Kandalló és kandallóbetét

Megtekintés Rács Lista

1-9/101 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

1-9/101 termék

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

Kandallóválasztás okosan

A mai korszerű kandallók hatékonyan ötvözik a hagyományos fűtési megoldásokat a korszerű fűtéshatékonysággal. Korábban a kandallókkal csak egy helyiséget fűthettünk; mivel a hatékonyságuk kifejezetten magas volt, ezért gyakran nagyméretű, nyitott ajtókkal segítették a meleg levegő áramlását, ez a megoldás azonban így sem bizonyult tökéletesnek. Ezért megszülettek az úgynevezett vízteres kandallók, amelyek az előállított meleg víz segítségével képesek biztosítani az otthonunk melegségét. A kandallók és kandallóbetétek nagy változáson mentek keresztül; ma már a korszerű kandallókra modern fűtőberendezésként tekintünk, amelyek bebizonyítják számunkra, hogy a XXI. században is érdemes tűzifával fűteni.

Mindez persze azt is jelenti, hogy kissé elszokhattunk a tűzifával történő fűtéstől, ma már nem feltétlenül rendelkezünk a tűzifa tárolására és szárítására alkalmas helyiségekkel. Érdemes tudni, milyen a jó tűzifa, hiszen csak így biztosíthatjuk a kandallók számára a megfelelő tüzelőanyagot. Ideális esetben száraz keményfát használunk. Még ma is a tűzifa a legnépszerűbb szilárd tüzelő, de nagyon fontos tudni, hogy a különböző fafajták, illetve a tüzelésre használt fa nedvességtartalma alapjaiban meghatározza a fűtőértéket. Amikor kidöntenek egy fát, annak nedvességtartalma hozzávetőlegesen 50% körüli, ami annyira magas, hogy az ilyen fa eltüzelése gyakorlatilag pazarlás, hiszen nem várhatunk tőle rendes fűtőértéket. Ilyen mértékű nedvességtartalom esetén nagyjából 6-7 MJ/kg közötti fűtőértékre számíthatunk, ami kifejezetten alacsony lenne. Szerencsére a tűzifát csak kiszáradás után fogjuk felhasználni, amikor a fűtőértéke már 15 MJ/kg körüli. Ekkor már nagyjából 15%-os nedvességtartalom jellemző. Hagyományos tárolás esetén ennél kisebb nedvességtartalmat nem igazán érhetünk el. A fa tárolása ideális esetben másfél évig tartana, ennyi időre lenne szükség ahhoz, hogy féltetős épület alatt a fa „teljesen” kiszáradjon. Ha híján vagyunk a tárolókapacitásnak, köthetünk némi kompromisszumot, de legalább a tavasztól őszig tartó ciklusban kell biztosítanunk a száradás lehetőségét. Fontos még tudni, hogy a kandallók esetében gyümölcsfákat és fenyőket nem égethetünk, ugyanis ezek magas gyantatartalma szennyezi a tűzteret, a maradványok eltávolítása pedig cseppet sem egyszerű.

Miután tisztáztuk, milyen tűzifával érdemes fűteni a kandallókban, érdemes megfontolni, milyen kandallót válasszunk, melyik típus lesz számunkra az ideális megoldás. Mindenképpen fontos szemügyre venni a feltüntetett maximális teljesítményt, amit kW mértékegységgel jelölnek; alapvetően ez határozza meg, hogy a kandalló milyen fűtőértéket képviselhet, ugyanakkor ezeket az értékeket megfelelően kell értelmezni. A maximális teljesítmény azt a terhelést írja le, amit a kandalló huzamosabb ideig, károsodás nélkül képes elviselni. Tehát igyekezzünk úgy választani, hogy a tüzelés intenzitásával a maximális teljesítmény 50-60 százalékát használjuk ki, máskülönben a hatásfok romlásával kell szembenéznünk. Mindez azt jelenti, hogy a kandalló teljesítményének összhangban kell lennie a fűteni kívánt helyiség méreteivel, illetve annak hőszigetelő tulajdonságával.

Természetesen azt is el kell döntenünk, hogy öntvény- vagy lemezkandallót választunk. Manapság nem egyszerű a döntés, hiszen a két megoldás nagyjából hasonló értéket képvisel, így nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik rosszabb vagy jobb választás lenne. Mindkét típus rendszerint méretes üvegfelületekkel rendelkezik, így rendkívül hangulatossá képesek varázsolni a lakásunkat. Elmondható, hogy az öntvény- és a lemezkandallók is remek szolgálatot tesznek számunkra, ha az igényeinknek megfelelő fűtőberendezést választjuk. Az öntvénykandallók felfűtési ideje rövidebb, illetve a hőleadásuk is kiválónak mondható, ennek köszönhetően a segítségükkel gyorsan felmelegíthetjük az otthonunkat. Megfelelően használva rendkívül hosszú élettartamot várhatunk tőlük. A lemezkandallók előnyét elsősorban a változatos forma- és mintakínálat jelenti, közöttük mindenki megtalálhatja azt a típust, ami nagyszerűen illeszkedik akár a modern berendezéssel rendelkező lakásokba is.

Érdemes tudni azt is, hogy a korszerű kandallós fűtési rendszerek úgynevezett zárt égésterű rendszerek, érdemes tehát ezeket részesíteni előnyben a nyílt égésterű rendszerekkel szemben. A zárt fűtésrendszer azt jelenti, hogy az égéshez szükséges oxigén zárt rendszeren keresztül a szabadból érkezik, vagyis maga az égés nem „találkozik” a helyiség levegőjével, így egy esetleges meghibásodás esetén sem kerülhet szén-monoxid a szobába. A zárt rendszerű kandallók tehát tökéletesen biztonságosak, bátran használhatók bármely helyiségben. A BAUHAUS szakáruházak és webáruház kínálatában megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő kandallókat és kandallóbetéteket.