Kályha és tűzhely

Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

2 tétel(ek)

oldalanként
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista
Növekvő sorrendbe Csökkenő sorrendbe

KÁLYHA ÉS TŰZHELY

A kályhák alkalmasak a különféle szilárd tüzelők égetésére, így praktikus és sokoldalú fűtési megoldásként tekinthetünk rájuk. Egyszerű, mégis hatékony berendezések, amelyek esetében a szabályozás lehetőségét rendszerint a tüzelő- vagy hamuajtón található légnyílások biztosítják. Egyes típusok ablakos üvegajtóval rendelkeznek, így ezek betekintést engednek a tűztér belsejébe, hangulatossá téve az otthonunkat.

A kályhákat rendszerint hosszú élettartam jellemzi. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában kivétel nélkül minőségi termékekkel találkozhatunk, amelyek képesek megfelelni a magas minőségi elvárásoknak is. A választék kifejezetten széles, így megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő darabokat; a hagyományos acéllemez borítás mellett zománcozott és csempeborítással rendelkező kályhákkal is találkozhatunk.

Ha kályhát vagy konyhai vegyes tüzelésű tűzhelyet szeretnénk vásárolni, érdemes figyelmet fordítani a füstcsőcsatlakozás átmérőjére is. Ennek, természetesen, kompatibilisnek kell lennie a füstcsövekkel és a kéménnyel, kisebb különbségek azonban szűkítők segítségével áthidalhatók. Figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a füstcső keresztmetszete ne legyen nagyobb a kémény keresztmetszeténél, mivel ez esetben megtörténhet, hogy az égéstermékek a füstcsőből visszajutnak az égéstérbe. Ennek veszélye elsősorban szeles időben állhat fenn. Ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy a füstcső keresztmetszete ne legyen lényegesen kisebb sem a kémény keresztmetszeténél, mivel ez esetben a füstgázok mozgása jelentősen felgyorsul, ami a fűtéshatékonyság jelentős csökkenéséhez vezet.

Érdemes figyelmet fordítani a kályha teljesítményére is. A termékek adatlapján a névleges teljesítményt találjuk, ami jó kiindulási alap lehet a kályha és a tűzhely kiválasztása során, azonban nem feledkezhetünk meg a körülményekről sem. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy a kályhát mekkora helyiségben szeretnénk elhelyezni, illetve a helyiség hőszigetelése is erősen befolyásoló tényezőnek tekinthető. Ökölszabályként elmondható, hogy légköbméterenként 40 watt teljesítménnyel biztosíthatjuk a helyiség fűtését. Lássunk egy egyszerű példát! Tételezzük fel, hogy a nappalink 5 x 4 méter kiterjedéssel rendelkezik, vagyis az alapterülete 20 négyzetméter. Az egyszerűség kedvéért számoljunk 3 méteres belmagassággal. Ez esetben a nappali felfűtéséhez szükséges teljesítmény könnyedén kiszámítható: 20 x 3 x 40 = 2 400 W, vagyis a nappalinkat 2,4 kW fűtőteljesítménnyel tehetjük barátságossá. Látható, hogy a BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában található kályhák ennél nagyobb teljesítményre képesek – ez nem véletlen. A kályhák esetében a maximális teljesítmény azt az értéket jelöli, amit a kályha hosszú távon sérülés nélkül el tud viselni. Ráadásul azt is érdemes tudni, hogy a fűtőhatékonyság jó kihasználása érdekében a maximális teljesítmény 50-60 százalékát érdemes kihasználni, vagyis az elképzelt nappali esetében a 4-6 kW teljesítményre képes kályha ideális választást jelenthet.

A KÁLYHA ELHELYEZÉSE

Gyakran felvetődik a kérdés, hol helyezzük el a kályhát, illetve mire kell figyelni az elhelyezés során. Mindenképpen stabil talapzatra lesz szükség, ráadásul érdemes tűzálló anyagból talapzatot készíteni vagy vásárolni, ilyen módon megvédhetjük a padlót vagy a parkettát a hőhatástól. Figyeljünk arra, hogy a talapzat nagyobb legyen magánál a kályhánál, vagyis némileg túlnyúljon a kályha alapterületén. A tűztér nyílásától számítva 40-50 centiméteres túllógás ajánlott, míg az oldalsó sávokban elegendő lehet 20-25 cm.

Ne feledkezzünk meg a „biztonsági zónáról” sem, vagyis a kályha közvetlen közeléből távolítsunk el minden éghető anyagot! Sem szőnyeg, sem függöny, sem más lakástextília nem kerülhet a kályha közelébe!

MILYEN TÜZELŐANYAGOT HASZNÁLJUNK?

A kályhák bizonyos értelemben „mindenevők”, szinte minden szilárd tüzelőanyagot elégethetünk bennük, természetesen a gyártó javaslatával összhangban!

Természetesen a tűzifa tekinthető a legalapvetőbb tüzelőanyagnak, amely sok-sok évszázada szolgálja a melegedésünket. Persze nem feledkezhetünk meg arról, hogy a különböző fafajták kalóriatartalma jelentősen eltér egymástól, ráadásul a nedvességtartalom is erősen befolyásolja, az adott tűzifa mennyire jól ég. Amikor egy fát kidöntenek, a nedvességtartalma nagyjából 50% körüli. Az ilyen fa égetése pazarlásnak nevezhető, hiszen ekkora nedvességtartalom mellett aligha képes 6-7 MJ/kg fűtőértéknél többet nyújtani. Meg kell várnunk, míg a tűzifa kellően kiszárad. Megfelelően száraz fáról akkor beszélhetünk, ha a nedvességtartalma 20% alá csökken. Ilyen esetben a fűtőértéke nagyból 15 MJ/kg körüli, vagyis hatékony fűtést képes biztosítani számunkra. Látható, hogy a fa száradása által kétszer-háromszor nagyobb hatásfokot érhetünk el.

Nem kérdéses, biztosítanunk kell a fa megfelelő mértékű száradását; ezt féltetős épületben tehetjük meg a legkönnyebben, ahol a tetőszerkezet védi a tüzelőt a közvetlen nedvességtől, viszont a levegőmozgás lehetővé teszi a száradás folyamatát. Érdemes tudni, hogy az optimális szárazság eléréséhez nagyjából másfél évre lenne szükség. Ha kompromisszumot kötünk a száradás időtartama és hatékonysága között, abban az esetben a tűzifát legalább a tavasztól-őszig tartó időszakban tároljuk, ilyen módon biztosítva a megfelelő száradást. Természetesen a kályhák alkalmasak lehetnek más tüzelőanyagok égetésére is. Egyes berendezések esetében barnaszenet, fa- és szénbrikettet is használhatunk.

A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk azokat a kályhákat és konyhai hagyományos tűzhelyeket, amelyek ideális megoldást biztosítanak számunkra. Válasszuk az igényeinknek megfelelőt!