Öntvény- és lemezkandalló

Megtekintés Rács Lista

1-9/11 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/11 termék

Oldal
oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

ÖNTVÉNY- ÉS LEMEZKANDALLÓK

Amikor kandallóvásárlás mellett döntünk, számos kérdés merül fel. Természetesen előjön az örök kérdés: öntvény- vagy lemezkandalló mellett érdemes dönteni…

Néhány évtizeddel ezelőtt az volt az általánosan elfogadott nézet, hogy az öntvénykandallók magasabb kategóriát képviselnek, a lemezkandallók viszont alternatív választásként állják meg a helyüket. Ez mára megváltozott, ma egyikkel kapcsolatban sem jelenthetjük ki, hogy jobb vagy rosszabb a másiknál. Viszont megállapíthatunk néhány jellemző tulajdonságot, ami közelebb visz bennünket a döntéshez, így könnyebben választhatunk közülük.

Természetesen nem véletlen, hogy régen az öntvénykandallók számítottak minőségi megoldásnak. Anyaghasználatuknak és szerkezetüknek köszönhetően gyorsan melegedtek fel, a hőleadó bordák pedig ellátták a feladatukat, vagyis ezek a fűtőkészülékek kifejezetten gyorsan melegítették fel a lakásokat. Ez ma sincs másként, ezek a kandallók ma is rendkívüli teljesítményre képesek.

Az öntvény- és a lemezkandallók esetében is biztosított a légmentes kötés, a kötés módja azonban eltérő. Az öntöttvas elemeket csavarkötésekkel és tömítőanyagokkal rögzítik, az acéllemez alkatrészeket viszont folyamatos varrattal hegesztik össze. Mindkét technológia tökéletes kötést biztosít, így tulajdonképpen nem jelenthető ki, hogy bármelyik jobb a másiknál.

Ugyanakkor azt is érdemes látni, hogy a kandallókkal kapcsolatos elvárásaink jelentős mértékben megváltoztak. Ma már nem ugyanazok az elsődleges szempontok, mint néhány évtizeddel ezelőtt, ráadásul a lakókörülményeink is alaposan megváltoztak. Régen a leadott hőmennyiség volt az elsődleges szempont, ami tulajdonképpen mindent felülírt, ma viszont a hatékony hőszigetelő tulajdonságú házaknak, illetve a jó szigetelést biztosító nyílászáróknak köszönhetően a gazdaságos és szabályozható működés vált a legfontosabbá. Minél jobb az otthonunk hőszigetelése, annál inkább kívánatosak a konvekciós fűtést biztosító fűtőberendezések, amelyek kiválóan szabályozhatók. A felhasználói igények tehát alaposan megváltoztak néhány évtized alatt. Ki lehet jelenteni, hogy a korszerű otthonok korszerű fűtőkészülékeket igényelnek: ha kandallóval szeretnénk fűteni, korszerű kandallóra, illetve tűztérre van szükségünk.

Persze a megnövekedett felhasználói elvárások a külső dizájnt is érintették. A kandallókra a mai napig hagyományos tüzelőberendezésként tekintünk, de letisztult, modern vonalvezetésű darabokkal is találkozhatunk. Valójában csak az igényeink és az ízlésünk határozza meg, melyiket választjuk.

A lemezkandallók és az öntvénykandallók is méretes üvegfelületekkel rendelkeznek, így rendkívül hangulatossá képesek varázsolni a lakásunkat.

Miután megismertük a kandallók alapvető tulajdonságait, érdemes számba venni a két típus legjellemzőbb különbségeit, amelyek hozzásegítenek bennünket ahhoz, hogy a számunkra leginkább megfelelő kandallót vásárolhassuk meg.

Ahogyan említettük, a lemezből készült kandallók és tűzterek egyik legnagyobb előnyét a formai változatosság jelenti. A lemezkandallók között találkozhatunk egészen különleges kialakítású darabokkal is, habár ezek használata nem jellemző, mindenesetre a gyártástechnológia lehetővé teszi az egészen különleges formai kialakításokat is. Nem véletlen, hogy a ma dizájnkandallóként emlegetett fűtőkészülékek is szinte kivétel nélkül acéllemezből készülnek. Ugyanakkor tudni kell velük kapcsolatban, hogy a kandallólemezek hosszú távon nem viselik el a nagy hőhatást, ezért ezek a kandallók minden esetben valamilyen szigeteléssel vagy béléssel rendelkeznek; a legtöbbször samott-, vermikulit- vagy öntvénybelsőt kapnak. Ugyanakkor érdemes elmondani azt is, hogy a bélésrétegek rosszul viselik a folyamatosan ingadozó hőhatást, idővel meggyengülhetnek, és a cseréjük lehet szükséges. Szerencsére a lemezkandallók esetében a béléscsere relatív egyszerűen elvégezhető. Természetesen meg kell említeni a hátrányos tulajdonságukat is; a felfűtési idejük lényegesen hosszabb, mint az öntvényből készült kandallóké.

Az öntvénykandallók felfűtési ideje tehát sokkal rövidebb – rendszerint ezt szoktuk emlegetni az öntvénykandallók elsődleges tulajdonságaként. Az öntvény anyaghasználatának, illetve a szerkezeti kialakításának köszönhetően ezek a kandallók nemcsak gyorsan átmelegszenek, hanem hatékony hőleadásra is képesek. Tehát ezek a kandallók hatékonyabb hőleadást mondhatnak magukénak, mint a hasonló fizikai méretekkel rendelkező társaik. Mellette szól az is, hogy az öntvénykandalló gyakorlatilag elnyűhetetlen, legalábbis abban az esetben, ha megfelelően használtuk, és csak azokat a tüzelőanyagokat alkalmaztuk, amiket a gyártó javasolt. Hátrányuk a kisebb forma- és mintaválaszték, illetve a magasabb árszabás.

Összefoglalásként elmondható, hogy az öntvény- és a lemezkandallók is remek szolgálatot tesznek számunkra, ha az igényeinknek megfelelő fűtőberendezést választjuk. Törekedjünk a minőségi berendezések vásárlására, amelyekben biztosan nem fogunk csalódni. A BAUHAUS szakáruházak és webáruház termékei között kizárólag olyan öntvény- és lemezkandallókkal találkozhatunk, amelyek maradéktalanul megfelelnek mindennemű minőségi elvárásnak.