénk választani, érdemes alaposan megfontolni a döntésünket, hiszen egy ilyen berendezést hosszú évekre választunk! Mindenképpen érdemes előnyben részesíteni a kiváló ár-érték aránnyal rendelkező készülékeket, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a gazdaságos és kényelmes fűtési rendszer kialakítására.

Ha a gázkazánok mellett döntünk, felvetődik a következő kérdés: nyílt vagy zárt égésterű gázkazánt válasszunk? Ha nyílt égésterű készüléket üzemeltetünk, az égéshez szükséges oxigént a helyiség levegőjéből fogjuk elvonni. Ez a megoldás magában hordozza annak a veszélyét, hogy egy esetleges meghibásodás során mérgező gáz, vagyis szénmonoxid szabadul fel. Sok lakásban ma is nyílt égésterű gázkazánok kiszolgálására alkalmas kémény található. Ha zárt égésterű megoldásra szeretnénk váltani, mindenképpen duplacsöves kéményrendszerre lesz szükségünk. Ennek a megoldásnak az a legnagyobb előnye, hogy az égési folyamat nem áll közvetlen kapcsolatban a helyiség levegőjével, így a szénmonoxid-mérgezés veszélye megszűnik.

Természetesen érdemes megfontolnunk azt is, hogy sima fűtőkészüléket vagy inkább úgynevezett kombinált készüléket szeretnénk használni. A kombinált berendezés nemcsak a levegőt képes felmelegíteni, hanem a szükséges melegvíz-ellátást is biztosítja. Különösen abban az esetben érdemes kombinált készüléket választani, ha elavult villanybojlerrel rendelkezünk, amely cseréje előbb vagy utóbb úgyis elkerülhetetlen lenne. Ráadásul nagy valószínűséggel gazdaságosabban állíthatjuk elő a meleg vizet gázzal, mintha továbbra is villamos árammal tennénk. Egy ilyen megoldással tehát csökkenthetjük a költségeinket, ami hosszútávon megtérülést eredményezhet.

Gyakran felvetődnek a márkával, illetve a gyártókkal kapcsolatos kérdések is. A középkategóriás kazánok esetében a szervizek száma, minősége és alkatrész-ellátottsága fontos érv lehet a választásban. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kizárólag megbízható gyártóktól származó termékek találhatók, így biztosak lehetünk benne, hogy megfelelő ár-érték aránnyal rendelkező készüléket választunk.

Természetesen szót kell ejteni a gázkonvektorokról is, amelyeket a gazdaságos fűtés hatékony eszközeiként tartunk számon. Ezek a berendezések ma is elterjedt és népszerű megoldásnak számítanak. Érdemes megjegyezni, hogy a korszerű gázkonvektorok akár negyedével kevesebb energiát emésztenek fel, így nem kérdés, hogy a rendszer modernizálása megtérülő befektetést jelent.

Érdemes elmondani, hogy bizonyos esetekben különösen érdemes új gázkonvektort vásárolni. A konvektorok tökéletesen alkalmasak kis hőigényű lakások fűtésére; míg egy kazán „túlzás” lehet egy garzon esetében, addig egy konvektor képes optimális megoldást biztosítani. Abban az esetben is nagyszerű szolgálatot tesznek a konvektorok, ha a lakás több különálló helyiségből áll, amelyeket egyéni módon szeretnénk fűteni. Mivel rendkívül hatékony és gazdaságos megoldásként tekinthetünk rájuk, ezért lehetővé teszik a fűtési költségek jelenetős csökkentését.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kiváló paraméterekkel rendelkező kazánokat és konvektorokat találhatunk, így könnyedén kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelő fűtési megoldást.